Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

KASSEN EN SUPERMARKT ZORGEN IN 2000 VOOR REURING

Esch moet verkeersgedrag veranderen

RENS VAN DEN ELSEN

Nog drie kwartalen en Esch valt onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. In deze serie zijn we aangekomen in het milleniumjaar 2000. Een jaar waarin een drietal dossiers de aandacht trokken van de Esschenaren, maar ook een jaar waarin zij aan zelfreflectie moesten doen.

De opening van de nieuwe E-markt aan het Looiershof in mei is meteen het meest merkwaardigste dat er in 2000 in Esch gebeurt. De roep om een supermarkt is in het dorp al jaren groot en ondernemers Sjannie en Jo Arts uit Boxtel stappen dan ook vol vertrouwen in het avontuur. Maar nog geen half jaar later hangt de vlag er al weer heel anders bij. De klanten blijven na een goede start steeds meer weg en een sluiting dreigt. Het echtpaar wijst vooral beschuldigend naar de Lekker en Laag-supermarkt in Boxtel, die veel klanten weg zou trekken. Tegen het einde van het jaar ziet het ondernemerspaar het al weer wat zonniger in, al zijn de zorgen dan nog niet helemaal weg.

PROBLEEM

Een ander groot dossier zijn de verkeersmaatregelen voor Esch. Een jaar eerder is hier al veel werk voor verzet, maar in het late voorjaar van 2000 krijgt het eindelijk gestalte. Van discussie is geen sprake meer en de gemeenteraad is vol lof over de aanpak van wethouder Jos Barends.

Dat de wegen in het dorp eindelijk aangepakt worden, doet de inwoners deugd. Toch wordt ook richting hen zelf een berispend vingertje opgestoken. Want het gros van de verkeersovertredingen binnen de bebouwde kom, wordt door de bewoners zelf veroorzaakt. ,,Er wordt te hard gereden en ze parkeren gewoon op het trottoir", geeft Mercé de Miguel i Capdevila van de Werkgroep Vrachtverkeer Esch in het jaar van de eeuwwisseling aan. Het wordt tijd dat de Esschenaren beseffen dat ze zelf ook onderdeel zijn van het probleem, is de conclusie. De gemeente zegt toe een campagne op te zetten om het gedrag van de lokale verkeersdeelnemers te veranderen.

Ondertussen zijn na de zomervakantie op de Leunisdijk, Haarenseweg en Witvensedijk als ook in de Postelstraat en Dorpsstraat van verkeersremmende maatregelen genomen. Bovendien is op enkele plekken de bestrating vernieuwd. In december valt ook eindelijk het besluit over het vrachtwagenverbod voor Esch. Hiermee ziet de werkgroep zo'n beetje al haar verkeerswensen in vervulling gaan.

KASSEN

Terwijl binnen de bebouwde kom alles naar wens gaat, ontstaat elders in de loop van het jaar enige consternatie. Spil in dit alles is het bestemmingsplan Buitengebied, dat al sinds de eerste herziening in 1995 op tafel ligt en volgens de Raad van State op enkele punten moet worden aangepast. De Haarense ondernemer Wim Vugts grijpt dit aan om begin februari zestien bouwaanvragen in te dienen voor glastuinbouwbedrijven, waarvan ook een aantal in Esch. Dat nieuws wordt echter pas later naar buiten gebracht.

LICHTVERVUILING

De inwoners merken pas met welke dreiging hun buitengebied te maken krijgt, als de aanvragen voor de kassen gepubliceerd worden in het huis-aan-huisblad De Nieuwsbode. Dan dringt ook de ernst van de zaak echt bij de Esschenaren door. De inwoners vrezen veel meer lichtvervuiling en ernstige aantasting van hun groene omgeving.

Zover komt het vooralsnog niet. Wethouder Harrie van Hal neemt in juni de onrust weg en geeft aan dat Haaren een jaar de tijd heeft om de gaten in het bestemmingsplan te dichten: ,,In die periode zal bescherming voor het buitengebied niet wegvallen. We hebben dus tijd genoeg om alles dicht te timmeren."

p Als in mei 2000 de nieuwe E-markt aan het Looiershof open gaat, zijn er nog klanten genoeg. Tegen het einde van het jaar hangt het voortbestaan van de winkel al aan een zijden draadje. Inmiddels is de Spar al jaren in het dorp te vinden. (Foto: archief Brabants Centrum).

De verkeersmaatregelen in 2000 vragen nogal wat van de Esschenaren. Zo werd een pas aangelegde wegversmalling in puin gereden. (Foto: archief Brabants Centrum).