Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

AANGEPASTE SCHOOLEXAMENS JRL IN DE BRAKEN

Twee meter afstand én handschoentjes

Linda van de Wiel

Met 97 zitten ze in de grote hal van Sportcomplex De Braken, de examenkandidaten van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. De tafels staan twee meter van elkaar af en gehandschoende surveillanten zorgen dat er niet gespiekt wordt en handhaven de orde.

Omdat de landelijke examens vanwege het coronavirus niet doorgaan, zijn de schoolexamens bepalend voor het eindoordeel. Leerling Mats de Laat: ,,Het is apart. Maar veiligheid is zó belangrijk.”

Alles op school was al gereed: de lokalen waren ingericht en ook de sporthal was beschikbaar voor de aangepaste schoolexamens voor de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum. Maar toen het RIVM met strengere maatregelen en adviezen kwam, besloot de middelbare school aan de Grote Beemd de examens te verplaatsen. ,,De Braken bleek een geschikte plek omdat daar nu geen sportactiviteiten plaatsvinden”, vertelt Dorine Wijgergangs, docent wiskunde én examensecretaris. ,,Toen ook de gemeente akkoord ging, werden de examens verplaatst naar de sporthal.”

Ook de andere maatregelen worden strikt nageleefd. Fietsen worden op anderhalve meter van elkaar gestald en de leerlingen worden gestroomlijnd naar binnen geloodst. Wijgergangs: ,,Omdat we de beschikking hebben over deze grote sporthal, kunnen bijna alle examens plaatsvinden in één ruimte. Dat scheelt surveillanten. Voor de leerlingen die door de strenge maatregelen niet kunnen deelnemen aan de examens, vinden de eindtoetsen op een ander tijdstip plaats.”

Een ander groot verschil met de aangepaste examens en de normale gang van zaken, is dat leerlingen mogen gaan wanneer zij klaar zijn. ,,Het is gebruikelijk dat leerlingen in groepjes vertrekken om de orde niet te verstoren, maar nu moet juist zo min mogelijk contact worden gemaakt”, aldus de examensecretaris.

SPANNING

Examenkandidate Nayla Schultz (17) begrijpt deze maatregelen maar wordt afgeleid door de reuring die ontstaat doordat iedereen opstaat wanneer hij of zij klaar is. Ook heeft ze last van het geluid van het koelsysteem. ,,Maar het examen geschiedenis, dat ik vandaag heb afgelegd, ging goed. Wiskunde B had ik gisteren, dat was moeilijk.” Dat de reguliere examens niet doorgaan, vindt de havoleerling niet erg. ,,Ik heb nu meer kans om te slagen. We hebben recht op drie herkansingen.” Ze vervolgt: ,,Anderen vinden het jammer dat de landelijke examens niet doorgaan omdat we ons daar het hele jaar op voorbereid hebben. Zij willen de spanning voelen van het samen ingaan van deze periode.”

Als het meezit gaat Nayla met vriendinnen op vakantie naar het Spaanse Lloret de Mar. ,,Ik hoop écht dit kan doorgaan. En na de zomer start ik met de opleiding Communicatie en Mediadesign.”

AFSTAND

Mats de Laat (18), jaargenoot van Nayla, start het komende schooljaar met de studie Business Innovation. Maar eerst heeft ook hij nog een aantal aangepaste schoolexamens af te leggen. ,,Gisteren heb ik wiskunde A gedaan en dit ging goed. Vandaag had ik geschiedenis en dat ging ook prima. Ik heb een goed gevoel over de examenuitslag.” Mats had zich dan ook goed voorbereid: ,,Ik heb er veel tijd voor gehad.” Wel ervaart hij deze periode als een bijzondere. ,,De docenten lopen rond met plastic handschoenen en de regels zijn erg streng. Maar ik vind veiligheid heel belangrijk. Ik werk met ouderen en wil niemand besmetten.” Contact met zijn vrienden heeft hij wel: ,,Maar alles is op afstand en dat is echt anders. Ik vind het doodzonde.”


p In de grote sporthal van De Braken is een zee van ruimte. Leerlingen zitten er ver uit elkaar. Niet om spieken tegen te gaan, maar vanwege de coronamaatregelen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


KINDERPSYCHOLOOG GEEFT TIPS

Drie gemeentes bieden een gratis webinar aan

De gemeentes Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren bieden een gratis webinar aan: 'Met de kinderen thuis; samen de nieuwe situatie door!' Deze vindt plaats op dinsdag 14 april om 20.30 uur. Aanmelden kan via de websites van de drie gemeentes.

Door de coronacrisis is er in korte tijd veel veranderd. Er komt veel op mensen af, zeker voor ouders en opvoeders. Zij moeten hun eigen (thuis)werk zien te verenigen met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen, die hele dagen thuis zijn. Hoe daarmee om te gaan, is het onderwerp van de webinar.

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, onder andere bekend van televisie en meerdere opvoedboeken, helpt ouders op weg met antwoorden en ideeën voor al deze dilemma’s. Samen met haar kijken de deelnemers naar de uitdagingen waar ze voor staan, maar ook naar de kansen die de situatie biedt aan een gezin. Aan bod komen vragen als: hoe begeleiden we kinderen zo goed mogelijk in deze coronatijd? Wat bespreken we wel en niet? En hoe komen we de dagen zo goed mogelijk door?

Het standpunt van de drie gemeenten: ,,We zien dat ouders voor een enorme uitdaging staan. Voor het hele gezin is het zoeken om de juiste balans te vinden tussen thuiswerken, onderwijs en opvoeding. Er wordt veel gevraagd van opvoeders in deze omstandigheden. Wij hopen dat we met deze webinar opvoeders wat praktische tips en trucs mee kunnen geven. Want iedere ouder worstelt met dezelfde vragen."

AANMELDEN

Deelname is gratis. Er is alleen een computer of tablet met een stabiele internetverbinding en geluid nodig. Om deel te nemen kunnen belangstellenden zich van tevoren aanmelden via de link op de drie gemeentelijke websites. Wie zich opgeeft, ontvangt een inlogcode. ,,Mocht het niet lukken dinsdag 14 april deel te nemen, dan is dat geen probleem. Bij inschrijving ontvangt iedereen na afloop van de webinar een link. Die is dan op een later tijdstip terug te kijken."


Café Brein afgelast

Vanwege de coronamaatregelen gaat de bijeenkomst van Café Brein maandag 20 april niet door. Deze avond vindt altijd plaats in Zorghoeve ‘t Binnenveld, Boxtelseweg 5 in Schijndel en is bedoeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mantelzorgers.