Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWONERS VREZEN DAT PLANNEN IN PRULLENBAK VERDWIJNEN

'Aanpak Leunisdijk geen schoonheid'


RENS VAN DEN ELSEN

De Leunisdijk in Esch blijft een doorn in het oog van zowel de omwonenden als overige inwoners van Esch. De werkzaamheden aan de straat zouden eind vorig jaar al van start gaan. Later werd dat februari. Ondertussen blijkt dat er nog eens bijna zeven ton bij moet voor de herinrichting. Omdat Haaren eind dit jaar op gaat splitsen heeft de ontvangende gemeente Boxtel hier ook iets over te zeggen. Die gaat echter niet zomaar akkoord met de extra kosten. De klankbordgroep Herinrichting Leunisdijk vreest dat de plannen voor hun straat nu anders uit gaan pakken.

Brabant Water pleegde in de maanden januari en februari onderhoud aan de waterleidingen. Daarna zou de herinrichting van de Leunisdijk van start gaan. Maar het bleef stil in de straat en dat baarde de bewoners zorgen. Uit navraag bleek dat er nog geen aannemer was gevonden voor de werkzaamheden en vorige maand werd duidelijk dat voor de riolering en gestegen bouwkosten het budget met nog eens 698.500 euro naar boven bijgesteld moet worden.

,,De gemeente heeft echt zitten slapen bij het opstellen van de begroting. De diepe ligging van het riool en de gasleiding zijn al zo lang bekend, dat zou geen reden moeten zijn voor uitstel", vinden de leden van de klankbordgroep, die niet met hun naam in de krant willen. Deze club bestaat uit een groep bewoners die hun wensen voor de straat bij de gemeente kenbaar heeft gemaakt. In overleg tussen onder meer deze partijen is het huidige plan tot stand gekomen.

De klankbordgroep beseft dat door de coronacrisis ieders prioriteiten elders liggen: ,,Vergelijken met wat er nu gebeurt is dit slechts een futiliteit. Maar aan de andere kant gaat het op de achtergrond wel allemaal door. Wij zijn nu vooral bang dat als het extra geld er niet komt, de hele procedure en planvorming die we zorgvuldig hebben doorlopen nu (deels) in de prullenbak verdwijnen."

GEEN CONCESSIES

De klankbordgroep Leunisdijk wil geen concessies doen aan de plannen. ,,Die zijn met het oog op fietsers, wandelaars en rolstoelgebruikers gemaakt. Maar ook de benodigde maatregelen om trillingen te voorkomen zijn door ons voorgesteld en gelukkig ook meegenomen door de gemeente. Het plan dat er nu ligt wordt door de hele gemeenschap gedragen. Wat betreft de samenwerking met de gemeente is alles naar ieders wens verlopen, maar dit is nu wel een domper", aldus de bewoners.

Ook Henk van Sambeek is bij deze groep betrokken, woont aan de Leunisdijk en is daarnaast de schakel met Platform Esch' Perspectief (PEP) dat de belangen van alle Esschenaren behartigt. Volgens hem heeft de gemeente Haaren altijd aangegeven dat de financiering van het project geen probleem zou vormen. Ook al hadden de leden van de klankbordgroep daar hun bedenkingen bij.

GERUSTSTELLEN

De gemeente Boxtel is op zijn beurt bang dat met deze verhoging van het budget straks meteen het hele potje voor rioleringswerkzaamheden voor Esch op is en er dus geen geld is voor andere, soortgelijke projecten. De Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij is duidelijk: ,,Als een begroting van zeven ton ineens wordt verdubbeld, dan is er ergens iets mis gegaan. Boxtel heeft op dit moment een begroting die zo strak staat als een gitaarsnaar. Dan kan ik dit bedrag niet op deze manier verantwoorden. Daarom gaan we nu samen met Haaren kijken hoe we dit op de juiste manier op kunnen lossen. Dat moet op korte termijn gebeuren."

Van Wanrooij wil de bewoners van de Leunisdijk geruststellen en benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is om jaren aan overleg en samenspraak zomaar opzij te schuiven. ,,Maar we moeten wel goed uitzoeken hoe we dit financieel gaan regelen. Die 1,5 miljoen euro gaat het project echt kosten, maar dan zijn we er de komende veertig jaar vanaf, zo moeten we het ook bekijken natuurlijk."

Ook zijn collega-wethouder Martien Vromans van de gemeente Haaren drukt de inwoners van Esch op het hart dat de plannen intact blijven: ,,De plannen zoals ze er nu liggen blijven de basis, we gaan nu alleen nog het financiële plaatje netjes afwerken met Boxtel."

Dat de gang van zaken niet verloopt zoals aan de bewoners is voorgespiegeld betreurt Vromans. ,,Ik vind het heel vervelend dat het zo is gegaan, de aanpak van dit project verdient zeker geen schoonheidsprijs."

AFSCHEID

Wanneer de herinrichting van de Leunisdijk nu van start kan is nog niet bekend. Eerst wil de gemeente Haaren duidelijkheid over het benodigde geld en dan moet er nog een aannemer gevonden worden. Van Sambeek: ,,De door Haaren beloofde tijdige herinrichting van de Leunisdijk lijkt nog ver weg. We hadden ons een mooier afscheid van de gemeente voorgesteld."


p De Leunisdijk in Esch is al jaren toe aan een upgrade. Bewoners hebben last van trillingen, maar ook voetgangers en rolstoelgebruikers klagen over de slechte staat van de weg en de naastgelegen stoep. En dan is de riolering ook nog een rommeltje. (Foto: Peter de Koning).


TUNNEL VISION: 'HET IS NU LETTERLIJK EEN BLIKVANGER'

Graffitikunstenaars pimpen afvalbak

JAN HERMENS

Om te zorgen dat gebruikers van het skatepark in Liempde flesjes, papiertjes en andere rommel makkelijk kwijt kunnen, staat er een afvalbak. Die blikvanger was eenvoudigweg zwart, maar ziet er nu dankzij stichting Tunnel Vision uit als een staaltje streetart.

Mitch Koningstein en Paul Jongsma zetten al hun skills in om van de afvalbak iets moois te maken. Het ontwerp is van de hand van Jongsma. ,,We kregen de opdracht van de gemeente Boxtel en De Bries. Dat bureau stimuleert mensen afval te scheiden en hun troep in de daarvoor bestemde blikvangers te gooien. Mijn ontwerp hangt daarmee samen. Er staan pijlen op de bak. Dit zet aan tot handelen. Iedereen snapt wat de bedoeling is. Verder heb ik gekozen voor geometrische figuren in sprekende kleuren, als contrast met het zwart." De blikvanger moest letterlijk een echte blikvanger worden en dat is volgens Jongsma wel gelukt. ,,Niemand die zijn rommel laat slingeren, kan zeggen dat hij de bak niet gezien heeft."

COOL

De Bries was direct enthousiast over het eerste ontwerp dat de penningmeester van stichting Tunnel Vision presenteerde. Jongsma: ,,Mitch en ik hebben ons uiteindelijk voor 90 procent aan het originele ontwerp gehouden. Ter plaatse pasten een paar kleine aanpassingen beter." Op de afvalbak prijken positieve teksten, die de jeugd aan moeten zetten tot het gebruiken van het object. ,,De kinderen die op de skatebaan aan het steppen waren, vonden ons werk in ieder geval erg cool. Ze vroegen of we de baan zelf niet ook konden versieren. Dan moet je een brief aan de gemeente schrijven, zeiden wij."

Het bespuiten van het object was nog een aardige klus. Jongsma: ,,Ik ben om half twaalf begonnen, Mitch rond één uur. We hebben tot een uur of zes doorgewerkt. Ik heb eerst een sticker moeten verwijderen, het kostte me drie kwartier om dat netjes te doen. Het resultaat is mooi geworden."


u Mitch Koningstein is bezig de afvalbak bij de skatebaan in Liempde van graffitikunst te voorzien. (Foto: stichting Tunnel Vision).

Afbeelding