Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

REDACTIE ZOEKT NOG ZO'N 140 DEELNEMERS AAN TIJDSDOCUMENT

Boek heeft meer auteurs nodig



Jan Hermens

Een geschreven tijdsbeeld wordt het, een kroniek van een jaar, aan het papier toevertrouwd door 366 auteurs. De schrijvers die meewerken aan Boxtel - 2020 in 366 verhalen komen uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch en vormen een dwarsdoorsnede van de samenleving. De teller bevindt zich momenteel tussen de 225 en 230 deelnemers, er is dus nog ruimte voor liefhebbers.

De initiatiefnemers van het project, Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Roeland Heesbeen, Linda van de Wiel en Peter de Koning, zijn enthousiast over de vorderingen. Cleutjens: ,,Roeland verzorgt de opmaak, we hebben al proeven gezien van diverse verhalen, het boek wordt mooi." ,,Maar er zijn nog wel schrijvers nodig", vult Van de Wiel aan. ,,De eerste drie maanden van het jaar zijn ingevuld en er zijn ook al allerlei andere datums gereserveerd. Wij hebben een overzicht van dagen die nog vrij zijn, daaruit kunnen geïnteresseerden kiezen."

IN 'N DOOSJE DOEN...

Een bijdrage hoeft niet zo lang te zijn, driehonderd woorden is het maximum. En wie zich liever in beeld uitdrukt dan in woorden, kan er in overleg met de redactie voor kiezen een tekening, schilderij, strip of andere creatieve uiting aan te leveren, als die maar in een boek opgenomen kan worden.

'Ik zou je het liefst in een doosje willen doen' is het motto achter de tijdscapsule van papier en inkt. Die moet uiteindelijk een overzicht van 2020 bieden, niet met het overkoepelende grote nieuws, maar met de belevenissen en gedachten van 366 verschillende mensen. Een geschiedenis van het kleine, een historie die in wezen veel dichter bij het dagelijks leven ligt dan de grote veldslagen, koningen en keizers die doorgaans de annalen halen.

CORONAVIRUS

Er is al een klein legertje schrijvers bezig en een deel heeft zelfs al een verhaal gereed. Dat ziet er soms anders uit dan van tevoren ingeschat. Werkelijkheid en verwachtingen lopen weleens uiteen. Sommige auteurs rekenden op een dag met een feestelijk evenement waarover ze zouden kunnen schrijven. Maar de realiteit haalt zo nu en dan de droom in.

Van de Wiel: ,,Door de coronacrisis zijn veel festijnen afgelast. Dus verandert het relaas van een organisator die iets over zijn evenement had willen vertellen. Dat geeft niet. Ook een dag die compleet anders is dan iemand had verwacht, levert een verhaal op." Cleutjens: ,,2020 is hoe dan ook een bijzonder jaar. Neem Boer zoekt Band. Dat festival is dit jaar gecanceld, maar in het boek gaat het virtueel wel door."

Wat de kosten van het boek betreft, zoeken de initiatiefnemers de steun van begunstigers. De gemeente Boxtel geeft subsidie, onthult Cleutjens, zonder op bedragen in te gaan. ,,Verder hebben we instanties als het Prins Bernhard Cultuurfonds benaderd. Voor nu roepen we vooral mensen op om mee te schrijven aan het boek. We hebben nog zo'n 140 auteurs nodig."

Wie een dag wil beschrijven in Boxtel - 2020 in 366 verhalen kan zich aanmelden via e-mail: boxtel2020@gmail.com of persoonlijk bij een van de redactieleden.


p Peter de Koning, Bert Engelbart, Linda van de Wiel, Roeland Heesbeen en Marc Cleutjens zoeken nog zo'n 140 enthousiaste mensen die mee willen werken aan het Boxtelse boek met 366 verhalen die in 2020 spelen. (Foto: Albert Stolwijk).