Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIRECTEUR RENÉ FRAAIJE ZIET OMZET VERDAMPEN DOOR CORONASLUITING: 'DIT HOUDEN WE NIET LANG VOL...'

Oertijdmuseum bouwt nieuw depot voor dino-skeletten

HENK VAN WEERT

Het beton voor de fundering, waarop de stalen spanten van de nieuwbouw moet verrijzen, is gestort. Als alles verloopt zoals gepland, moet voor de bouwvak het depot bij Oertijdmuseum Boxtel gereed zijn. op ,,Over de bouw maak ik me geen zorgen, wél over de exploitatie", zegt directeur René Fraaije.

Enkele dagen nadat ook de grootste toeristische trekpleister van Boxtel op 13 maart de deuren moest sluiten vanwege de coronacrisis, tekende Fraaije de bouwovereenkomst met het Liemdpse aannemingsbedrijf Koppen. ,,We hebben goede ervaringen met deze aannemer, want Koppen realiseerde eerder ook ons laboratorium. Uiteindelijk werken we het liefst met ondernemingen uit de buurt", aldus de directeur van het Oertijdmuseum.

GROEIEND PUBLIEK

Meteen nadat het contract was getekend werd een start gemaakt met de lang gekoesterde wens om uit te breiden en daarmee het aantal bezoekers in de toekomst te laten groeien van zo'n zeventig- naar circa honderdduizend per jaar.

Rondom het twintig jaar geleden op landgoed Venrode geopende museum aan de Bosscheweg is het sindsdien volop bedrijvigheid. Niet van jeugd die zich al dan niet met ouders vergapen aan de replica's van uiteenlopende dinosaurussen, maar met bouwvakkers.

Onderaannemer Marcel van Pinxteren maakte het terrein leeg en zorgde onder meer voor het uitgraven van de bouwput. Vervolgens gingen betonvlechters aan de slag zodat dinsdag het beton kon worden gestort voor de fundering.

Over de voortgang van het bouwproject maakt museumdirecteur Fraaije zich geen zorgen. Anders is dat als het gaat over de toekomst van zijn geesteskind. Want de derving van inkomsten uit entreegelden en horecaomzet waarmee hij wordt geconfronteerd door de noodmaatregelen om het coronavirus te bestrijden, kan het Oertijdmuseum niet lang volhouden. Voor een deel van de medewerkers is al arbeidstijdverkorting aangevraagd.

,,Maandelijks betalen we 40.000 euro uit aan twaalf salarissen. Dan is een tegemoetkoming van het Rijk van vier mille wel een héél kleine pleister op de wonde", zegt Fraaije. Hij hoopt dan ook dat de overheid inderdaad besluit om het merendeel van de lonen te gaan vergoeden. De directeur zegt doorgaans een optimistische instelling te hebben. ,,Bij mij is het glas altijd halfvol. Maar nu..."

DINO-HOTSPOT

Het depot dat nu in aanbouw is, wordt iets bijzonders, benadrukt de Boxtelaar. ,,Het wordt de eerste dino-hotspot in Nederland. Achter glas kan het publiek straks zien hoe we skeletten van dino's in elkaar zetten. Net zoiets als het prepareerlaboratorium dat we drie jaar geleden realiseerden en waar bezoekers getuige kunnen zijn van de wijze waarop we dinobotten uit steen houwen."

Twee derde van de nieuwe hal gaat gebruikt worden voor opslag, in het resterende deel worden geraamten van de giganten uit de prehistorie in elkaar gezet. ,,Mensen vinden in het Oertijdmuseum straks een totaalbeleving: van het opgraven van botten, tot het uithakken uit steen en de opbouw van een skelet", glundert de Boxtelse fossielenspecialist.

De uitbreiding van het Oertijdmuseum is ontworpen door Marty van de Ven van het Essche architectenbureau BiermanHenket. De hal die nu gebouwd wordt is zeventien bij twaalf meter en gaat vijf meter de hoogte in. Het masterplan behelst niet alleen het depot dat nu wordt opgetrokken, maar onder meer ook een filmzaal en meer horecafaciliteiten.

De komst van diplodocus Kirby in 2018 heeft ervoor gezorgd dat in de toekomst een nieuwe hal noodzakelijk is. In januari van dit jaar volgde langnekdino Aurora. Het skelet daarvan is circa zestien meter lang en werd tussen 1995 en 1998 opgegraven in Wyoming. Fraaije zou - samen met enkele medewerkers van het Oertijdmuseum - in augustus naar die Amerikaanse staat reizen om zelf mee te helpen met de opgravingen. De coronacrisis gooide echter roet in het eten van die reis.

Mocht de kans zich voordoen, dan is Fraaije van plan om vaker originele dinoskeletten naar Boxtel te halen. ,,Echte geraamten kunnen niet goed tegen uv-licht. Die moeten dus in een donkere ruimte staan, waarbij ze verlicht worden door lampen. De huidige expositiehal is grotendeels van glas, dat is prima voor replica's, maar funest voor echte botten", legde Fraaije eerder dit jaar uit. Vandaar dat nu een nieuwe hal in aanbouw is.

p De bewapening voor de fundering van de nieuwe hal bij Oertijdmuseum Boxtel ligt klaar; dinsdag werd het beton gestort.(Foto: Peter de Koning).

Museumdirecteur René Fraaije toont het ontwerp van het nieuwe depot dat is gemaakt door architectenbureau BiermanHenket in Esch.
In januari van dit jaar arriveerden de circa 150 miljoen jaar oude botten van een langnekdino Aurora in Boxtel. Daarvan wordt in de nieuwe hal het zestien meter lange skelet gereconstrueerd. (Foto: Gerard Schalkx).