De Boxtelse Markt is op zaterdagmiddag een stuk rustiger dan gewoonlijk. (Foto: Hans van Doorn).
De Boxtelse Markt is op zaterdagmiddag een stuk rustiger dan gewoonlijk. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

ZAKEN UIT HELE GEMEENTE BOXTEL DOEN MEE AAN PLAN C

Ondernemers creatief door coronacrisis

JULES HAMELEERS

Niet je huis uitkomen als het niet per se nodig is. Dat is het devies dat overal met veel uitroeptekens erachter wordt verkondigd. Deze maatregel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft invloed op winkeliers en horecaondernemers. Om hen te ondersteunen startte Plan C met de boodschap 'wees loyaal, koop lokaal', nu overgenomen door Beleef Boxtel. Brabants Centrum vroeg Boxtelse ondernemers hoe zij hun zaak runnen tijdens deze crisis.

Vooral de horeca heeft het zwaar te verduren: die moest op zondag 15 maart op laste van de rijksoverheid om zes uur 's avonds de deuren sluiten. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, is vooralsnog onduidelijk. Boxtelse horecazaken kwamen direct in actie om hun verloren omzet te compenseren: er zijn veel cafés en restaurants die bezorg- en afhaalservices opgestart hebben. Zo verkoopt café 't Wapen van Liempde een speciaal bier- en borrelpakket en zijn de hamburgers van café De Kerk voortaan ook thuis te nuttigen. Maar de inkomsten zijn geen vetpot, meldde uitbaatster Evy van Rosmalen van het eetcafé aan de Oude Kerkstraat eerder al in deze krant. Ze is allang blij als ze de vaste lasten kan dekken.

DRUKTE

Gelukkig zijn er ook genoeg ondernemers die zich met wat aanpassingen prima staande kunnen houden. Zo is het een drukte van jewelste bij Proef! Culinair. De delicatessenzaak aan de Rechterstraat is naast de reguliere openingstijden van de winkel, een bezorgservice gestart. Klanten kunnen via www.proefculinairwebshop.nl het gehele assortiment zien en bestellen. Het pakket wordt dan aan huis gebracht, legt mede-eigenaresse Yvon Goossens uit. ,,Zonder ondergrens qua bedrag: in principe komen we voor een product van één euro op en neer. Het is bijna niet bij te benen."

De ondernemer benadrukt direct dat de drukte een erg dubbel gevoel geeft: ,,Aan de ene kant zijn we blij dat het nu heel erg goed gaat en dat we het zo druk hebben. Aan de andere kant zijn er nu dingen belangrijker en leven we heel erg mee met zaken die het wel heel zwaar hebben. Ik begrijp dat het voor bijvoorbeeld horeca en kledingwinkels nu heel anders is."

Ook ervaart de Boxtelse dat de lekkernijen die zij verkoopt in haar zaak, vaak worden gebruikt als een manier om te verbinden. ,,We krijgen vaker bestellingen die we dan bij meerdere adressen moeten bezorgen. Omdat mensen niet samen zijn, is dit toch een manier om te genieten."

VASTE KLANTEN

Ook Hans van Erp van Dierenspeciaalzaak Boxtel ziet geen daling in zijn klandizie. ,,In het begin gingen mensen wel heel erg hamsteren, maar sinds bekend is dat er definitief géén lockdown komt, is dat weer gestopt." Wel trof de Boxtelaar al de nodige maatregelen in zijn winkel. Zo mogen er niet te veel mensen tegelijk binnen, is dieren aaien niet toegestaan en moedigt hij klanten aan zoveel mogelijk te pinnen. Ook houdt hij bewust geen speciale acties, zodat mensen die niet de deur uit kunnen ze niet missen. ,,En wanneer er een vaste klant belt die thuis moet blijven, overleggen we altijd en kijken we hoe we kunnen helpen. Ik sta toevallig net bij een mevrouw voor de deur om wat dierenvoer te bezorgen", legt de eigenaar van de dierenwinkel in het telefonisch interview uit.

Van Erp is enthousiast over Plan C. ,,Ik vind het het heel goed, vooral dat het nu ook is uitgespreid naar heel het dorp en dat niet alleen de ondernemers in het centrum erbij betrokken zijn. Dit soort dingen moet je samen dragen."

1 MAART GESTART

Voor Pien Bosch van Bosch Wijnkopers is het moeilijk inschatten hoe de drukte normaal rond de paasdagen was geweest, omdat zij de zaak pas anderhalve maand geleden van haar ouders overnam. Toch weet de drankhandel aan de Breukelsestraat zich goed te redden. ,,Heel eerlijk? Het gaat eigenlijk best goed. We bezorgden altijd al gratis in de gemeente Boxtel, maar daar komen veel mensen door de coronacrisis nu pas achter." Ook loopt er nog geregeld iemand binnen in haar winkel. De omzet van de horeca is zij natuurlijk wél kwijt, maar dit weet ze redelijk te compenseren.

Verder vindt de Boxtelse dat creatief ondernemen een must is tijdens deze bijzondere tijd. ,,Je moet meer servicegericht worden: zo bezorg ik wijnen nu ook gekoeld. En creativiteit is belangrijk: Lunch bij Trots verkocht namelijk Luxe Paasboxen en ik heb voorgesteld dat mensen er optioneel een flesje prosecco bij konden kopen. Daar werd heel enthousiast op gereageerd: de dozen waren binnen no time uitverkocht."

Alle ondernemers die deelnemen aan Plan C zijn te vinden op de website: www.beleefboxtel.nl


p De Boxtelse Markt is op zaterdagmiddag een stuk rustiger dan gewoonlijk. (Foto: Hans van Doorn).


ROMY, LINN EN MAUDY WINNEN MEESTERPROEFFINALE

‘Als de crisis voorbij is, vieren we het’

Linda van de Wiel

Hun meesterproef hebben ze nog met succes op school kunnen presenteren, maar daarna bleef het even stil. Tot Romy Hendrikx (17), Linn Smetsers (17) en Maudy Vosters (18), leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, vorige week te horen kregen dat hun proef tot de beste van Zuidoost-Brabant is gekozen. Romy: ,,We hebben met tijden écht gedacht dat het helemaal niks ging worden.”

De meesterproef is de laatste opdracht van het havoprofiel Technasium. Het is een opdracht waarmee examenleerlingen het hele jaar bezig zijn. In kleine groepjes zoeken zij zelf een opdrachtgever met een technische uitdaging waarvoor de scholieren een oplossing zoeken en bij voorkeur ook vinden. Aan het einde van het project presenteren de leerlingen hun meesterproef.

SLAGERIJ

Romy: ,,Wij vonden onze opdracht bij een elektrobedrijf. Deze onderneming was een slagerij mee aan het verbouwen. De sterilisatiebak die de slager gebruikt om messen schoon te maken, moest verbeterd worden. Daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Maudy: ,,Uiteindelijk hebben we een kastje naast de sterilisatiebak bedacht en gemaakt waarop de temperatuur is af te lezen. Ook maakten we een niveausensor zodat de bak niet kan droog koken.” Ze vervolgt: ,,Simpel gezegd: het warmte-element schakelt uit als het waterniveau te laag is. We hebben dus geen nieuw idee bedacht maar een toevoeging op het bestaande concept uitgewerkt.” Maudy: ,,Op school hebben we dit nog kunnen presenteren voordat de deur op slot ging. Onze docent was zo enthousiast over ons idee dat ze het inzond voor de meesterproeffinale van Zuidoost-Brabant.”

Normaal gesproken presenteren de leerlingen hun meesterproef voor een deskundige jury maar dat was in dit geval niet mogelijk. Linn: ,,Bij mij thuis hebben we een filmpje opgenomen en dat heeft onze docent naar de jury gestuurd.” Maudy: ,,En toen kregen we te horen dat onze proef als het beste idee van Zuidoost--Brabant gekozen was.” Romy: ,,Onze docente appte ons de uitslag door. Wat ik dacht? Wat gaaf! En ik was blij. Ik had het ook echt niet verwacht. We dachten tijdens het project best wel even dat het niks ging worden. Maar achteraf kan ik zeggen dat we echt iets gaafs hebben neergezet.“

Hun overwinning uitgebreid vieren kan het trio door de coronacrisis niet. Lin: ,,Maar we hebben wél een heel leuk filmpje gekregen van onze docenten. En als de crisis voorbij is, gaan we wat afspreken met zijn drieën om ons succes te vieren. We gaan ook nog cupcakes bakken voor onze lerares.” Maar eerst zijn Romy, Linn en Maudy nog druk met het maken van hun schoolexamens. Daar hebben ze het volste vertrouwen in. En dan? Dan gaat het trio genieten van een welverdiende lange zomer.


t De meiden bedachten een nuttige toevoeging aan een bestaand concept. (Foto: eigen collectie).




Afbeelding