Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Zilver Express

Ouderen in regie is weer kort de bocht met het plan om een besteldienst einde 2020 op te starten voor ouderen. Onzin! Dit kan in heel korte tijd worden gerealiseerd Oplossing: De Zilver Express, gesponsord door deel van de middenstand is soms actief, je ziet hem bijna nooit rijden in Boxtel. Dus zo spoedig mogelijk laten rijden. Dan kan de Zilver Express weer zichtbaar worden in Boxtel. En nu in deze nare periode de ouderen helpen met het bezorgen van diensten en boodschappen.

        PETER VAN STEENDEREN

        Mede-oprichter Zilver Express


Bomen kappen? Doe iets positiefs!

Het is weer raak. Bij de gemeente zijn vergunningen aangevraagd om nu maar liefst veertig bomen om te hakken. Het gaat om 25 grote bomen bij restaurant Molenwijk en vijftien grote bomen in het wijkje Strijpenhof in Liempde. Het is de laatste jaren opvallend hoeveel bomen er in Boxtel het loodje leggen, legaal en illegaal. 'Man, waar maak je je druk om?', denkt u misschien.

Graag leg ik uit waarom het vooral in deze tijd van groot belang is dat we zoveel mogelijk bomen laten staan, en liefst ook zoveel mogelijk bomen planten. Dan doe je iets positiefs! Want wereldwijd, tot in de Verenigde Naties toe, wordt nu onderkend dat, naast de nu actuele coronacrisis, de klimaatontwrichting en de stervende natuur de grootste knelpunten zijn om als mensheid te kunnen overleven. Bomen zijn voor beide vraagstukken cruciaal. Want naast het directe belang voor onze eigen gezondheid (zuurstof, opvang van fijnstof en koeling door schaduw en verdamping), hebben bomen veel cruciale functies voor de biodiversiteit en het klimaat. Bomen zijn juist uitstekende opslagplaatsen van CO2.

Een probleem is dat het meeste hout van gekapte bomen, op populieren na, nog in de houtkachel terecht komt. De laatste vijf jaar is door onderzoek duidelijk geworden dat hout verbranden de luchtkwaliteit in en om het huis aanzienlijk verslechtert door (ultra)fijnstof. Bovendien is hout stoken extra schadelijk voor het klimaat. Per eenheid warmte stoot hout zelfs twee keer meer CO2 uit als met gas. En zelfs ook nog meer CO2 dan bij kolenstook.

Wat het klimaat betreft zijn er afgelopen jaar gelukkig veel plannen bekend geworden om vooral veel bomen te planten. Zwitserse wetenschappers bijvoorbeeld hebben een plan voorgesteld om wereldwijd een biljoen bomen te planten. En ook de provincie Brabant heeft haar plan naar buiten gebracht om in tien jaar veertig miljoen bomen te planten. Wat doen we in Boxtel? Hopelijk gaan we ook hier vooral veel bomen planten. En alleen nog kappen als het echt niet anders kan. Vakkundig laten snoeien is wellicht een goed alternatief. Ook dan doe je iets positiefs!

        JAN JUFFERMANS