Afbeelding
Foto: Roel van de Ven

HAAREN GAF AANZET TOT GROOTSE OPZET

Bingoshow moet mensen (online) samen brengen


RENS VAN DEN ELSEN

Nu iedereen wordt geacht om zoveel mogelijk thuis te blijven en persoonlijk contact te vermijden, worden we creatief in het bedenken van activiteiten om elkaar toch even te zien. Roel van de Ven uit Haaren kwam enkele weken geleden op het idee om een dorpsbingo te organiseren in het lokale café en deze uit te zenden via YouTube. Dat werd zo'n succes dat de regio nu volgt, met Liempde als eerstvolgende dorp op vrijdag 17 april.

Toen Van de Ven merkte dat het idee van een dorpsbingo wel aansloeg, ging hij aan de slag om zijn programma ook elders aan te bieden. ,,In eerste instantie was het spel vooral bedoeld om wat omzet te genereren voor de lokale horeca, die heeft het immers moeilijk in deze tijd. De prijzen waren ook vrijwel allemaal gesponsord door Haarense bedrijven, zoals cadeaubonnen en -pakketjes. De reacties waren zo positief dat ik er wel iets meer mee wilde doen", aldus Van de Ven.

De jonge ondernemer organiseert in Haaren onder meer feestjes onder de naam Beetje Dansen en is in die hoedanigheid ook betrokken bij hardstylefestival Rebirth. In deze rol heeft hij veel contact met artiesten- en entertainmentbureaus in de omgeving. Zodoende kwam Van de Ven bij Housefiller Events in Liempde uit.

Eigenaar Mike van Dijk was direct enthousiast, al ziet hij ook de contradictie in het geheel: ,,Als je een half jaar geleden een dorpsbingo had voorgesteld, werd je waarschijnlijk uitgelachen. Maar nu iedereen thuis zit, is er ineens veel positieve aandacht voor."

PROFESSIONELER

Onder het mom van: 'we kunnen er maar beter het beste van maken', zijn Van Dijk en Van de Ven aan de slag gegaan om van de dorpsbingo een totaalpakket te maken dat ze kunnen aanbieden bij de lokale horeca-ondernemers. ,,De editie in Haaren zag er al goed uit, maar wij tillen het nu naar een hoger plan. Met professioneel licht en geluid, decor, cameramensen en de juiste techniek om de digitale uitzendingen zonder storingen te laten verlopen", aldus Van Dijk.

Het enige waar een horeca-ondernemer zelf voor moet zorgen zijn lokale presentatoren (,,Met een vlotte babbel, dat is wel zo prettig.") en de prijzen. Van Dijk: ,,Het liefst van bedrijven uit het dorp, zodat die ook de nodige aandacht en inkomsten krijgen. Met bekende koppen achter de desks en het live inbellen in de 'studio' creëer je ook verbinding in de gemeenschap." Daarnaast kan het programma nog aangevuld worden met extra spellen, zoals een (foto)puzzel of een mysteryguest. ,,Maar denk ook aan een optreden van een artiest of een lokale tonprater, alles is mogelijk maar wel binnen de gestelde maatregelen uiteraard."

OMZET GENEREREN

De evenementenorganisatoren bieden het programma niet gratis aan. Ook zij hebben te maken met lege agenda's vanwege geannuleerde festivals en feestjes. Van de Ven en Van Dijk zien de online bingo-avond echter ook als een mogelijkheid voor (horeca)ondernemers om toch nog wat omzet te genereren. De verkoop van bingokaarten kan, zo heeft het evenement in Haaren bewezen, flink wat geld in het laatje brengen. ,,Oké, de omzet zal het niet halen bij wat er normaal gesproken binnen zou komen, maar iedere euro is nu mooi meegenomen", aldus Van Dijk.

STUIFHUISSTUDIO

De Liempdenaar is ondertussen al bij diverse ondernemers langs geweest om de 'Grote Online Bingoshow' onder de aandacht te brengen. Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis hebben al toegezegd. Vanuit de zaal van het pannenkoekenhuis, voor deze avond omgedoopt tot struifhuisstudio, wordt op vrijdag 17 april vanaf 20.00 uur de bingo uitgezonden. Deze is dan live te volgen via YouTube vanaf de smartphone, tablet, laptop of smart-TV.

Bingokaarten kosten 7,50 euro per stuk of 19,50 euro voor drie en zijn tot en met woensdag 15 april te bestellen via: www.housefillerevents.nl/tickets/bingoshow/.

Van Dijk: ,,Op deze manier creëren we in tijden van afstand toch een beetje saamhorigheid en een 'wij'-gevoel in de gemeenschap. En we hoeven ons een avond niet te vervelen."

q Twee weken geleden vond in café 't Gemak in Haaren een digitale dorpsbingo plaats. Met ruim vierhonderd huishoudens die de uitzending live via YouTube volgden en meer dan 1.300 bingokaarten verkocht, was het een succes. Lokale bekendheid en tonprater Pieter Hess (foto) viste de gekleurde balletjes uit de molen en werd in de presentatie bijgestaan door Bobby Schoonus. Samen met de mensen van het callcenter maakten zij er een echt Haarens evenement van. (Foto: Roel van de Ven).


GEMONDSE DOET VOLGEND JAAR ALSNOG MEE

Willian Geerts in 2021 naar top Alpe d'Huez


JAN HERMENS

Willian Geerts uit Gemonde zat midden in haar voorbereiding op Alpe d'Huzes, het grote sportevenement ten bate van KWF Kankerbestrijding, toen ze hoorde dat de massale beklimming dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus. Ze schuift haar deelname nu naar volgend jaar.

Geerts: ,,In eerste instantie was het wel een domper, maar de keuze van de organisatie is verstandig, daar sta ik helemaal achter. Deze ontwikkeling geeft mij wel meer tijd om geld in te zamelen."

1.500 EURO

De teller staat nu op ongeveer 1.500 euro. ,,In mei had ik een diner gepland om sponsors te werven, maar dat gaat niet door. Later dit jaar ga ik weer actiever begunstigers zoeken en acties op touw zetten. Wie mij wil steunen, kan statiegeldflessen inleveren bij Albert Heijn in Sint-Michielsgestel en het bonnetje in de bus bij de automaat deponeren."

TRAINING

Ondertussen blijft de Gemondse in training. ,,Ik oefen thuis op een loopband. De Alpe'd Huez heeft een aantal steile gedeeltes. Op de band kan ik een hellingpercentage instellen. Verder loop ik elke dag en maakt ik een keer in de week een wandeltocht van ongeveer dertig kilometer."

Geerts heeft zich ten doel gesteld tweemaal wandelend de Franse reus te bedwingen. Ze heeft, zoals de meeste deelnemers, in haar directe omgeving met kanker te maken gehad. Dit is voor haar een sterke persoonlijke drijfveer om de sportieve uitdaging te volbrengen. Die vindt weliswaar een jaar later plaats dan gepland, maar uitstel blijkt in dit geval geen afstel. ,,Ik ga dan gewoon alsnog ervoor", aldus Geerts.