Afbeelding
Foto: D'n Durpsherberg

OVERZICHT VAN LOKALE INITIATIEVEN

Liempde wordt creatief door coronamaatregelen

JULES HAMELEERS

Ondernemers moeten op allerlei verschillende manieren creatief worden om tijdens de coronacrisis hun omzet te behouden. Ook in Liempde sloven mensen zich uit om toch hun steentje bij te dragen. De gezelligheid uit de kroeg naar de woonkamer brengen, het pannenkoekenuitje naar de bank verplaatsen óf mondkapjes maken: zelfs nu is er in Liempde altijd iets aan de hand.

Nu de lentezon zich regelmatig laat zien, zou het normaal voor veel mensen tijd zijn voor een speciaal biertje op het terras. Nu dat even niet mogelijk is, brengt café De Durpsherberg deze mogelijkheid naar woonkamer, tuin of balkon. Voor 22,50 euro bezorgt de kroeg zes speciaal gekoelde bieren, een glas, een zak pindamix, een bieropener en een stok kaarten (zie foto). Ook afhalen is op afspraak mogelijk.

GOUDVISSEN

Net al vele anderen houdt bakker Jos van Eijndhoven streng rekening met de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Zo hing hij al een poster achter zijn raam met de oproep aan klanten om anderhalve meter afstand te houden. Nu voelen zijn medewerkers zich net goudvissen, meldt hij grappend op zijn Facebookpagina: langs de gehele toonbank is namelijk een doorzichtige plaat geplaatst.

Daarnaast houdt de Liempdse bakker de actie Meld uw held. Wie iemand kent die in de zorg werkt en hem of haar een hart onder de riem wil steken, kan bellen naar telefoonnummer (0411) 63 12 74. Diegene krijgt dan niet alleen een applaus, maar de eerste vijf aanmeldingen worden ook verrast met een Liempds Klumpkesbrood.

Niet alleen friet, kebab en pizza komen aan huis tijdens de coronacrisis. Ook de uitbater van pannenkoekenrestaurant ’t Struifhuis brengt zijn lekkernijen tot aan de deur. Afhalen kan eveneens, maar dan is alleen pinnen mogelijk en mag er maar één persoon per bestelling naar binnen. Bestellen kan via telefoonnummer (0411) 63 16 69 tussen 17.00 tot 19.30 uur.

MONDKAPJES

Penny van Vlerken van de Liempdse cadeauwinkel en workshopruimte Oplage 12 houdt zich bezig met het bestrijden van het coronavirus door met twintig vrijwilligers stoffen mondkapjes te maken.


Brabants Centrum geeft graag aandacht aan de vele mooie initiatieven die op dit moment worden opgestart vanwege de huidige coronacrisis. Wie een tip heeft voor de redactie, kan een e-mail sturen naar: bc@brabantscentrum.nl.


Met Hemelvaart vloeit geen bier uit Essche pomp

Net zoals zoveel evenementen en activiteiten in de regio ontkomt ook het Essche Bierpompfeest niet aan het coronavirus. De verscherpte maatregelen nopen de organisatie om de 55e editie niet door te laten gaan.

,,Dit is natuurlijk jammer, maar gezondheid gaat nu voor alles", laat bestuurslid Frank de Man van stichting De Essche Bierpomp weten. De organisatie roept iedereen op om tijdens Hemelvaartsdag 2021, donderdag 13 mei, alsnog samen te komen proosten op de nieuwe inwoners van Esch. Zij die dit jaar uitgenodigd waren, zijn ook volgend jaar weer welkom. Deze editie zou tevens de laatste zijn van biertapper Gerrie van der Mee. Of zijn carrière achter de pomp nu niet officieel wordt afgesloten of dat hij nog een jaar doorgaat, is nog niet bekend.


Schoorsteenbrand in woonboerderij Lennisheuvel

De Boxtelse brandweer rukte dinsdag een halfuur voor middernacht uit voor een schoorsteenbrand. Die ontstond in een woonboerderij op de hoek van de Mijlstraat en Armehoefstraat in Lennisheuvel.

Vanuit het bakje van de gearriveerde ladderwagen werd met behulp van een ramoneur het rookkanaal van bovenaf schoongeveegd. Na een klein uur was de klus geklaard.

Of Gerrie van der Mee nog een jaar langer onbezoldigd biertapper blijft, is onduidelijk. (Foto: Albert Stolwijk, 2018).