Afbeelding
Foto: Daisy Renders

LOZINGSPUNTEN NU BETER VERMIJDEN

Rioolwaterzuivering breekt coronavirus af

RENS VAN DEN ELSEN

Het coronavirus is ook gevonden in rioolwater. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige week bekend. Dit heeft echter geen directe gevolgen voor omwonenden van waterzuiveringsinstallaties. Waterschap De Dommel snapt de zorgen en benadrukt dat het oppervlaktewater niet is besmet. Ook voor drinkwater bestaat geen gevaar, dit wordt immers uit het grondwater gehaald door Brabant Water.

Het virus komt in het afvalwater terecht via de ontlasting van sommige patiƫnten met Covid-19. Als zij naar het toilet gaan, komt het in het riool terechtkomt. Dit blijkt uit testen van het RIVM bij rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi) in Kaatsheuvel en Amsterdam. Andere installaties, zoals die in Boxtel op de Heult, zijn niet getest. Het RIVM en de waterschappen gaan er echter van uit dat overal waar besmettingen zijn het virus uiteindelijk in het afvalwater zit.

Het gaat om het water dat bij de rwzi binnen komt. Uit nader onderzoek op 15 en 16 maart door onderzoeksinstituut KWR bleek dat het water dat na zuivering uit de rwzi stroomt, geen corona bevat. Bacteriƫn die het afvalwater zuiveren, breken ook ziektekiemen als het coronavirus af.

Omwonenden van een rwzi hoeven zich volgens een woordvoerster van waterschap De Dommel hierdoor geen zorgen te maken dat het virus in het oppervlaktewater terecht komt. Wel raadt zij aan om contact met afvalwater te vermijden en niet te gaan zwemmen in de buurt van lozingspunten. ,,Maar dat is onder normale omstandigheden ook niet aan te raden."

BESCHERMING

De medewerkers van een rwzi komen vaak in aanraking met zowel het riool- als gezuiverd water. ,,De reguliere beschermingsmaatregelen werken echter ook tegen het coronavirus. Onze mensen moeten direct contact met en het inslikken of inademen van nevel van afvalwater wel vermijden. Dat doen zij normaal ook al omdat ze beschermende kleding zoals een masker, veiligheidsbril en handschoenen dragen die volgens onze Arbocatalogus verplicht zijn", aldus een woordvoerder van waterschap De Dommel. De extra maatregelen van de Rijksoverheid, zoals afstand houden en handen wassen, komen daar nog bovenop.



q Boxtel heeft bij de Heult een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Deze loost het schone water op de Dommel. (Foto: Daisy Renders, 2018).