Afbeelding
Foto: Eigen collectie

MARATHONLOPER PATRICK VAN DEN AKER KAN DOOR CORONACRISIS NU NIET RENNEN

Boxtelse bedrijven blijven Run for Kika steunen

RENS VAN DEN ELSEN

Normaal gesproken zou Patrick van den Aker nu flink aan het trainen zijn voor de marathon van Londen en had hij de wedstrijd in Tokio al achter de rug. Beide sportevenementen zijn echter afgelast of verplaatst vanwege het coronavirus. Ondanks die tegenvaller blijft de Boxtelaar actief, want hij loopt niet voor zichzelf maar voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Van den Aker blijft daarom sponsoren benaderen uit de gemeente en die blijven zijn Run for Kika ook steunen.

,,Enorm balen natuurlijk", reageerde Van den Aker daags nadat bekend werd dat de marathon van Tokio niet door zou gaan. Dat was eind februari, toen de ernst van de hele coronasituatie in Nederland nog niet zo doorgedrongen was. De Boxtelse marathonloper had nog wel een vakantie in Japan gepland en die ging ook gewoon door. De wedstrijd voor de professionele atleten vond overigens ook gewoon doorgang. Alleen die van de amateurs, waar ruim 38.000 deelnemers van over de hele wereld op af komen en honderdduizenden bezoekers, werd geannuleerd. In elk geval voor dit jaar. ,,De gekochte startbewijzen zijn gelukkig ook volgend jaar nog geldig en 60 procent van het sponsorgeld gaat mee. De overige 40 procent gaat naar KiKa, waar het natuurlijk ook voor bedoeld is. Dus ik ga het volgend jaar gewoon nog een keer proberen en in april volgt nog de marathon van Londen, daar ga ik me nu op focussen", gaf Van den Aker toen aan.

Bijna een maand later is de wereld veranderd en zijn vrijwel alle grote sportevenementen van de kalender gehaald. Ook de hardloopwedstrijd van Londen dus, waar Van den Aker hard voor heeft getraind. Die is nu verplaatst naar begin oktober, mits alles dan weer door kan gaan. ,,Ook dat is natuurlijk zuur, maar dit zag ik wel wat eerder aankomen dan Tokio. Al is het afgelasten van een marathon maar klein leed vergeleken met wat coronapatiënten moeten doorstaan en waar de kleine ondernemers nu mee te maken krijgen", beredeneert Van den Aker.

GOED DOEL

Voorlopig geen marathons voor de Boxtelaar dus, maar zijn achterban en de sponsoren blijven hem steunen en daar is Van den Aker maar wat blij mee. Zijn 'Club van 26 Mile', waarbij hij refereert aan het aantal mijl van een marathon, is compleet. Hier zijn 26 ondernemers bij aangesloten die zich middels een sponsorpakket aan Run for KiKa hebben verbonden. Daar zitten verschillende sponsoren bij die de hardloper en zijn goede doel extra ondersteunen, zij zijn voor het zilveren en gouden pakket gegaan en krijgen onder meer aandacht middels een logo op het marathonshirt dat Van den Aker draagt tijdens de wedstrijden.

Zo is Van Weert schilderwerken/Glasservice Boxtel hoofdsponsor van zijn deelname aan de London Marathon. Maar ook Ring & Go in Boxtel en IT-bedrijf Arteq staan in deze crisistijd nog achter het doel van Van den Aker. Suzanne Schuurmans van Ring & Go: ,,Bij ons in de familie heeft kanker voor een zwarte periode gezorgd. Vier tantes zijn aan uiteenlopende varianten van de ziekte gestorven. Dat hakte er echt flink in, al helemaal bij mijn moeder. Door Patrick te sponsoren kan ik op mijn manier iets betekenen in de strijd tegen kanker, dat voelt goed. Daarnaast is Patrick gewoon een fijne vent met het hart op de juiste plek en een mooi doel."

Dat beaamt ook Eric van Weert van Van Weert schilderwerken/Glasservice Boxtel: ,,Ik ken Patrick al lang en heb diep respect voor wat hij steeds presteert. Daarbij doet hij het voor een ontzettend goed doel. Kanker is een rotziekte en al helemaal als die bij kinderen wordt geconstateerd. Daarom heb ik niet lang na hoeven denken toen Patrick vroeg of ik wilde sponsoren."

GEEN REDEN

De marathon van Valencia gaat vooralsnog wel door. Deze vindt pas plaats in december. Voor deze hardloopwedstrijd steunen Manege De Rekkendonken en massagepraktijk Steur uit Liempde de prestatie van Van den Aker.

Dat de andere marathons nu niet doorgaan, is voor de Boxtelse bedrijven geen reden om hun centen terug te trekken. Integendeel, alle sponsoren staan achter het grote doel dat Van den Aker voor ogen heeft: vijftigduizend euro inzamelen voor KiKa en daarbij alle Major Marathons op de wereld lopen. Dat zijn er in totaal zes. De teller staat rond de 30.000 euro, maar met alle afgelaste marathons is er nog genoeg tijd om het overige bedrag bij elkaar te lopen.


p Patrick van den Aker in zijn element tijdens de marathon van New York in 2019. Hij zet zich al enkele jaren in voor KiKa en koppelt zijn sportieve doel aan de inzameling van zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar de genezing van kinderkanker. (Foto: eigen collectie).


t Hoewel Boxtelaar Patrick van den Aker nu niet kan deelnemen aan grote marathons, lopen zijn sponsoracties nog wel door. Zo werd in de maand maart bij supermarkt Jumbo in Oosterhof ruim 607,50 euro aan statiegeld opgehaald. ,,Een verrassend hoog bedrag, ik ben er blij mee", aldus de actieve hardloper. (Foto: eigen collectie).


HONDERDEN KILO'S PREI VAN BEERSCHE HOEVE NAAR BOXTEL

Kratten vol verse groente voor Voedselbanken in regio

Tuinbouwbedrijf De Beersche Hoeve in Oostelbeers doneerde deze week winterprei aan Voedselbank Boxtel. De groente moest nog wel geoogst en schoongemaakt worden. Aanhangers vol togen gisteren naar Boxtel. In De Voedseltuin in De Kleine Aarde werd alles klaargemaakt voor distributie.

Mensen van De Beersche Hoeve, reclassering Den Bosch, Voedselbank Boxtel, Kleine Aarde Netwerk en Voedseltuin Boxtel sloegen de handen ineen en gingen 's ochtends vroeg vol enthousiasme aan de slag.

Logistiek gezien was het een hele opgave om achthonderd kilo prei naar Boxtel te krijgen, zeker gezien alle corona-maatregelen. Er waren meerdere auto's nodig en op het land moest voldoende afstand van elkaar gehouden worden.

MEEDELEN

Voor één voedselbank was het wel erg veel prei, vandaar dat andere noodhulporganisaties uit de regio mochten delen in de overvloed. Voedselbanken hebben het niet makkelijk momenteel en verse groenten zijn hard nodig. Deze donatie werd dan ook dankbaar in ontvangst genomen.


u Al die kilo's prei moeten worden schoongemaakt. Een hele klus. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding