Johan Taks uit Lennisheuvel fietst door weer en wind om medicijnen bij mensen thuis af te leveren. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Johan Taks uit Lennisheuvel fietst door weer en wind om medicijnen bij mensen thuis af te leveren. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

JOHAN TAKS UIT LENNISHEUVEL BRENGT MEDICIJNEN AAN HUIS

Coronacrisis zorgt voor drukte bij fietskoeriers

RENS VAN DEN ELSEN

Wie tot de risicogroep behoort in deze coronacrisis, gaat nu bijna het huis niet meer uit. Soms hebben mensen echter wel hun dagelijkse medicijnen nodig, maar een tripje naar de apotheek durven met name veel ouderen nu niet te maken. De fietskoeriers van Velomedi bieden sinds oktober vorig jaar uitkomst: de medewerkers van de thuisbrengservice hebben het nu drukker als ooit. Johan Taks uit Lennisheuvel rijdt ondanks de vollere tassen met plezier zijn rondes in Boxtel.

Taks (64) startte in oktober als fietskoerier toen hij in de apotheek een oproep van Velomedi zag hangen. ,,Mijn vrouw stootte me aan en zei: 'dat is iets voor jou'. Wat bij ons andere taal is voor: 'ga eens iets doen'", grinnikt Taks. Zijn vorige werkgever stuurde hem met een goede regeling de laan uit en sindsdien zat hij thuis. Samen met zeven (!) honden.

,,Daar kon ik me prima mee vermaken, maar op een gegeven moment wil je toch wel iets meer zien dan alleen het buitengebied van Lennisheuvel. Dus ben ik met dit bezorgwerk begonnen. Nu ben ik twee keer in de week actief bezig op de fiets, lekker buiten en het is sociaal werk en ook nog eens milieuvriendelijk, want het scheelt weer een auto op de weg." Nog een voordeel: je leert Boxtel goed kennen. ,,Vooral de sluiproutes. Stoplichten zijn voor ons alleen maar lastig."

VANUIT TWEE APOTHEKEN

De fietskoeriers werken samen met de twee Boots-apotheken in Boxtel: De Dommel en Oosterhof. Van daaruit krijgen zij de bestelde medicijnen mee en plannen ze de routes. Waar de koeriers in het begin nog elke dag alleen op pad gingen, bleek al het aantal pakketjes al snel te groot. En dus rijden ze sinds december dagelijks met tweeën rond om de medicijnen op de juiste plek te krijgen. ,,We fietsen zo'n veertig tot zestig kilometer per dag. Soms moeten we ook naar Esch, Liempde of Gemonde, dan haal je gemakkelijk de 65 kilometer", vertelt Taks.

Sinds een week of drie is het aantal bezorgpakketten aanzienlijk gestegen. ,,Vrijdag moesten mijn college en ik samen ruim honderdzestig pakketjes afleveren, normaal halen we de honderd niet eens. Ik denk dat we wel 50 procent meer bestellingen hebben dan normaal."

Het vergt wel wat extra plannen, want niet alle verpakte pillen, spuiten en poeders passen in een keer in de fietstas of rugzak. ,,Er zijn ook dagen bij dat we een karretje achter de fiets hangen om wat meer mee te kunnen nemen. Maar ook dan moet je rekening houden met je route. Want als je op de zesde verdieping van Hoogheem moet zijn, kun je natuurlijk niet alles onbeheerd achter laten", aldus de fietskoerier.

Ondanks de verhoogde werkdruk door het coronavirus heeft Taks geen spijt van zijn keuze om als fietskoerier aan de slag te gaan. ,,Als de vogels fluiten en het zonnetje schijnt, is het heerlijk werk om te doen. En bij regen? Nou, het is vaker droog dan nat en met een goed regenpak kom je al een heel eind. En daarbij, als je thuis komt, spring je gewoon even onder de douche en ben je snel weer warm."

PRAATJE MAKEN

Als fietskoerier houdt Taks zich aan de landelijke richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: ,,Ik was m'n handen iedere keer als ik de apotheek uit kom en de bestelling hang ik als het kan aan de voordeur en bel dan aan. Soms is persoonlijk afgeven toch nodig, maar dan probeer ik wel de anderhalve meter afstand te bewaren."

Dat sommige oudere mensen nog even een praatje willen maken, vindt Taks niet erg. ,,Je merkt zeker nu dat ze daar echt om verlegen zitten, maar op gepaste afstand bij de voordeur kan dat prima. Mensen zijn echt ontzettend blij dat je ze hun medicijnen komt brengen."


OUDERS MET CRUCIALE BEROEPEN DOLBLIJ MET ALLE INZET VOOR HUN KINDEREN

Noodopvang kindercentra zit nog niet aan limiet

Jan Hermens

Het sluiten van de basisscholen betekent dat veel kinderen overdag thuis zijn. Dat stelt werkende ouders voor een uitdaging: opvang vinden voor hun kroost. Voor gezinnen waarvan vader of moeder een cruciaal beroep uitoefenen, is er kosteloze noodopvang. In Boxtel regelen kindercentra die.

Adriaan Haans, directeur van Klein Kindercentra, legt uit: ,,Wij bieden hoofdzakelijk kinderen noodopvang die al bij ons bekend zijn. Ze treffen dus vertrouwde gezichten. Het gaat met name om leerlingen van de Angelaschool en de Sint-Petrusschool, maar ook om baby's en peuters tussen nul en vier jaar. Kinderdagopvang en peuterspeelzaal bevinden zich bij ons onder een dak. We zien dan ook


vaak broertjes en zusjes samen. Ouders hoeven maar naar een locatie."

70 AANVRAGEN PER DAG

Kindercentrum Kindertuin, met vestigingen in drie gemeenten, vangt momenteel zo'n 280 kinderen per week op, vertelt directeur Hindrik Schuurman. ,,En we ontvangen zeventig nieuwe aanvragen per dag." De grens ligt, vermoedt Schuurman, bij zo'n duizend kinderen. ,,Een en ander hangt ook af van het aantal medewerkers dat we tot onze beschikking hebben. Nu zijn er mensen genoeg en als het ziekteverzuim niet oploopt, kunnen we nog de nodige kinderen en hun ouders helpen."

De kindercentra bieden nu alleen opvang aan kinderen van ouders met een cruciaal beroep, aan jeugd met een specifieke medische indicatie én aan kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld uit onveilige gezinssituaties. Wie zijn kinderen voor de tijdelijke voorziening wil aanmelden, kan contact opnemen met een van de kindercentra. Zij gaan na of de ouders aan de gestelde criteria voldoen.

Nadere informatie over de landelijke richtlijnen, onder andere een lijst met cruciale beroepen, is terug te vinden op de website van de gemeente Boxtel.

HARTVERWARMEND

,,We werken keihard om alle aanmeldingen te verwerken," aldus Schuurman. ,,Maar het is niet voor niets. De reacties van de ouders zijn hartverwarmend. Zij zijn ons dankbaar, wij hen ook. We zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen in deze moeilijke tijd."

Voor de reguliere dagopvang zijn de kindercentra gesloten. Om de jeugd te vermaken die nu noodgedwongen thuis moet blijven, worden spelletjes bij mensen thuis gebracht. Pedagogisch medewerker Mellanie van Kindertuin brengt die deze dagen rond samen met Puk, de pop die bekend is van taalprogramma Puk & Co.

Pedagogisch medewerker Mellanie van Kindertuin brengt deze dagen met taalpop Puk spelletjes rond voor kinderen die niet naar de dagopvang kunnen. (Foto: eigen collectie).