Autisme staat vandaag in de schijnwerpers

Volgens de Nederlandse vereniging voor autisme (NVA) hebben ongeveer 200.000 Nederlanders te maken met een autismespectrumstoornis (ASS). Vandaag, donderdag 2 april, is hier extra aandacht voor. Het is namelijk Wereld Autisme Dag, een initiatief van de Verenigde Naties.

Autisme laat zich moeilijk definiƫren en toch zijn er veel mensen die het hebben. Het is geen ziekte of aandoening en niet in het bloed aantoonbaar. Een diagnose ASS wordt aan de hand van gedragskenmerken vastgesteld.


Mensen met autisme hebben nogal eens moeite met sociale interactie. Hun hersenen verwerken informatie anders dan mensen zonder ASS. Psychiatrisch handboek DSM-5 geeft onder meer de volgende criteria: problemen op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie; beperkte, repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten en over- of ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels.


De gevoeligheid voor prikkels blijkt uit het relaas van Marlies van der Velden over haar zoon Tristan, die de drukte in de peuterspeelzaal ontvluchtte. Valerie Legius had als kind moeite met het leggen van sociale contacten.


STERKE KANTEN

Autisme kan mensen belemmeren in hun ontwikkeling, maar - zo stelt de NV - zij bezitten vaak ook specifieke sterke kanten: oog voor detail bijvoorbeeld, analytisch denkvermogen, een grote kennis over een afgebakend gebied en gestructureerdheid.


Meer informatie is te vinden op de website www.autisme.nl.