Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPGESCHROEFDE BEVEILIGING 'DE LA SALLE' BLIJFT GELDEN

Brand legt Sterk in Werk deels in de as

Jan Hermens

Het pand van leerwerkbedrijf Sterk in Werk op het terrein van jeugdzorginstelling De La Salle in Boxtel is in de nacht van vrijdag op zaterdag deels in vlammen opgegaan. Er zijn geen slachtoffers gevallen, wel is er de nodige materiële schade.

De brandweer kreeg om vrijdagavond om half twaalf melding van de brand. ,,Er is snel opgeschaald naar grote brand, waardoor we met veel slagkracht konden opereren", aldus een woordvoerder van de regionale brandweer Brabant-Noord. Een reddingsvoertuig, vier tankwaterspuiten en twee waterwagens werden ingezet om het vuur te bestrijden. Rond de klok van drie uur waren de vlammen gedoofd.

Het is niet voor het eerst dat er brand woedde bij De La Salle. ,,Volgens mij vorig jaar acht keer", zegt een woordvoerder van Koraal, waar De La Salle onderdeel van is. In december ging eveneens een pand van het leerwerkbedrijf van de jeugdzorginstelling in vlammen op. ,,Die gebouwen liggen een beetje aan de achterkant van het terrein. Iedereen kan daar komen, want we zijn geen gesloten instelling."

Volgens de woordvoerder is het in de woongroepen rustig gebleven. ,,Jongeren en begeleiders hebben het gebeuren naar omstandigheden goed opgepakt. Hulpdiensten waren snel ter plekke en hebben hun werk gedaan met inachtneming van de geldende coronamaatregelen."

OORZAAK

Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid. ,,Er wordt in de media gesproken over mogelijke brandstichting. Zo'n gebouw vliegt ook niet vanzelf in brand, maar het onderzoek loopt nog. Ook de inventarisatie van de schade is nog gaande." De politie sluit brandstichting niet uit.

Naar aanleiding van de brand in december vorig jaar schroefde de instelling de veiligheidsmaatregelen op. ,,Er hangen camera's op het terrein, er surveilleren beveiligers, er zijn grote schijnwerpers geplaatst. De extra maatregelen waren nog steeds van kracht en dat blijft voorlopig zo", aldus de woordvoerder.


p Het dak van het pand waarin leerbedrijf Sterk in Werk is gevestigd op het terrein van De La Salle is compleet vernield en alle ramen zijn gesprongen. (Foto: Peter de Koning).


GEEN RUIMERE OPENINGSTIJDEN MOGELIJK

Milieustraat Boxtel is na drie weken weer open

De milieustraat in Boxtel is sinds gisteren, woensdag 8 april, weer open. De openingstijden zijn hetzelfde als gebruikelijk. Bezoekers kunnen er terecht voor alle soorten afval die ze er altijd al konden brengen. Ze moeten echter wel rekening houden met langere wachttijden. De medewerkers laten maximaal vijf bezoekers tegelijk toe.

,,Er waren aanpassingen nodig in de manier van werken op de milieustraat. Nu deze is doorgevoerd, kan er conform de maatregelen vanuit het Rijk gewerkt worden", geeft een woordvoerder van de gemeente als verklaring op de sluiting.

Dat de gemeente niet kiest voor ruimere openingstijden heeft volgens de woordvoerder te maken met de verwerking van het afval: ,,Zo hebben we de tijd om de volgende dag weer klaar te staan."

Het is de bedoeling dat inwoners van de gemeente zoveel mogelijk alleen komen en dat ze hun afval al gesorteerd hebben, ter bevordering van de doorstroom in de milieustraat. Ieder mag maximaal drie afvalsoorten inleveren.

Wie naar de milieustraat gaat, moet zijn of haar knipkaart meenemen en deze afgeven door de schuiflade aan de ‘kassa’ bij de poort. Doorrijden is pas toegestaan als de kassamedewerker de kaart teruggeeft via het systeem. Daarnaast zijn de toiletten voor bezoekers op de locatie aan de Kruisbroeksestraat gesloten.

KRITIEK

Drie weken geleden sloot de gemeente de vuilstort omdat ze schrok van de lange rij auto's voor de deur. Ze vreesde voor de gezondheid van de medewerkers en de inwoners. De sluiting zorgde voor consternatie en kwam de gemeente, zeker op social media, op kritiek te staan. Veel mensen konden hun afval nergens anders kwijt. De milieustraten in de gemeenten Haaren, Vught en Sint-Michielsgestel zijn steeds open gebleven, maar met restricties. (p Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding