OPROEP VOOR BEGRAZING GRASPERCELEN

Liempds hooilandschap heet nu Rouwbommel

De percelen aan de Vleutstraat en de Goossen Bunder in Liempde hebben de naam De Rouwbommel gekregen. Natuurwerkgroep Liempde (NWL) heeft hier in samenwerking met SPPiLL 6,5 hectare ingericht als hooilanden en 3,2 hectare als kruidenrijke graslanden. NWL roept nu rundveehouders op om hun vee te laten grazen op de velden.

De Rouwbommel is een oude veldnaam van het gebied en valt binnen het project Kloppend Hart van Het Groene Woud van Landschappen van Allure. Stichting Natuurprojecten Liempde gaat de drie percelen aan de Vleutstraat en de Goossen Bunder voor minstens tien jaar beheren. In totaal gaat het om bijna tien hectare natuurgebied.

Het geld voor het beheer is deels afkomstig uit het toeristisch project Box & Breakfast, waarbij tijdens de zomerperiode verschillende glazen kubussen in de Boxtelse natuur worden gezet. Deze dienen als overnachtingsplekken en worden gerund door lokale bed & breakfastlocaties in de gemeente. Een deel van de opbrengst, 25 euro per reservering, is gebruikt om de Goossen Bunder te ontwikkelen tot natuurgebied.

Een groot gedeelte van de hiervoor genoemde percelen kan nu begraasd worden door runderen. Op de locaties zijn watervoorzieningen aanwezig. De stichting is op zoek naar een persoon die de percelen door zijn of haar rundvee wil laten begrazen.

VOORWAARDEN

Het gaat om extensieve begrazing en het aantal koeien wordt jaarlijks bepaald, waarbij wordt gekeken naar de beschikbaarheid van gras en kruiden. ,,Dit zal de eerste jaren wat meer zijn, maar doordat er niet wordt bemest verwachten we dat dit later minder wordt", geeft de stichting aan.

De voorkeur gaat uit naar bijzondere koeienrassen zoals Lakenvelder, Schotse hooglander of brandrode runderen. De koeien kunnen ieder jaar vanaf 1 juli op de percelen terecht en mogen daarbij niet preventief ontwormd worden omdat dit niet goed is voor het bodemleven en alle dieren die daarvan afhankelijk zijn.

Degene die vee wil laten grazen, is zelf verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren en dient ook zelf te zorgen voor een mobiele vangkooi. Daarnaast mag de eerste snee gras worden gemaaid door de eigenaar van het vee.

Geïnteresseerde rundveehouders kunnen zich melden via e-mail: info@sppill.nl.