...JACQUELINE JOPPE...
             (Foto: Ruben Meijerink)
...JACQUELINE JOPPE... (Foto: Ruben Meijerink) Foto: Ruben Meijerink / APA Foto, 2017

BESTUURDER JACQUELINE JOPPE ROEMT SAAMHORIGHEID

ZGEM kan zorgvraag nog goed aan

JULES HAMELEERS

Bestuurder zijn van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) is op dit moment veel meer dan een baan, aldus Jacqueline Joppe. Alles rondom de coronacrisis in goede banen leiden is een flinke klus, maar het gaat naar omstandigheden erg goed. Ze bespreekt hoe het verloopt in de thuiszorg, verpleeghuizen en de corona-afdeling voor mensen met dementie bij zorgexpertisehuis Liduina.

Er zijn twee verschillende soorten hulp in de thuiszorg: wijkverpleging en huishoudelijke hulp. Bij die eerste vorm gaat het om bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen, wassen of het aan- en uittrekken van steunkousen. Deze wijkverpleging loopt gewoon door, maar vaak wel op minder momenten. Waar zorgpersoneel dagelijks drie of vier keer naar cliënten gingen, wordt nu waar het kan voor één of twee keer gekozen om mensen zo veel mogelijk tegen besmetting te beschermen. Hierbij wordt altijd overlegd met de zorgbehoevende. ,,Het is wel belangrijk dat we goed de vinger aan de pols houden: wanneer we minder langsgaan, houden we wel intensief telefonisch contact", meldt Joppe.

1,5 METER AFSTAND

Ook wat betreft huishoudelijke hulp zijn er aangepaste regels. De medewerkers, die helpen in het huishouden en soms helpen met koken, houden altijd anderhalve meter afstand. Ook moeten ze thuisblijven bij lichte klachten. Dus ook hulpen die snotteren en kuchen en geen koorts hebben, mogen zich pas weer melden nadat ze een etmaal klachtenvrij zijn. Toch zeggen relatief veel cliënten zelf de zorg af: zo'n 20 procent doet dat. ,,Dat vinden we veel. Mensen zijn soms onnodig angstig. Onze medewerkers dragen geen maskers: dat is niet nodig wanneer ze anderhalve meter afstand houden en er niemand klachten heeft", aldus Joppe.

Ondanks de strengere regels omtrent thuisblijven, heeft ZGEM met relatief weinig zieken te maken. ,,Vaak gaat het ook om een verkoudheid, dus zijn medewerkers kort ziek. We kunnen het gewoon aan, dus dat is superfijn."

Mensen met dementie en het Covid-19-virus vormen een bijzondere doelgroep die ZGEM extra verzorgt tijdens de coronacrisis. Zij zitten samen op een speciale afdeling in zorgexpertisehuis Liduina: alle vijftien bedden zijn daar op dit moment bezet. ,,Het is goed dat die afdeling er is: hij voldoet echt aan een behoefte. Voor mensen met dementie is het vaak lastig te begrijpen wat er precies aan de hand is. Een afgesloten ruimte is daarom perfect."

VEEL INZET ÉN BEGRIP

Joppe vindt dat het naar omstandigheden erg goed gaat bij de zorggroep. ,,Er is zo veel saamhorigheid", vindt de bestuurder. ,,Iedereen zet zich echt maximaal in en vanuit cliënten en familie is er erg veel begrip. Het is een bijzondere, maar ook verdrietige tijd. Steeds meer mensen worden ziek en overlijden."

Joppe roemt alle bijzondere en mooie initiatieven die er op dit moment opbloeien: ,,Het is ongelooflijk hoeveel mensen voor de zorg doen. Er gebeuren zoveel mooie, warme dingen. Mensen brengen tekeningen, kaarten, bloemen, plantjes en nog veel meer langs. Ook vind ik de muziek buiten de zorghuizen prachtig. En enkele restaurateurs uit de regio 's-Hertogenbosch zorgen ervoor dat alle zorgmedewerkers nu gratis maaltijden krijgen via stichting Dank voor de goede zorg. Echt fantastisch."


STICHTING ANKIE HAK STEUNT VOEDSELBANK BOXTEL

Actie fooienpot Rechter maakt veel los

Jan Hermens

Het personeel van restaurant De Rechter kocht bij supermarkt Jumbo gisteren met de 650 euro in zijn fooienpot levensmiddelen en schonk die aan Voedselbank Boxtel. De actie maakte veel los en leidde ook tot een donatie van 2.500 euro van stichting Ankie Hak.

Stichting Ankie Hak is vernoemd naar een dochter van Willem Hak, bekend van de groenten in pot. Zij stierf in 2007 op 56-jarige leeftijd, maar richtte voor die tijd een stichting op om een deel van haar fortuin aan goede doelen na te laten. Naar aanleiding van het artikel in Brabants Centrum vorige week besloot de stichting de Boxtelse Voedselbank geld te geven. ,,Wij vertrouwen erop dat door deze bijdrage een aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft gezonde voeding gaat krijgen", meldt de stichting. De regionale hulporganisatie voor mensen met een smalle beurs kreeg echter meer schenkingen door de crisis.

KANTINEVOORRAAD

Voetbalvereniging Nemelaer uit Haaren schonk haar kantinevoorraad en hoopt dat andere sportclubs dit voorbeeld volgen. De clubhuizen zijn immers gesloten en de etenswaren blijven niet 'eeuwig' goed. Voedselbankvoorzitter Arjen Witteveen: ,,Oud-voetballer Ruud van Nistelrooy heeft drie andere Brabantse voedselbanken 15.000 euro gegeven. Misschien is er wel ergens een vermogende sportheld in Boxtel die dit voorbeeld wil volgen?"

1.300 LITER SOEP

Vanuit Sint-Oedenrode komt ondersteuning in de vorm van 2.000 euro aan producten en verder ontving de noodhulporganisatie 1.300 liter soep van de Veghelse Verspillingsfabriek. ,,Allemaal giften waar we erg blij mee zijn", aldus Witteveen. ,,Ondanks al deze donaties blijven bijdragen welkom."


t Medewerkers van Jumbo Oosterhof en restaurant De Rechter overhandigden Voedselbank Boxtel en omstreken gisteren een kar vol conserven. (Foto: Jan Hermens).

Medewerkers van Jumbo Oosterhof en restaurant De Rechter overhandigden Voedselbank Boxtel en omstreken gisteren een kar vol conserven. Ze staan keurig anderhalve meter uit elkaar in de scherpe voorjaarszon. (Foto: Jan Hermens).