Afbeelding
Foto: Carla van Hamond

DIAMANTEN PAAR HOUDT HET BIJ ZWAAIEN

Jos en Pieta de Laat vieren mijlpaal vanuit hun huis


JAN HERMENS

Tien jaar geleden vierden Jos (85) en Pieta (82) de Laat uit Lennisheuvel hun gouden bruiloft groots bij LSV. Dat zit er nu niet in, maar ze staan toch even stil bij hun zestigjarig huwelijk, een mijlpaal immers. Vandaag, donderdag 9 april, is hun trouwdag.

,,We hebben elkaar destijds leren kennen in de danstent aan de Houtwerf in Boxtel. Dat was een begrip in die tijd", graaft Pieta in haar herinneringen. Jos, toen 22, en Pieta, in 1957 negentien, kwamen allebei uit Boxtel. Ze kregen verkering. Pieta: ,,We mochten niet altijd samen zijn, we zagen elkaar in de weekenden." ,,En op woensdagavond", vult Jos aan. ,,Die noemden ze keesavond."

Na drie jaar trouwde het jonge stel en kocht een woning in de Mijlstraat. Jos: ,,Dat kostte toen veertienduizend gulden. Ik had al wat gespaard, waardoor we dit konden kopen." Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon. Die schare breidde zich in de loop der jaren uit met de volgende generaties. Dat zijn er inmiddels vier. Pieta: ,,We hebben zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen."

Bijzonder detail: de hele familie woont in Boxtel, dicht bij elkaar: ,,We zien elkaar regelmatig."

DAF

Terwijl Pieta voor de kinderen zorgde en de huishouding draaiende hield, verdiende Jos de kost bij DAF in Eindhoven. Hij maakte er de veertig dienstjaren vol en repareerde in de avonduren auto's van vrienden en bekenden. Daarnaast stond hij mede aan de wieg van de Lennisheuvelse voetbalvereniging LSV, waar hij decennialang vrijwilligerswerk verrichtte. Hij ontving daar in 2017 een koninklijke onderscheiding voor.

Pieta werkt graag in de tuin, een hobby die ze nog steeds met veel plezier beoefent. Nu het voorjaar is aangebroken schieten de planten uit de grond en ligt er werk in het verschiet. Vandaag, donderdag 9 april, zal ze de schoffel even niet ter hand nemen, want er komen ongetwijfeld mensen voorbij om naar het diamanten paar te zwaaien. Een feest zit er dit keer vanwege corona niet in.


p Jos en Pieta de Laat stapten zestig jaar geleden in het huwelijksbootje. Dat bleek geen wankele kano, maar een degelijk vaartuig. (Foto: Carla van Hamond).