Lucas de Geus krijgt online gitaarles. Op het scherm is zijn docent Kornelis Lievense te zien. Die geeft hem via internet instructies. (Foto: Susanne de Geus).
Lucas de Geus krijgt online gitaarles. Op het scherm is zijn docent Kornelis Lievense te zien. Die geeft hem via internet instructies. (Foto: Susanne de Geus). Foto: Susanne de Geus

MUZIEKLESSEN GAAN ONLINE DOOR IN TIJDEN VAN CORONA

Leerlingen moeten nu zelf gitaar stemmen


Jan Hermens

Zou het coronavirus een jaar of twintig eerder uitgebroken zijn, dan was het dagelijks leven pas echt een vijver op een windstille dag geweest. Nu zorgt internet nog voor enige beweging in het water. Geen muziekles op locatie, dan maar via Skype. De broers Lucas (14) en Thomas (10) de Geus uit Boxtel krijgen gitaaronderricht via de computer.

,,Dat gaat ook wel. Het is niet ideaal, maar beter dan geen les. We blijven zo ons spel toch bijhouden. Alleen samenspelen, dat is niet te doen, omdat het geluid niet helemaal synchroon loopt. Maar Kornelis, onze docent, kan wel zien wat we doen als we een stukje voorspelen."

De broers hebben niet gezamenlijk les. Lucas, de oudste van de twee, speelt een jaar of drie langer dan Thomas en is verder gevorderd. ,,Ik wissel akoestische en elektrische gitaar af. De ene week het ene, de andere week het andere instrument. En ik speel ook basgitaar." Thomas vult aan: ,,Ik heb les op de akoestische gitaar en pak thuis ook wel de elektrische."

Kornelis Lievense is hun docent. Hij is aangesloten bij Muzebox. ,,Lesgeven vergt nu extra creativiteit. In de voorbereidingen gaat meer tijd zitten, maar werken via Skype is niet alleen nadelig. Ik zie nu de situatie van de leerlingen thuis, hoe en waar ze muziek maken. Bij jonge kinderen kijken de ouders vaak op de achtergrond mee met de les, dat kan stimulerend werken. En Youtubefilmpjes bieden mogelijkheden."

STEMMEN

Samenspelen werkt niet, zoals Lucas ook al aangaf. ,,Nee, dat is via Skype vrijwel onmogelijk. En ik kan voor mijn leerlingen hun gitaren niet stemmen. Dat doe ik vooral voor de jongere gitaristen. Nu moeten ze daar zelf mee aan de slag."

,,Dat stemmen kan met behulp van je telefoon, die gebruik ik als stemapparaat", zegt Lucas. Om te onthouden welke noot bij welke open snaar hoort, bestaan ezelsbruggetjes, zoals Een Aap Die Geen Bananen Eet, maar die hebben de twee gitaristen niet meer nodig. Zeker niet als je muziek van Bach aan de snaren kunt ontlokken. Lucas: ,,Op de akoestische gitaar speel ik klassieke muziek. Op de elektrische rock zoals Queen of metal zoals Metallica."

SAMEN MUZIEK MAKEN

De broers musiceren ook wel met hun moeder samen, die dwarsfluit speelt. Dat ze voor het snaarinstrument gekozen hebben en niet voor de fluit, komt voort uit een open dag van de vroegere muziekschool MiK. ,,Daar mochten we van alles uitproberen",vertelt Lucas. ,,En de gitaar sprak mij aan. Je kunt alle kanten op met het instrument. Dat vind ik mooi."

Thomas zag en hoorde zijn oudere broer muziek maken en volgde diens voorbeeld.

De jongens genieten van een geweldige hobby, ook nu het wat lessen betreft een beetje improviseren is. Lucas: ,,Op school ben ik net in een band begonnen, maar die ligt even stil. Ik oefen nu thuis, een fijne bezigheid in deze tijd."


p Lucas de Geus krijgt online gitaarles. Op het scherm is zijn docent Kornelis Lievense te zien. Die geeft hem via internet instructies. (Foto: Susanne de Geus).


Jacob-Roelands laat leerlingen ook nu bewegen

Te veel zitten is ongezond voor een mens. De neiging om op de bank te kruipen bestaat wel nu de overheid ons sommeert zoveel mogelijk thuis te blijven. De sectie gymnastiek zette leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in beweging.

Online schoolwerk maken is belangrijk, maar buitenlucht ook en sporten helemaal. Even loskomen van alle schermpjes om botten en spieren sterk te houden en ogen juist rust te gunnen. De leerlingen kregen vorige week van hun gymleraren de opdracht drie kilometer te gaan hardlopen of vijf kilometer te wandelen. Niet in groepen uiteraard en met voldoende onderlinge afstand. Aan de hand van een app moesten ze aantonen de afstand daadwerkelijk te hebben afgelegd. Hoewel drie kilometer hardlopen meer zweetdruppels kost, verschilt de tijdsinvestering nogal. Drie kilometer hardlopen houdt een tiener ongeveer twintig minuten bezig, vijf kilometer wandelen een uur.