Voorzichtig optimisme over coronapandemie


JULES HAMELEERS

Er klinkt landelijk voorzichtig optimisme rondom de verspreiding van het coronavirus. Zo was de druk op de intensive care-afdelingen in Nederland gisteren voor het eerst verminderd én waren er ook minder ziekenhuisopnamen. Er liggen op dit moment 13 Boxtelaren in het ziekenhuis.

Het aantal opnames vanwege het coronavirus zakte: van 2.800 naar ruim 2.700. Daarnaast waren er gisteren zestien ic-bedden minder nodig dan dinsdag.

Hoewel er gisteren dus goed nieuws kwam voor ziekenhuizen, betekent het niet dat de race tegen het virus gelopen is. Jaap van Dissel van het RIVM praatte de Tweede Kamer dinsdag bij. Hij gaf aan: ,,Het is een marathon, geen sprint." Hij verwacht dat de ic's rond 1 juni weer terug kunnen naar hun normale capaciteit. De maatregelen tegen verspreiding, zoals het houden van anderhalve meter afstand en het zoveel mogelijk thuis blijven, lijken wel te werken: het aantal besmettingen vlakt af.

CIJFERS

Landelijk zijn er op dit moment 20.549 mensen positief getest op Covid-19. Er zijn 7.735 personen opgenomen in het ziekenhuis en 2.248 mensen overleden aan het virus. Dat meldt het RIVM. De Rijksinstituut nuanceert de cijfers: overlijdens worden bijvoorbeeld vaak later doorgegeven. Dat betekent dus niet dat de dagelijkse toename hetzelfde is als het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Daarnaast zijn er sinds maandag meer tests beschikbaar: daardoor stijgt het aantal geregistreerde besmettingen, maar is het niet perse zo dat de ziekte zich sneller verspreidt.

BOXTEL

Noord-Brabant blijft de zwaarst getroffen regio met bijna een kwart van het aantal landelijke besmettingen. In de gemeente Boxtel blijft het aantal ziekenhuisopnamen in vergelijking met de rest van de omgeving laag: per 100.000 inwoners zijn dat er 42,2, wat neerkomt op dertien opnames. In vergeleken met bijvoorbeeld Meierijstad (190,9 per 100.000) en Bernheze (240,0 per 100.000) komt Boxtel dus relatief goed weg.

Ook regent het nog steeds afgelastingen: zo gaan onder andere de jaarlijkse bijenmarkt in park Molenwijk en de kermis in Esch niet door.