In 2017 vierde Toon Dankers (midden met sjerp) zijn zilveren jubileum  In de Sint-Petrusbasiliek bracht zijn 11-jarige Vughtse kleinzoon Christiaan als gastvendelier van het Boxtelse gilde de diaken een eerbetoon. (Foto: Henk van Weert).
In 2017 vierde Toon Dankers (midden met sjerp) zijn zilveren jubileum In de Sint-Petrusbasiliek bracht zijn 11-jarige Vughtse kleinzoon Christiaan als gastvendelier van het Boxtelse gilde de diaken een eerbetoon. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

OISTERWIJKER WAS VIJFTIEN JAAR ASSISTENT

Heengaan diaken Dankers
onthutst Heilig Hartparochie

HENK VAN WEERT

In de Heilig Hartparochie is met ontzetting het nieuws ontvangen dat diaken Toon Dankers (Oisterwijk, 1943) maandagochtend is overleden. Vijftien jaar lang was hij een steun en toeverlaat van de Boxtelse pastores.

In oktober 2017 werd in de Sint-Petrusbasiliek nog feestelijk stilgestaan bij het 25-jarig ambtsjubileum van diaken Dankers. Na werkzaam te zijn geweest in Drunen en zijn geboorte- en woonplaats Oisterwijk maakte hij in 2005 zijn entree in Boxtel.

Tijdens de jubileummis vertelde Dankers vertelde dat zijn echtgenote Diny, met wie hij eerder dat jaar het gouden huwelijksfeest vierde, hem in 1988 attendeerde op een oproep om een studie te volgen als diaken. Dit ambt is in de rooms-katholieke kerk onder meer weggelegd voor wat rijpere getrouwde mannen; zij mogen in de mis het evangelie lezen en preken en daarnaast de doop toedienen en de communie uitreiken.

GOED THUISGEVOEL

Toenmalig pastoor Jacques Grubben omschreef zijn diaken destijds als een man die er alles voor over heeft om zijn werk zo goed mogelijk te doen en zei dankbaar te zijn voor diens inzet in de Heilig Hartparochie. Dankers zelf gaf daarbij aan in Boxtel 'een goed thuisgevoel' te hebben opgebouwd en sprak de hoop uit de parochianen nog lange tijd te mogen ontmoeten. Dat heeft niet zo mogen zijn.

Het parochiebestuur omschreef Dankers deze week als een aimabel man met het hart op de juiste plaats.


p In 2017 vierde Toon Dankers (midden met sjerp) zijn zilveren jubileum. In de Sint-Petrusbasiliek bracht zijn 11-jarige Vughtse kleinzoon Christiaan als gastvendelier van het Boxtelse gilde de diaken een eerbetoon. (Foto: Henk van Weert).


MOTTO 2020: 'WERKEN AAN JE TOEKOMST'

Vastenactie hoopt toch op donaties ondanks corona

Het openbare leven is de laatste weken tot stilstand gekomen als gevolg van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vastenactie heeft hierdoor ook allerlei activiteiten moeten stopzetten. En dat in de vastentijd, een periode waarin van oudsher gul gegeven wordt voor een ander.

Doordat de coronamaatregelen precies in de campagneperiode van de Vastenactie vallen, loopt die veel donaties mis. Giften via bijvoorbeeld collectes en sponsoractiviteiten. Minder donaties betekent dat Vastenactie minder hulp kan bieden. Hulp bijvoorbeeld aan haar partner Caritas in Bangladesh, die beroepsonderwijs aanbiedt om mensen een vak te leren. Zie het verhaal van Eshita uit Bangladesh in het artikel van vorige week.

De mensen achter de Vastenactie hopen dat, ondanks de huidige grote en kleine problemen, de harten van mensen uit blijven gaan naar de ander. Dichtbij én veraf. Bijdragen kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer NL69 RABO 0140 9501 92 ten name van Heilig Hartparochie, onder vermelding van Vastenactie 2020. Zakjes van de Vastenactie kunnen worden gedeponeerd op de volgende plekken.

Lennisheuvel: in de kerk en in de brievenbus van De Uitwijk. Liempde: in de brievenbus van De Ontmoeting en in de bus die staat opgesteld in supermarkt Coop. Esch: in brievenbus nummer 8 bij de sacristie en in de bus in de Spar. Boxtel: in de brievenbus van pastoraal centrum Duinendaal en op vrijdagmorgen in de bus in de kerk.


Dodenherdenking op 4 mei live op tv via Omroep Dommelland

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei vindt deze keer plaats zonder publiek. Vanwege de coronacrisis bestaat de plechtigheid uit een toespraak, een kranslegging en het spelen van The Last Post meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Omroep Dommelland zendt dit live uit.

De gebruikelijke bijeenkomsten in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek en de Sint-Jans Onthoofdingkerk (Liempde) blijven achterwege, net als de stille tochten naar de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof en het gedenkteken in het Concordiapark.

Ook de landelijke dodenherdenking vindt in aangepaste vorm plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen naar verwachting - eveneens zonder publiek - bloemen bij het oorlogsmonument op de Dam. Dat meldt Comité 4 en 5 mei op zijn website.


q Scouts vormen een erewacht bij de oorlogsgraven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof in Boxtel. (Foto: Daisy Renders, 2016).



Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (op de foto), als bij het Indiëmonument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders).