Zodra de kappers weer mogen knippen, mogen zij sommige staaltjes huisvlijt perfectioneren. (Foto: Loes Stekelenburg).
Zodra de kappers weer mogen knippen, mogen zij sommige staaltjes huisvlijt perfectioneren. (Foto: Loes Stekelenburg). Foto: Loes Stekelenburg

WEES LIEF VOOR DE KAPPER, BEWAAR JE HAAR

'Wie weet, straks een metamorfose'


Jan Hermens

Kappers behoren tot de beroepsgroepen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Zij mogen hun vak op dit moment niet uitoefenen. Onze haren groeien ondertussen door. Een bericht op Facebook hierover leverde veel reacties op. Van doe-het-zelvers tot oproepen om solidair te zijn met de kappers en te wachten met knippen.

Natuurlijk, er spelen momenteel grotere problemen dan een mooi kapsel en de salons zijn ook nog niet zo lang dicht, maar wie gewend was zich regelmatig te laten kortwieken of grijze uitgroei te verbergen met een kek kleurtje, zit misschien toch een beetje met de handen in het haar. In ieder geval leeft het thema, getuige de opmerkingen op Facebook.

Bij jongens en mannen is de tondeuse nog wel eens een optie, bij meisjes en vrouwen ligt dat doorgaans anders.

Loes Stekelenburg reageert: ,,Hier geen geduld en te veel klitten in de haren van onze dochter, dus dan maar de schaar erin. Maar dan droogt het op... En ziet het er niet uit. Oops! Zodra de kapper open is, mag die het afmaken."

,,Wees lief voor de kapper en bewaar je haar ze hebben het ook moeilijk deze tijd. Daarbij zijn ze nog niet zo lang gesloten," zegt Lisanne Visser. Marc Schoenmakers, zelf kapper in Boxtel, schrijft: ,,Vlak voordat alle kapsalons moesten sluiten was het nog erg druk. Mensen moeten nu geduld hebben omdat er geen enkele kapper of kapster actief is."

Hij legt uit dat kappers met een eigen bedrijf die nu wel knippen volgens de wet een strafbaar feit plegen en het risico lopen een boete te krijgen van meer dan drieduizend euro. ,,Ook klanten die in de zaak zijn, wacht dan een bon van enkele honderden euro's. Bovendien zijn kappers in deze periode niet verzekerd tegen schade die ze als ondernemer zouden kunnen aanrichten. Bijvoorbeeld als er een klant uitglijdt over een gladde vloer in de salon."

Afwachten dus of huisvlijt beoefenen. De vrouw van Ralph Dikmans neemt zelf de schaar ter hand. Volgens de Boxtelse striptekenaar knipt ze hem en hun kinderen naar volle tevredenheid zelf, terwijl ze geen kappersopleiding heeft. ,,Mijn man en zoon knip ik ook zelf, maar ja, bij mezelf kan ik dat niet." Daar heeft Daniëlle Meeuwsen een punt.

COUPE SIDNEY

Sommige mensen beschikken over een haardos met overzeese kenmerken. Zoals Daniëlle van den Oetelaar. Ze grapt: ,,Ik heb Australisch haar. Het Sidney."

Heel erg druk maken de meeste respondenten zich niet over hun coupe. Ze gunnen hun kapper straks een goede start en laten hun haren rustig groeien. Meeuwsen: ,,Ik met mijn opgeschoren koppie wilde nog net van tevoren naar de kapper maar helaas, de afspraak kon niet doorgaan. Ga normaal elke vijf à zes weken. Zit nu op acht weken en we gaan het zien, wie weet wel een heel nieuw kapsel. Straks een hele metamorfose."

Wie 'gordijntjes' voor de ogen krijgt of een eigenhandige knipbeurt gigantisch zag mislukken, heeft misschien baat bij een Eerste Hulp Bij Ontploft Haar-kit. Dit pakketje bestaat echt, vertelt kapster Linda van Boeckel. Het is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld zelf hun bakkebaarden of pony willen afsnijden. Van Boeckel: ,,De set bevat een wegwerpmes met beveiliging, een wegwerpkapmantel, een kam en een instructievideo."


Woonstichting helpt huurders in tijden van nood

Woonstichting Joost reikt haar huurders tijdens deze coronacrisis een helpende hand. De wooncorporatie brengt hulpbehoevenden in contact met de juiste welzijnsinstanties en biedt zelf ook een luisterend oor.

,,Ook in deze moeilijke periode willen we graag een goede buurman zijn voor onze huurders. Normaal zijn de collega’s van de wijkteams veel in de buurt te zien. Maar dat kan nu even niet. Toch wil Joost ook nu graag huurders helpen", aldus een woordvoerder van de regionale woonstichting.

Naast de contacten met welzijnsorganisaties als ContourdeTwern in de gemeente Boxtel en Bint in de gemeente Sint-Michielsgestel, bellen de medewerkers van Joost zelf met de huurders. ,,Gewoon om te vragen hoe het gaat en of we kunnen helpen." De medewerkers van Joost werken vanuit huis en zijn op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (088) 008 14 00.