De velden van voetbalclub LSV uit Lennisheuvel liggen er verlaten bij. Toch blijven de leden de vereniging steunen.
De velden van voetbalclub LSV uit Lennisheuvel liggen er verlaten bij. Toch blijven de leden de vereniging steunen. Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTELSE SPORTCLUBS VOELEN SOLIDARITEIT BIJ LEDEN

'Ik hoor gewoon bij mijn vereniging'

JULES HAMELEERS

Geen gillende kinderen tijdens de schoolpauze, geen volle terrassen in de lentezon én geen voetballende jeugd op zaterdagochtend. Niet alleen scholen en horeca moeten de deuren sluiten door de coronacrisis: ook de sportvelden liggen er verlaten bij, op z'n minst tot 28 april. Maar leden van verenigingen tonen zich solidair, zo ook Noud van Besouw van ODC. ,,Waarschijnlijk hoor ik nog voor heel lang bij de club."

Ten minste vier dagen in de week is Noud van Besouw (23) op de voetbalvelden van ODC te vinden. Op dinsdag en donderdag geeft hij eerst training aan de jeugd, om daarna zelf aan de bak te gaan. Vier uur nadat hij het gras betreedt, gaat hij zich omkleden. Zaterdag coacht hij de voetballertjes en zondag moet hij zelf zijn wedstrijd zien te winnen. En dan de biertjes in de kantine op zaterdag en zondag niet te vergeten. ,,Je snapt wel dat er nu een behoorlijk gedeelte van mijn leven wegvalt", constateert hij zelf, lachend. Al helemaal nu de amateurcompetitie dit seizoen niet meer hervat wordt.

Van Besouw heeft alle begrip voor de maatregelen van het kabinet: ,,Het is natuurlijk meer dan terecht, als je ziet hoe erg het in andere landen is..." Maar dat betekent niet dat hij de club niet mist. ,,Het is wel heel jammer. Naast het voetballen, mis ik ook het sociale aspect."

IN HART EN NIEREN

Van Besouw is niet alleen lid van zijn club om te kunnen voetballen, maar heeft hij er ook een band mee. Het is de plek om vrienden te ontmoeten, vrije tijd door te brengen... Verschillende voorzitters van clubs uit de gemeente Boxtel ervaren dit net zo: ze voelen een enorme solidariteit vanuit hun leden. Sterker nog, bij de Lennisheuvelse voetbalclub LSV is er zelfs niet eens een vraag gekomen over de reeds betaalde contributie: het is gewoon geen onderwerp van discussie. ,,Iedereen die lid is, is een echte LSV'er in hart en nieren", stelt voorzitter Frans van der Struijk van de Lennisheuvelse voetbalclub. ,,Daarom heb ik er ook alle vertrouwen in dat de leden compassie tonen richten ons. Onze leden zeggen niet hun verbintenis op bij elke tegenslag, dus ik verwacht dat het helemaal goed komt."

Ook voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP bevestigt dit beeld: ,,We zijn een echte familieclub, dus ik wéét dat er betrokkenheid is." Voor clubs met een kleiner ledenaantal, is de balans wellicht wat gevoeliger. Maar juist nu merkt voorzitter Sander Sterken van volleybalvereniging Blox dat de sporters achter de club staan: ,,Onze contributie is niet schokkend hoog, maar toch denk ik dat


Boxtel sluit zich aan bij meetnet luchtkwaliteit

Rond Eindhoven wordt een meetnet opgezet dat luchtkwaliteit en geluid monitort. Dit in verband met Eindhoven Airport. Het college van burgemeester en wethouders van Boxtel heeft besloten zich hierbij aan te sluiten, vanwege klachten van inwoners over het geluid van vliegtuigen.

In eerste instantie wordt alleen luchtkwaliteit gemeten, het is de bedoeling dat op termijn ook geluidswaarden worden vastgesteld. Het netwerk bestaat uit meetpalen. Boxtel betaalt 7.500 euro per jaar voor zo'n apparaat en moet dit minimaal vijf jaar laten staan. De gemeente dekt de kosten uit het budget milieubeheer. Als geluid wordt gemeten, moet Boxtel opnieuw op zoek naar beschikbaar budget.

De meetapparatuur registreert fijnstof, stikstofdioxide, ozon, temperatuur en vochtigheid. TNO brengt jaarlijks een rapport uit met een duiding van de meetresultaten. In de toekomst kunnen aanvullingen plaatsvinden met sensoren die er nu nog niet zijn, zoals roet en ammoniak. De gegevens zijn bruikbaar voor het in beeld brengen van de luchtkwaliteit voor de nieuwe Omgevingswet.

het uitblijven van vragen erover met solidariteit te maken heeft."

FINANCIËN

Ondanks de doorlopende steun van de leden komen de sportverenigingen voor uitdagingen te staan. Zo blijven ook bij LSV de deuren gesloten, waardoor ook de omzet van de kantine naar nul zakt: een rib uit het lijf van de club, volgens de voorzitter. Daarnaast bestaat de voetbal club dit jaar vijftig jaar, waarvoor zij op 5 en 6 juni een feestweekend hadden gepland. Maar ondanks de tegenslagen, zo benadrukt Van der Struijk, is er dankzij de steun van leden geen reden tot zorg. De ledengelden vormen de bulk van de inkomsten: ,,We zijn een gezonde club en blijven dat naar verwachting ook."

Hockeyvoorzitter Langenhuijsen van MEP heeft ook alle vertrouwen in een goede afloop. Wel is nog veel onduidelijk, benadrukt hij. ,,We liggen nu vier weken stil. Maar wat is een maand op een heel jaar? Verder houden we ons aan de richtlijnen van de Koninklijke Hockeybond. Die stelt overigens dat alle hockeyers de lasten samen moet dragen."

En eigenlijk geldt dit niet alleen bij hockeyspelers, maar ook voor andere sporters. Dat weet ook voetballer Van Besouw: ,,Ik hoor gewoon bij de vereniging: nu en waarschijnlijk nog voor heel lang. De club heeft het ook zwaar en ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen."


p De velden van voetbalclub LSV uit Lennisheuvel liggen er verlaten bij. Toch blijven de leden de vereniging steunen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Wijkfestival Munsel afgelast

Het bestuur van stichting Wijkberaad Munsel-Selissen heeft het Early Summer Wijk-festival dat gepland stond voor zondag 14 juni afgeblazen vanwege de coronacrisis.

,,Deze beslissing is met spijt genomen, want een enthousiaste groep vrijwilligers was een heel eind op dreef om in deze wijk, waar nauwelijks ontmoetingsplekken zijn, de bewoners toch bijeen te brengen voor een verbindende gebeurtenis", aldus het bestuur.

De handdoek wordt echter niet geheel in de ring geworpen, want de organisatie wil het wijkfestival alsnog houden in dezelfde periode volgend jaar.

Noud van Besouw (midden) was vier dagen in de week aanwezig op voetbalclub ODC, dus hij voelt een flink gat in zijn sociale leven nu alles dicht is. (Foto: Hans Verberk).