Afbeelding
Foto: CroonenBuro5

Juist nú moet milieustraat open

Voor de landelijke overheid behoort het afvoeren van afval tot de 'vitale onderdelen' van de maatschappij tijdens deze coronacrisis. Zo niet in Boxtel, daar sluit men de milieustraat. Omdat het daar druk is! Natuurlijk is het daar druk. Juist nu er in de tuin wordt gewerkt en in huis wordt geklust, is het belangrijk dat de milieustraat open blijft.

De burgemeester roept op om zorgzaam naar elkaar om te zien. Blijkbaar geldt dat niet voor 'meewerkend' Boxtel, die zegt: zoekt het maar uit met je afval.

Natuurlijk, de gezondheid van medewerkers staat voorop, maar er is weinig fantasie voor nodig om daar iets aan te doen. In elke supermarkt en winkel heeft men daar oplossingen voor gevonden.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat je als bezoeker van de milieustraat géén anderhalve meter afstand kunt houden, zelfs bij grote drukte.

Beter zou het zijn om juist nu de openingstijden te verruimen, dan laat je als gemeente zien dat je meewerkt en zelf ook zorgzaam bent naar je burgers toe.

Ergens richting de Kampina zag ik al een hoop tuinafval liggen. Hoelang zal het nog duren voordat er puin en koelkasten worden gedumpt?

Vooruit gemeente, hou dit vitaal onderdeel open, zoals het je taak is!



        JAN DE HOOGH



Naschrift redactie: De gemeente is om een reactie gevraagd en laat weten dat op dit moment wordt bekeken hoe de milieustraat in de nabije toekomst weer op een veilige en verantwoorde manier open kan. ,,Daarbij hebben we oog voor de veiligheid en gezondheid van zowel de bezoekers als de mensen die er aan het werk zijn", aldus een woordvoerster. De verwachting is dat er binnen een paar dagen meer duidelijkheid komt.


Een gedicht van deze tijd

De invloed van het coronavirus overwegend

De vitale krachten nu zo goed verplegend

We grijpen vaak veel te laat in

Dat kost dan offers in het begin

Door luchtvervuiling bezwijken echter nu meer mensen

Hetgeen we nu nog niet kunnen oplossen met de beste wensen

De industriële revolutie heeft veel gebracht

Maar in feite de aarde ook verkracht

Het milieu vaart er op dit moment wel bij

Er komt gewoon heel wat minder CO2 en stikstof vrij

De energietransitie wat in de vergetelheid geraakt

Een teken dat de mensheid zijn gezondheid als eerste bewaakt

Kan er nu een ommekeer ontstaan in het menselijk handelen?

Door te gaan onthaasten en zomaar meer te gaan wandelen?

Is dit een waarschuwing van de natuur?

En hopelijk maar van korte duur?

Een verandering in het menselijk denken

Zuinig gebruik maken van wat de aarde ons kan schenken

Maar blijf geloven in de kunde van de mensheid

Met intelligentie wordt het opgelost binnen de acceptabele tijd

Korte termijn denken gaat nu niet meer op

Duurzame oplossingen staan nu aan de top

De manier van leven zal moeten worden aangepast

Waarmee de aarde niet te veel wordt belast

Dus we zullen een stapje terug moeten nemen

En dan zo wat minder van onze aarde claimen.

        TOON VAN GEEL


Wees loyaal, koop lokaal!

Het is een mooie slogan, die in Boxtel bedacht is om ‘Plan C’ uit te voeren: Wees loyaal, koop lokaal! Dat uitroepteken heb ik er achter gezet. Omdat er hopelijk ook echt gehoor aan wordt gegeven, want die coronacrisis is anders ook killing voor de plaatselijke middenstand. En dan zal ons centrum er na de crisis armzalig bij liggen.

Het oproepen om vooral de lokale economie te steunen, is wat mij betreft niet alleen van groot belang tijdens deze crisis. Het is al heel lang een belangrijk uitgangspunt van de duurzaamheidsbeweging om een gevarieerde lokale en regionale productie en bedrijvigheid te koesteren en verder te stimuleren. Want dat biedt zowel sociaal als ecologisch vele voordelen. Ik heb begin december 2019 nog een artikel gepubliceerd over het grote belang van radicale regionalisering, met daarin de twaalf belangrijkste voordelen. Te veel om hier allemaal te beschrijven, maar wie belangstelling heeft kan het verhaal lezen op www.degrotetransitie.nl bij de ‘actuele berichten’, het zesde artikel.

Door de coronacrisis is de inhoud van het artikel ineens actueel geworden. Want nu is gebleken hoe gevaarlijk afhankelijk we zijn geworden van verre productie en aanvoerlijnen. Maar ook de onzekerheid van export naar verre landen en klanten. Daarom is het nadenken over een slimmere inrichting van onze economie nu hoogst actueel. Meer stabiliteit en waardering kan komen van een veel meer regionaal georiënteerde economie en een gevarieerder bedrijfsleven. Die kunnen samen zorgen voor bestaanszekerheid in de regio, met name voor energie, voedsel, kleding en andere producten, die we dagelijks, wekelijks en maandelijks nodig hebben. Wees loyaal, koop voortaan lokaal!


        JAN JUFFERMANS


Marternamen voor straten nieuwbouw Heem van Selis

De straten in nieuwbouwwijk Heem van Selis krijgen namen van marterachtigen. Dat heeft het Boxtelse college van B en W vorige week besloten. Burgemeester en wethouders hebben deze keuze gemaakt vanwege de dassenburcht nabij het plangebied.

Ondanks dat de verkaveling nog niet precies bekend is, werd al wel een thema voor de toekomstige straatnamen bepaald. Nog niet hoe welke straat precies gaat heten.

LAAN VAN SELIS

Voor de grote, doorgaande weg is al wel een naam gekozen: Laan van Selis. Het is de eerste straat in Boxtel die met deze woorden begint. De bestaande weg Vuurijzer wordt doorgetrokken tot aan die straat. Aan de westzijde van het gebied, tussen de Vuurijzer en de Bosscheweg, komt de straat Gouden Rijder om de nieuwe woningen en appartementen daar te ontsluiten. Die naam is, net als Vuurijzer en de andere straatnamen achter het waterschapshuis, ontleend aan oude munten.

Grote drukte was aanleiding voor de gemeente Boxtel om de milieustraat voorlopig te sluiten. (Foto: Rens van den Elsen).