GOEDE BUUR IS BETER DAN VERRE VRIEND

Joost zet behulpzame buren in het zonnetje

De coronacrisis is niet alleen maar negatief. Overal in de samenleving ontstaan mooie initiatieven, mensen kijken naar elkaar om. Dat ziet woonstichting Joost ook. Zij wil mensen die hulp bieden in het zonnetje zetten en verrassen met een bos bloemen en een cadeaubon.

,,Juist in deze tijd is een goede buur enorm belangrijk", aldus een woordvoerder van Joost. De woonstichting roept huurders op hun behulpzame buurman of -vrouw aan te melden voor een attentie. ,,Dan zetten wij diegene namens hen in het zonnetje. De persoon in kwestie hoeft niet daadwerkelijk naast je te wonen, het mag iedereen zijn die voor anderen klaar staat in deze bijzondere tijd. Die nét iets meer doet om deze periode goed samen door te komen. En dat zelf misschien wel heel vanzelfsprekend vindt." Die hulp is veelomvattend en loopt uiteen van boodschappen doen voor een ander tot muziek maken voor bewoners van zorginstellingen en alles daartussenin.

AANMELDEN

Vanaf 6 april selecteren de collega’s van het wijkteam iedere week vijf bijzondere buurmannen of -vrouwen die ze vervolgens gaan verrassen. Zij krijgen een bos bloemen en een cadeaubon naar keuze.

Iemand opgeven kan via een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl. In het bericht moeten de adresgegevens plus telefoonnummer van de aanmelder staan en van degene die een verrassing verdient. ,,We vragen ook om in de mail aan te geven waarom iemand verrast moet worden en om een persoonlijke boodschap te vermelden voor de hulpvaardige 'buur'."

De actie van Joost loopt tot en met vrijdag 8 mei.


DROOGTESEIZOEN PER 1 APRIL VAN START

Boeren mogen gras met grondwater beregenen

Boeren en grondeigenaren mogen sinds 1 april, onder voorwaarden, hun grasland met grondwater beregenen. Dat meldt Waterschap De Dommel. De grondwaterstanden zijn nu normaal voor de tijd van het jaar. Een onttrekkingsverbod is daarom niet nodig.

Door het mooie weer van de laatste dagen ligt droogte echter alweer op de loer. De grondwaterspiegel zakt snel. Waterschappen vragen daarom .

VOORJAARSREGELING

Elk jaar op 1 april besluiten de waterschappen op basis van de actuele grondwaterstanden of het beregenen met dit water mogelijk is. Deze voorjaarsregeling geldt tot 1 juni en is bedoeld om de voorraad in Brabant te beschermen. De afspraak gaat over het besproeien van graslanden, sportvelden, kunstgrasvelden, golfterreinen en graszodenteelt.

Alleen agrarische ondernemers en grondeigenaren met een bedrijfswaterplan mogen hun grasland vanaf 1 april nat houden met grondwater. Zij hebben namelijk al maatregelen genomen om water te besparen en vast te houden en hebben een vergunning voor een grondwaterput. Degenen die geen besparende maatregelen nemen, mogen hun weilanden tot de genoemde datum niet met grondwater beregenen. Dat standaardverbod geldt ook voor graslanden die in de beschermingszones rond natuurgebieden liggen. Alleen voor akkerbouwers geldt op deze regel een uitzondering.

Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend en hangt ook af van de weersomstandigheden.


MEER DAN 500 VERZOEKJES PER WEEKEND

Boxtelse DJ Frank start online radiostation tijdens quarantaine

JULES HAMELEERS

Heel Nederland zit op het moment binnen door de coronacrisis, wat soms nog wel voor verveling kan zorgen. Om de thuisquarantaine wat dragelijker te maken, startte Boxtelaar Frank Stans een online radiostation. ,,Ik krijg meer verzoekjes dan ik kan draaien."

Normaal staat de Boxtelaar onder de naam DJ Frank elk weekend op feesten en partijen. Door die feestelijkheden gaat nu een streep door het heersende coronavirus. ,,Mijn zoon is ICT-specialist. Ik heb hem gevraagd of hij niks kon maken waarmee ik online radio kan produceren. Toen heeft hij even geknutseld en nu draai ik elk weekend muziek."

Wanneer DJ Frank niet achter de knoppen staat, is er wel 24 uur per dag muziek te horen. Op vrijdag, zaterdag en zondag heeft hij een programma, waarbij mensen verzoeknummers kunnen aanvragen. Hij ontving er het afgelopen weekend meer dan vijfhonderd. ,,Ik krijg er meer dan ik kan draaien."

TE BELUISTEREN

Het online radiostation van Frank Stans is te beluisteren via www.radiotl.nl. Via die website kunnen mensen ook verzoekjes doen. DJ Frank zit achter de knoppen op vrijdag van 18.00 tot 22.00 uur, op zaterdag tussen 14.00 en 22.00 uur en op zondag tussen 14.00 en 20.00 uur.