Afbeelding
Foto: Scouting Boxtel

CORONAVIRUS ZORGT VOOR CREATIVITEIT BIJ SPELTAKLEIDING

Scouting Boxtel biedt programma online aan

Vanwege het coronavirus zijn alle bijeenkomsten tot en met 1 juni afgelast. Dat geldt ook voor Scouting Boxtel. Toch wil de actieve vereniging haar leden niet zo lang zonder opkomst laten zitten. Daarom hebben verschillende groepen online spellen bedacht, waardoor de leden hun hobby niet helemaal hoeven te missen.

De leiding van de speltakken, de verschillende leeftijdsgroepen in scoutingtermen, gebruiken de digitale mogelijkheden optimaal. Zo hebben de scouts en gidsen (jongens en meiden van 11 tot 15 jaar) en de rowans (jongens van 15 tot 18 jaar) een online opkomst gehad.

Via een chatprogramma kregen de leden verschillende gekke opdrachten en moeilijke vragen. De antwoorden waren steeds locaties op Google Maps. De verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) kregen van hun leiding een pakketje thuis waarmee zij zelf een kompas in elkaar konden knutselen. Tijdens de digitale opkomst konden ze chatten en tips vragen.

SPEELTUINTJES

Bij de verschillende welpengroepen werden de jongens op pad gestuurd. Zo testte en beoordeelde de Remulusgroep de speeltuintjes bij hen in de buurt. Het beeldmateriaal dat zij hierbij hebben gemaakt werd door de leiding samengevoegd in een vlog.

De Remuswelpen kregen de opdracht om iemand te helpen die het in deze tijden wat moeilijker heeft. Ze schreven een kaart, deden boodschappen voor de buren of zongen een liedje bij iemand in de tuin. Natuurlijk wel allemaal op gepaste afstand.

Ook de dwergen en de trollen (meiden van 7 tot 11 jaar) kwamen online samen en deden in groepjes allerlei komische opdrachten. Ze pakten zichzelf in met wc-papier en maakten een groepsfoto waarbij iedereen zijn grote teen in de mond stak.

Door op deze manier toch een programma aan te bieden voor haar leden, komt Scouting Boxtel met een oplossing in een tijd waarin sociaal contact zoveel mogelijk beperkt moet worden. De jeugdleden, die ook allemaal niet naar school kunnen, krijgen zo iets leuks te doen voor thuis. Het hele gezin kan meedoen aan de opdrachten.

Veel ouders zijn positief over deze initiatieven van de vereniging. Zo reageerde een moeder van een zowel een scout als een welp: ,,Geweldig dat je als scoutinggroep niet bij de pakken neer gaat zitten en op zoek gaat naar alternatieve ideeën, waarbij creativiteit en samenwerken nodig is. De kinderen krijgen er een grote glimlach van op hun gezicht en wij als ouders ook. Op deze manier blijven ze toch met elkaar in contact en kunnen ze, als de situatie het weer toelaat, terugkijken op een aantal leuke activiteiten die ze zonder deze crisis wellicht helemaal niet hadden meegemaakt."


q De Welpen-speltak die op woensdag draait, deed een spel met veel verschillende opdrachten waarmee de leden een insigne konden verdienen. Zo moesten ze op de foto met zo veel mogelijk groene dingen. (Foto: Scouting Boxtel).