Vanaf de heroprichting van het Boxtelse gilde in 1996 was Jacques Habraken hoofdman (voorzitter).
Vanaf de heroprichting van het Boxtelse gilde in 1996 was Jacques Habraken hoofdman (voorzitter). Foto: Henk van Weert

'Modern inhoud geven aan broederschap'


HENK VAN WEERT

Vanaf het moment dat in januari 1996 voor het eerst werd gesproken over de mogelijke heroprichting van een schuttersgilde in Boxtel, was Jacques Habraken meteen enthousiast. Vanaf het moment dat Sint-Barbara & Sint-Joris officieel ontwaakte, leidde hij de broederschap als hoofdman. Vorige week overleed hij aan het coronavirus; daags nadat gildeheer pater Hans de Visser aan dezelfde ziekte was bezweken.

Al tijdens de eerste de beste vergadering waarin gepolst werd of er voldoende animo voor een Boxtels gilde was, zette Habraken de schouders eronder. Hij nam met vier anderen zitting in het oprichtingscomité om vanuit de in de negentiende eeuw ter ziele gegane vier lokale broederschappen één nieuwe schutterij te vormen. Dit gebeurde nog datzelfde jaar.

Tijdens de heroprichtingsvergadering in de ridderzaal van kasteel Stapelen werd Habraken op 4 december 1996 benoemd tot hoofdman; een taak die hij tot aan zijn overlijden vol verve en met veel enthousiasme bekleedde. Hij keek uit naar de viering van het zilveren bestaansjubileum; het moment waarop hij ook van plan was de voorzittershamer neer te leggen.

NOBELE ORDE

,,Met het gilde brengt u kleur aan de dingen die wij belangrijk vinden", sprak toenmalig burgemeester Mark Buijs van Boxtel toen Jacques tijdens de lintjesregen van 2016 werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Drie jaar eerder ontving de hoofdman al de zilveren medaille van verdiensten in de Nobele Orde van de Papegay, een Europees collectief dat mensen eert die zich inzetten voor de instandhouding van schuttersgilden als sociaal en cultureel erfgoed. En dat deed hij; niet alleen binnen het Boxtelse gilde, maar ook regionaal en provinciaal.

Kleur geven aan openbare herdenkingen en festiviteiten is slechts één kenmerk van het gilde, benadrukte de Boxtelaar altijd. ,,Broederschap is (...) een kernwoord in onze club. Maar we proberen daar wel op een moderne manier vorm aan te geven. Bijvoorbeeld door een jaarlijkse donatie uit de gildekas aan een lokaal goed doel dat de leden zelf kiezen”, vertelde hij tijdens een interview in Brabants Centrum in 2016.

MUSEUM MUBO

Vanuit zijn rol als gildehoofdman was Habraken van meet af aan ook intensief betrokken bij de oprichting van een lokaal museum. Het resulteerde uiteindelijk in augustus 2012 tot oprichting van stichting Museum Boxtel (MuBo). Die betrok een deel van het vroegere klooster Sint-Ursula. Habraken was tot aan de opening penningmeester van het MuBo-bestuur en trad daarna toe tot de raad van toezicht. Als het gaat om vormgeving, organisatie, begroting en inrichting drukte hij nadrukkelijk zijn stempel op het museum.

Voorts was Habraken actief in de ledenraad van de Rabobank en de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen 's-Hertogenbosch. Buiten de schijnwerpers hielp hij de laatste jaren ouderen in hun zoektocht naar adequate zorg en hulp. Een groot deel van zijn arbeidzame leven was Jacques, tot aan zijn pensionering, werkzaam bij technisch installatiebedrijf GTI in Oisterwijk, waar hij een leidinggevende functie bekleedde.

Dit jaar zou Habraken met echtgenote Rita zijn gouden huwelijksjubileum vieren. Het mag niet zo zijn. Gedwongen door de landelijke coronamaatregelen is de in Gemonde geboren Boxtelaar dinsdag in besloten kring gecremeerd. Het gilde hoopt op een later tijdstip een herdenking te kunnen houden. Immers, de laatste eer bewijzen aan een medebroeder is al eeuwenlang een van de kerntaken van een schuttersgilde.

Jacques Habraken zou komende week 73 jaar worden.