PUBQUIZ VAN THE BRAIN GAAT DIGITAAL

‘Nederland in Beweging, maar dan net anders’

LINDA VAN DE WIEL

De 'gewone' pubquiz is sinds een aantal jaren al razend populair. En nu alle cafés gesloten zijn, zoeken veel organisatoren van de puzzelvragen naar een passend en veilig alternatief. Hierdoor neemt de online variant een vlucht. Marc de Laat en Kiske de Leest doen met hun quizbedrijf The Brain uit Boxtel mee aan de online trend. Kiske: ,,Wij merken dat mensen behoefte hebben aan afleiding.”

Nederlanders zoeken tijdens de coronacrisis massaal naar digitale verstrooiing. Kiske en Marc merken dit ook en besloten - na een aantal maal zelf te hebben deelgenomen aan een online quiz - hun steentje bij te dragen aan een stukje broodnodig vertier voor de thuiszittende medemens.

Op hun Facebookpagina delen de twee dagelijks een vraag; het gaat over de meest uiteenlopende onderwerpen: algemene vragen, doordenkers en fotorebussen. Marc: ,,Wie na zeven dagen de meeste antwoorden goed heeft, wint een prijs. En er doen flink wat mensen aan mee, want de antwoorden worden via een privébericht op Facebook met ons gedeeld.” Grappend: ,,Ik wil best verklappen wat deelnemers kunnen winnen hoor. Een boekje met allemaal weetjes en feiten. Past wel bij ons.”

Kiske: ,,Het is leuk om te zien dat onze vaste deelnemers bijna allemaal meedoen. Vaak gebeurt dat in het normale quizteam, maar het komt ook voor dat er andere groepen ontstaan, zoals teams bestaande uit familieleden.”

30.000 VRAGEN

Het Boxtelse duo Kiske en Marc heeft de afgelopen jaren gezamenlijk een dikke 30.000 opdrachten gemaakt. ,,De eerste quiz die we lieten vervallen was die van 12 maart. De maatregelen rondom het coronavirus waren toen nog niet zo streng, maar we wilden de verantwoordelijkheid niet nemen en hebben hem afgelast. Ook de quizzen daarna zijn allemaal uitgesteld”, aldus Kiske.

,,Hierdoor is ruimte ontstaan om nóg meer opgaven te maken en daar zijn we dan ook druk mee.” Marc vult aan: ,,Een goede quizvraag stellen, waarbij weinig ruimte is voor interpretatie, is een kunst. Ik denk dat we hierin inmiddels bedreven zijn. Ik heb de laatste weken ongeveer duizend nieuwe gemaakt.”

HERSENGYMNASTIEK

De vragen gebruikt The Brain dagelijks, maar ook in de online pubquiz op donderdagavond 9 april. Deze activiteit is voor iedereen via een gratis livestream te zien, dus aanmelden is niet nodig. ,,We weten nog niet precies hoe we dit aan moeten pakken, maar delen het zeker op sociale media. En onze vaste volgers ontvangen een mail”, stelt Kiske. ,,We bieden de quiz aan zodat mensen in deze tijd ook wat aan hersengymnastiek kunnen doen. Ze hebben nu ook weinig om handen.”

Marc vult zijn compagnon aan: ,,We merken dit aan de vele reacties op onze dagelijkse vragen op Facebook. Elke ochtend om negen uur delen we een vraag én het antwoord op de opdracht van de dag ervoor. Het is een soort ‘Nederland in Beweging’. Maar dan anders.”

* * *

Ook het trio dat elk jaar De Bokselse Kwis organiseert, deelt vragen op het social media-kanaal. ,,Op deze manier willen wij Boxtelaren een beetje afleiding bieden in deze moeilijke periode”, vertelt medeorganisator Marc Cleutjens. ,,We schotelen onze volgers leuke vragen voor uit een van onze zes quizzen.”