...PATRICK BUNSKOEK...
...PATRICK BUNSKOEK... Foto: eigen collectie

GEEN DRAAGVLAK VOOR EERSTE OPZET BIZ

Samenwerking Ladonk is hard nodig, maar hoe?


HENK VAN WEERT

Dat samenwerken in het belang is van bedrijventerrein Ladonk, daarover zijn werkgeversvereniging SPIN en de gemeente Boxtel het wel eens. Maar de wijze waarop, is nog onduidelijk. Het oprichten van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een mogelijkheid. De eerste opzet daarvoor, van een door de gemeente ingehuurd adviesbureau, bleek echter niet concreet genoeg voor een breed draagvlak. Dat meldt Patrick Bunskoek, een van de ondernemers op Ladonk.

Bunskoek heeft het voortouw genomen om als een soort intermediair de vertroebelde verhoudingen tussen SPIN en het gemeentebestuur te verbeteren. De eigenaar van Infolio heeft daarvoor een initiatiefgroep gevormd, waarin ook Tammo Bieze (Freenergics), Bas Doorn (Rabobank), Jan Marcelis (Vion), Frank van Schaaijk (DM Wheel Systems) en Wim van der Vorst (De Vouwwagenspecialist) zitting hebben. Bram Veroude (Magic FX) maakte tot voor kort eveneens deel uit van dit gezelschap.

ONDUIDELIJK

Afgelopen donderdag heeft de initiatiefgroep gesproken met wethouder Eric van den Broek (economische zaken) en Ruben van der Hoeven (accountmanager bedrijven) van de gemeente Boxtel over het al dan niet opzetten van een BIZ. Dat is de nieuwe samenwerkingsvorm die de gemeente heeft voorgesteld om de kwaliteit van Ladonk te behouden en te optimaliseren. ,,Op dit moment is echter onduidelijk welke voordelen een investeringszone de ondernemers op Ladonk biedt. Laat staan dat al bekend is welke financiële bijdrage bedrijven aan zo'n BIZ moeten gaan betalen", vertelt Bunskoek.

Hij zou graag een bijeenkomst beleggen voor alle Ladonk-ondernemers om af te tasten waaraan behoefte is. Er wordt immers al samengewerkt op het gebied van glasvezel, camerabewaking en inkoop. Het kan zijn dat een BIZ een prima vehikel is om de samenwerking te verbeteren ten behoeve een schoon, veilig en efficiënt Ladonk. ,,Maar het is slechts één van de manieren waarop het kan. Wellicht moet het iets heel anders worden. Dan is echter wel eerst nodig dat we weten wat we willen en die vraag is nog niet gesteld. BIZ is een middel, geen doel op zich", stelt Bunskoek.

Een treffen tussen de werkgevers op Ladonk, om te peilen wat hun wensen zijn, is door de coronacrisis op dit moment echter lastig. ,,Maar niet onmogelijk. De gemeente heeft daarvoor ideeën aangedragen en die worden nu bekeken", aldus Bunskoek.

'HERSENSPINSELS'

Het Eindhovense adviesbureau Stad & Co lanceerde in oktober 2019 de ideeën voor een BIZ tijdens een bijeenkomst van ondernemers en de gemeente in het pand van Magic FX aan de Schouwrooij. Op dat moment was de verwachting dat die BIZ nog op 1 januari van dit jaar zou kunnen starten, maar dat bleek een te ambitieuze gedachte. Temeer omdat het bureau doorgaans zo'n negen maanden uittrekt voor het opzetten van zo'n samenwerkingsverband. Het bureau zou volgens ingewijden een uitgewerkt plan op tafel leggen, maar kwam met niet meer dan een 'A4-tje met wat hersenspinsels' op de proppen.

Dus werd gekozen voor uitstel: met ingang van 2021 zou de BIZ gerealiseerd moeten zijn. Wethouder Van den Broek liet na het gesprek van vorige week weten er vertrouwen in te hebben dat die tijdsplanning ook haalbaar is. Volgens Bunskoek is dat inderdaad niet ondenkbaar. ,,Theoretisch is het inderdaad mogelijk, maar het zou zo maar eens kunnen dat we pas 'in blessuretijd kunnen scoren voor de overwinning'. Eerst maar eens zorgen dat onze bouwstenen van een goede kwaliteit cement zijn", stelt de ondernemer.

BIZ werd onder meer gelanceerd om zogeheten freeriders (bedrijven die niet zijn aangesloten bij werkgeversvereniging SPIN) te bewegen om zich ook in te zetten voor de gezamenlijke belangen van Ladonk. Het moet een middel zijn om ondernemers 'te dwingen' om een financiële bijdrage te betalen voor gezamenlijke activiteiten. ,,Gedwongen deelname leidt echter tot weerstand en dat willen we liever niet", zegt Bunskoek.

REKENMODELLEN

Volgens wethouder Van den Broek zijn er verschillende rekenmodellen. ,,Deze hangen samen met het ambitieniveau. Het plan van aanpak wordt ook op dit moment verder uitgewerkt. Het is in deze fase voornaam dat we eerst een duidelijke doelstelling met elkaar hebben geformuleerd, op welke wijze deze geïmplementeerd gaat worden en welke resultaten dat op moet gaan leveren. Dit om zoveel mogelijk draagvlak te creëren."

De wethouder benadrukt dat de gemeente slechts faciliteert en meedenkt bij de vorming van een nieuw samenwerkingsverband. Gelden die via een eventuele BIZ beschikbaar komen, worden volgens hem volledig besteed aan de verbetering van Ladonk. Sinds Parkmanagement Ladonk op 1 januari jongstleden stopte, worden het glasvezelnetwerk en de camerabeveiliging vooralsnog via SPIN gecontinueerd.