Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GEEN FEEST BIJ TAXI VAN KRONENBURG

'Geparkeerde auto's zijn voor mij een triest beeld'

RENS V/D ELSEN & JAN HERMENS

Ruim driehonderd Boxtelse ondernemers hebben de gemeente Boxtel gevraagd om financiële steun. Althans, dat geldt alleen al voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Ook van andere regelingen maken bedrijven gebruik vanwege de Coronacrisis. Zo ook het Liempdse Taxi Van Kronenburg in Liempde, dat vorige week veertig jaar bestond. Binnen het familiebedrijf was er totaal geen reden tot feest, weet eigenaar Martien van Kronenburg.

Het Liempdse taxibedrijf bestond 1 april precies vier decennia. Maar het geplande jubileum werd door het coronavirus een ware domper. Niet alleen staat het overgrote deel van de auto's noodgedwongen stil, zaterdag overleed ook nog een medewerkster van het bedrijf aan het coronavirus.

Eigenaar Martijn is somber door de trieste omstandigheden: ,,Het is een zware tijd. Niet iedereen heeft in de gaten dat taxibedrijven ook vastlopen door de coronacrisis, maar dat is wel het geval. We rijden nog kinderen naar de noodopvang, maar die ritjes kosten me alleen maar geld. Daarnaast is het ziekenvervoer bijna helemaal weggevallen."

Dertien taxi's rijden er nog. Martien: ,,Maar ik heb er in feite maar drie of vier per dag nodig. Iedere chauffeur rijdt nu alleen in zijn eigen voertuig om zoveel mogelijk risico op besmetting uit te sluiten."

TOZO

Het Liempdse taxibedrijf heeft financiële steun hard nodig. Met zijn aanvraag voor de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) krijgt hij, afhankelijk van hoeveel inkomsten er worden misgelopen, tot 90 procent van de loonkosten van medewerkers door het Rijk betaald. Taxi Van Kronenburg staat hierin niet alleen. Dat blijkt wel uit de cijfers die de gemeente Boxtel met deze krant deelde: 304 aanvragen voor Tozo. Hierdoor vult de gemeente het inkomen van ondernemers aan tot het sociale minimum gedurende drie maanden. Of dit aantal meer of minder is dan het landelijk gemiddelde is niet duidelijk. Cijfers hierover zijn (nog) niet bekendgemaakt.

De lijnen voor hulpbehoevende ondernemers staan open bij de gemeente Boxtel. Via het centrale telefoonnummer en Loket Wegwijs is deze bereikbaar voor aanvragen. ,,Soms kunnen deze niet direct door de eerste lijn worden opgepakt. Die worden dan doorgezet naar ons Tozo-team. Met de afhandeling zijn we helemaal bij. Inwoners worden binnen een dag teruggebeld", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Voor de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) moeten zelfstandigen bij het Rijk zijn. Hierbij kunnen zij een gift van 4.000 euro ontvangen om de vaste lasten op te vangen. De regelingen lopen vooralsnog tot 1 juni.

STIMULERINGSFONDS

Naast de landelijke regelingen, heeft de gemeente Boxtel ook de laatste dertigduizend euro uit het economisch stimuleringsfonds (ESF) beschikbaar gesteld voor lokale ondernemers. De ondernemersverenigingen in de gemeente is gevraagd om met een idee te komen om dit bedrag aan te besteden. De voorwaarden die gelden om een bijdrage uit het ESF te kunnen krijgen, zijn daarbij van kracht. ,,Maar we zullen hier wat soepeler mee omgaan, omdat die in deze tijd wat lastiger te realiseren zijn. Dit betekent niet dat men hier niet aan hoeft te voldoen, maar dat hier anders naar wordt gekeken", legt de woordvoerder uit.

Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat meerdere partijen in een initiatief investeren. Dat kan volgens de gemeente bijvoorbeeld ook vertaald worden naar inzet in plaats van alleen naar financiële middelen. Normaal gesproken moet de lokale economie profiteren van het geld, maar dat mag nu ook een maatschappelijk doel zijn. ,,Daarnaast hopen we dat partijen gaan samenwerken, zodat Boxtel breed kan profiteren van dit budget", aldus de woordvoerder.

Alle informatie over regelingen voor Boxtelse bedrijven is te vinden op de website van de gemeente: www.boxtel.nl. Daar wordt verwezen naar een speciale pagina voor ondernemers.

Maar ook als de hulp binnenkort komt, staat het gros van de taxi's bij Van Kronenburg nog stil. Naast de dertien rijdende wagens, heeft het bedrijf de overige voertuigen geparkeerd op een groot weiland in Liempde. ,,Het ziet er voor passanten misschien aardig uit, voor mij is het een triest beeld. Ik heb die taxi's geschorst en op eigen terrein gestald. Dat scheelt in de verzekeringskosten. Ze zijn nu alleen verzekerd tegen diefstal en stormschade", aldus de Martijn.


q Noodgedwongen moet Martijn van Kronenburg bijna al zijn auto's stallen op een weiland in Liempde. Het familiebedrijf - dat vorige week veertig jaar bestond - is een van de honderden ondernemingen die via de gemeente Boxtel financiële steun heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis. (Foto: Gerard Schalkx).