Jan Strik aan het werk in de snackbar die hij in 2001 - na 25 jaar - overdroeg zijn zoon Richard. Desondanks was hij er in de jaren daarna nog vaak te vinden met echtgenote Tonnie. (Foto: Albert Stolwijk, 2006).
Jan Strik aan het werk in de snackbar die hij in 2001 - na 25 jaar - overdroeg zijn zoon Richard. Desondanks was hij er in de jaren daarna nog vaak te vinden met echtgenote Tonnie. (Foto: Albert Stolwijk, 2006). Foto: Albert Stolwijk

EREHAAG BIJ UITVAART VAN HORECAMAN

Een indrukwekkend eerbetoon voor Jan Strik


JAN HERMENS

Vijf dagen voor hij 78 zou worden, overleed voormalig horeca-ondernemer Jan Strik aan de gevolgen van kanker. Familieleden, medewerkers van Kwalitaria Strik, centrumondernemers en andere mensen die de overledene een warm hart toedroegen, vormden donderdag, de dag van de uitvaart, een erehaag in de Kruisstraat.

Als eerbetoon en afscheid reed de lijkwagen langs de plek waar Jan Strik en zijn vrouw Tonnie duizenden bakjes friet gevuld hebben. De snackbar aan de Kruisstraat werd in 1976 geopend. Twaalf jaar eerder begon het koppel al een café aan de Stationsstraat: Maison Exquise, het bedrijf dat nu bekendstaat als steakhouse Texas.

RONDE VAN BOXTEL

Het café draaide als een tierelier. Jan genoot met volle teugen, vertelde hij zes jaar geleden tijdens een interview op de dag dat hij precies een halve eeuw met Tonnie was getrouwd. Mooie herinneringen beleefde Jan aan de Wielerronde van Boxtel. Als die werd gehouden stond het publiek bij zijn zaak rijendik om de lokale favoriet Henk van Vught aan het werk te zien.

Een jaar of wat combineerden Jan en Tonnie het werk in het café en de snackbar, maar dat bleek lichamelijk toch wat veel gevraagd. En dus werd de kroeg verkocht en richtte het paar zich volledige op de cafetaria. Ze betrokken de woning boven de zaak.

Zoon Richard nam in 2001, bij het zilveren bestaansjubileum van de zaak, het bedrijf over en bouwde dit met Gera verder uit tot de huidige Kwalitaria Strik. Maar ook daarna waren zowel Jan als Tonnie nog vaak achter de toonbank te vinden. Het bedrijf was hun leven en hun trots.

GEMOEDELIJKHEID

Wie decennialang een horecabedrijf uitbaat, leert veel mensen kennen. Dat gold zeker voor Jan. De onderneming floreerde, menig Boxtelaar genoot er van een frikadel speciaal of een frietje met mayonaise. Een flinke dosis kwaliteit, een scheut Brabantse gemoedelijkheid en een lepel warme klantvriendelijkheid gaven de gerechten extra smaak. En altijd dat opgewekte gezicht met een brede glimlach.

VOETBALLIEFHEBBER

Jan was behalve ondernemer in hart en nieren ook voetballiefhebber. Van PSV, maar ook van het plaatselijke ODC. Die voorliefde stamde uit de tijd van Maison Exquise, toen veel ODC'ers het café bezochten. Zo werd Strik lid van de tricolores en dat bleef hij tot aan zijn dood. Onlangs werd hij nog gehuldigd vanwege zijn vijftigjarig lidmaatschap. De Boxtelse voetbalvereniging schrijft op haar website: ,,Helaas moeten we opnieuw afscheid nemen van een ODC'er. Om in de woorden van Jan te blijven: Houdoe en bedankt."