Afbeelding
Foto: De Serenade Liempde

RABOBANK HELPT MET VERDUURZAMING MFC

Zonnepanelen sieren dak van Liempdse Serenade

JULES HAMELEERS

Multifunctioneel centrum De Serenade in Liempde is in 25 jaar tot veel meer uitgegroeid dan enkel repetitieruimte van de fanfare. Zo zijn er toneelgordijnen geplaatst en is de klimaatinstallatie vorig jaar vernieuwd. Deze week kwam de kers op de taart: zonnepanelen sieren nu het dak van De Serenade.

Bestuurder Bert van Ruremonde van De Serenade is tevreden. ,,Al jaren hadden we problemen met de klimaatinstallatie in het gebouw. Het was er óf te warm óf te koud óf te benauwd... Er was altijd wel iets. Nu niet meer." Dat er zonnepanelen bij zijn gekomen, maakt het plaatje af. Het bestuur verwacht de investering terug te verdienen door dalende energielasten.

De gemeente Boxtel betaalde de werkzaamheden aan de klimaatinstallatie. Voor het plaatsen van zonnepanelen was echter geen budget. De Serenade heeft hiervoor het Dichtbij-fonds van de Rabobank en de eigen bankrekening aangesproken.

Afgelopen zomer is de installatie van De Serenade geheel vervangen. De bestaande cv-ketels en de luchtbehandelingskast zijn verwijderd. Om de repetitieruimte duurzamer te maken, is daarvoor in de plaats een warmtepomp geplaatst op het platte dak. Dit levert de warmte voor de vloer. De nieuwe luchtbehandelingskast staat ook buiten en heeft de dubbele capaciteit van het oude model. Ook de gehele regeltechniek is vernieuwd. Daarnaast is er een cv-ketel geplaatst voor extreem koude weersomstandigheden. Door al deze aanpassingen kan het beheer van het cultureel centrum de temperatuur en de luchtkwaliteit veel beter controleren.

De Serenade is hiermee klaargestoomd voor de activiteiten die zouden plaatsvinden ter ere van het zilveren jubileum. Door dit festijn gaat nu een streep door de coronacrisis. Van Ruremonde: ,,We hopen natuurlijk dat dit voor ons en al onze gebruikers niet te lang gaat duren. We hadden ons jubileumjaar anders voorgesteld, maar op een later moment krijgt het programma zeker weer aandacht."


p De zonnepanelen sieren sinds deze week het dak van De Serenade, dat dit het zilveren jubileum viert. (Foto: De Serenade Liempde).


KNOESTJES HOUDT BINGO OP AFSTAND

Blaaskapel zorgt dat leden zich thuis ook vermaken


RENS VAN DEN ELSEN

Gekleed in witte overalls, veiligheidsbril en handschoenen stonden Arno Kurstjens en Kees van de Zande van blaaskapel de Knoestjes uit Esch zaterdagavond voor de camera. Zij trakteerden de leden van de muziekvereniging op een avondje bingo. Mede-organisator en muzikant Kirsten Vorstenbosch: ,,Je moet toch iets in deze tijd."

In totaal deden 43 mensen aan de bingo-avond mee. Dat waren naast de leden ook hun partners en eventuele kinderen. Als ludiek prijzenpakket had de organisatie een coronasurvivalkit samengesteld, met onder meer wc-papier. Maar ook andere kleine prijsjes zoals een flesje drank, snoep en een bordspel konden door de deelnemers gewonnen worden.

Vorstenbosch: ,,Het was erg leuk. Iedereen was blij dat er iets geregeld werd en ze waren te spreken over de ludieke presentatie en de grappige prijsjes. Kortom, erg enthousiaste reacties."

Er zijn volgens de Essche nog wel meer ideeën om de club samen te brengen. Lachend: ,,Maar dat mogen anderen dan oppakken."


q Kees van de Zande (rechts) nam de ballen met een schepnet aan van Arno Kurstjens. (Foto: Kirsten Vorstenbosch).

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch verzorgde voor haar leden een telebingo.