Aanhoudende regen bedierf een beetje het feestje dat coverband Stoot! in 2019 wilde bouwen. Dit jaar werd daarom gekozen voor een feesttent, maar is het coronavirus spelbreker. (Foto: Hans van Doorn, 2019).
Aanhoudende regen bedierf een beetje het feestje dat coverband Stoot! in 2019 wilde bouwen. Dit jaar werd daarom gekozen voor een feesttent, maar is het coronavirus spelbreker. (Foto: Hans van Doorn, 2019). Foto: Hans van Doorn

VIERING BEVRIJDINGSDAG WELLICHT LATER

Corona haalt streep door Boxtels Oranje Festival

HENK VAN WEERT

Ze hadden grootse plannen voor een verdere uitbouw van Boxtels Oranje Festival (BOF). Twee weken geleden gaven voorzitter Wim Ketelaars en bestuurslid Ludy Meister (BOF-coördinator) van evenementenstichting Boxtel Vooruit al een voorproefje van het programma. De noodmaatregelen rondom de coronacrisis zetten echter ook een streep door de Boxtelse Oranjefeesten.

Nadat begin vorige week het kabinet bekendmaakte dat evenementen tot 1 juni geen doorgang mogen vinden om besmetting met Covid-19 tegen te gaan, was al wel duidelijk dat de feestelijkheden op en in aanloop naar Koningsdag zouden worden afgeblazen.

In overleg met burgemeester Ronald van Meygaarden, de Markthoreca en zanger/entertainer Jordy van den Boer heeft Boxtel Vooruit besloten het complete programma te cancelen.

Dat betekent ook dat de plaatsing van een immense feesttent op de Markt van de baan is. Althans, voor dit jaar. De gezamenlijke organisatoren van BOF hopen in 2021 alsnog hun plannen voor een groots Oranjefeest gestalte te kunnen geven.

GEEN BEVRIJDINGSDAG

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding waren er ook festiviteiten in voorbereiding voor dinsdag 5 mei. Een van de onderdelen vormde een bevrijdingsconcert, waarvoor beide Boxtelse harmonieën samen met de fanfares van Liempde en Lennisheuvel één groot orkest zouden vormen. Aangezien ook de muziekkorpsen niet repeteren was al snel duidelijk dat dit optreden op de Markt geschrapt moest worden. Volgens ingewijden worden de mogelijkheden onderzocht om later dit jaar alsnog een bevrijdingsfeest te houden.

Over het al dan niet in aangepaste vorm doorgaan van dodenherdenking op maandag 4 mei is nog geen duidelijkheid.


* * *

Ook in Liempde en Esch zijn de geplande festiviteiten rond Koningsdag en Bevrijdingsdag afgeblazen.

Her en der waren al enkele weken de banners te zien voor het Boxtels Oranje Festival. Ook bij de spoorovergang in de Kapelweg. (Foto: Facebook).