Afbeelding
Foto: Hans Verberk

AMATEURVOETBAL ZWAAIT STILLETJES AF

Competities door corona voortijdig ten einde

RENS VAN DEN ELSEN

Met het verlengen van de maatregelen om het coronavirus in te dammen is het voor veel verenigingen en clubs duidelijk geworden hoe om te gaan met de sportcompetities. Voor de KNVB was meteen helder dat alle amateurwedstrijden die nog op het programma stonden, niet meer gespeeld gaan worden. Een domper voor veel voetbalverenigingen, ook in het verspreidingsgebied van deze krant.

,,In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door nu de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven. Voetbal is voor ons belangrijk, maar gezondheid staat daar altijd ver boven", aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB in een verklaring op de website.

Dat betekent dat er voor het seizoen 2019/2020 geen eindstanden komen en ook geen (beker)kampioenen. Daarnaast promoveert of degradeert er niemand. Ieder team start in september in dezelfde klasse als nu. Daarmee eindigen ODC, DVG Liempde, RKSV Boxtel, Essche Boys, LSV en Irene op respectievelijk de vierde, negende, derde, negende, negende en elfde plaats.

BETROKKEN

,,Enorm jammer natuurlijk, maar het is nu even niet anders", geeft voorzitter Ad Wolfs van Essche Boys gelaten aan. ,,Het is wel mooi om te zien dat onze leden toch actief blijven en het een en ander online willen organiseren om betrokken te blijven. Een kleine pleister op de wonde is dat de velden er straks wel heel mooi bij liggen", bekijkt hij het van de positieve kant.

Hoofdtrainer Leon van Wanrooij geeft de voorzitter gelijk, al baalt hij er van dat hij nu niet met 'zijn' jongens de competitie kan afmaken. ,,Mijn streven was handhaving in de vierde klasse. Nu had ik er wel vertrouwen in dat dit ging lukken hoor." Om zijn team niet helemaal in de steek te laten heeft hij regelmatig telefonisch contact met de spelers: ,,Dan gaat het even niet over voetbal, maar over werk, de thuissituatie en hun gezondheid."

De KNVB heeft aangegeven dat als de maatregelen voor de zomer toch nog afgeschaald worden en veilig voetbal mogelijk is, er misschien toernooien en oefenduels plaatsvinden. Daarnaast worden de betalingen van de verenigingen aan de bond geschrapt en komt er een noodfonds om clubs financieel te helpen.

Van Wanrooij hoopt dat hij snel weer met zijn elftal kan gaan trainen om volgend seizoen 'te knallen': ,,Daar heb ik nu alweer zin in."

ANDERE SPORTEN

Ook de competities van andere sporten zijn per direct beƫindigd. Het Nederlands Handbal Verbond had deze na de aanvullende maatregelen van 23 maart al stopgezet. Daardoor komt HCB '92 niet meer in actie dit seizoen. Dit geldt ook voor de volleyballers van Blox. Voor het vrouwenteam extra zuur omdat dit grote kans maakte op de titel. De Nederlandse Volleybal Bond heeft besloten om de competities af te handelen door het aantal punten te delen door het aantal gespeelde wedstrijden. Dit gemiddelde bepaalt de eindstand.

De hockeyclubs in de regio zitten nog even in onzekere tijden. De KNHB onderzoekt de mogelijkheden om de wedstrijden nog in juni, juli en/of augustus af te wikkelen. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona de komende tijd.

Alle verenigingen hopen van harte dat na de zomervakantie alles weer van start kan gaan zoals voorheen. Dan beginnen alle teams met frisse moed aan een nieuw en coronavrij seizoen.


q Het eerste elftal van Essche Boys speelt in de vierde klasse F. Het team speelde 16 februari de laatste wedstrijd tegen RKSV Boxtel. Die werd met 0-1 verloren. (Foto: Hans Verberk).