VANAF MAANDAG LOKET UWV OPEN

Online steun aanvragen kan al bij de gemeente

Jan Hermens

De maatregelen die het Rijk heeft afgekondigd om het coronavirus in te dammen, leggen het land goeddeels stil. En dat brengt ondernemers in de problemen. De regering probeert de haperende motor van de economie zo goed en zo kwaad als het gaat draaiend te houden met een forse brandstofinjectie.

Onder andere via het Sociaal Ondernemersloket Online, te raadplegen via de website van de gemeente Boxtel, kunnen ondernemers ondersteuning aanvragen.

TOZO

Een van de vormen van ondersteuning die de overheid aanbiedt, is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Aanvragen hiervoor moeten bij de gemeente ingediend worden. Tozo houdt in dat de gemeente het inkomen van ondernemers gedurende drie maanden aanvult tot het sociaal minimum. De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en loopt vooralsnog tot 1 juni. Deze bijdrage hoeft niet terugbetaald te worden. Het streven is dat gemeenten binnen vier weken na een aanvraag geld gaan uitkeren.

Verder is het mogelijk een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.517 euro aan te vragen.

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is een eenmalige gift van 4.000 euro voor ondernemers in sectoren die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen. Aanvragen kan via de website www.rvo.nl.

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid (NOW) kan vanaf maandag 6 april aangevraagd worden bij het UWV. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers met personeel, die hun medewerkers niet of nauwelijks meer kunnen laten werken. Bedrijven die gedurende drie maanden 20 procent omzetverlies lijden, kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen, die tot 90 procent kan oplopen. Het Rijk keert maximaal 9.500 euro per persoon per maand uit.

Achter de schermen wordt intussen gewerkt aan een regionaal loket voor ambtenaren en lokale bestuurders. Tineke Kemperman, manager Economie & Energie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, legt uit: ,,Het gaat om een backoffice-loket, dat onder meer dient voor kennisuitwisseling tussen de gemeenten in de regio Noordoost-Brabant. Als ergens een praktisch voorstel is bedacht, kunnen andere gemeenten daar hun voordeel mee doen."

Daarnaast houden de Bossche medewerkers voor de regio de regelingen bij die het Rijk instelt en die met de dag veranderen. Kemperman: ,,Kleinere gemeenten beschikken over minder menskracht en zijn daardoor kwetsbaarder. Helemaal nu corona rondwaart. Dit regionale loket neemt die kwetsbaarheid weg." Ook na de coronacrisis blijft deze vorm van samenwerking bestaan.


Boxtel stopt stimuleringspot in economie

Het economisch stimuleringspotje van de gemeente Boxtel bevat nog dertigduizend euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dit op korte termijn te investeren in de lokale economie.

,,Het bedrag lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het is beschikbaar en we zetten het graag in om de lokale economie te steunen," aldus B en W. De gemeente heeft de voorzitters van verschillende Boxtelse ondernemersverenigingen gevraagd mee te denken over de invulling van het bedrag.