Afbeelding
Foto: John van Hal

LUNCH BIJ TROTS BLIJ MET STEUN INWONERS

'Voor onze jongens is deze situatie heel gek'

RENS VAN DEN ELSEN

Dat de coronacrisis de horeca hard raakt is bekend. Personeel zit thuis en omzetten dalen drastisch. Dat is bij lunchcafé Lunch bij Trots (voorheen Brownies & Downies) niet anders. Toch is de situatie daar net iets anders. Eigenaar John van Hal moest zijn medewerkers, die allen een beperking hebben, vertellen dat er niet genoeg werk meer was. ,,De hele situatie is voor hen heel gek, maar ze pakken het goed op."

Van Hal en zijn twee vaste werknemers schrokken zich rot toen de maatregel werd genomen om de deuren van de horeca te sluiten. ,,We hebben snel overlegd en contact gezocht met de ouders. Voor de mensen die hier werken vormen wij een dagbestedingslocatie en die valt ineens weg. Het is lastig als je niet helemaal begrijpt wat er aan de hand is en je ook nog eens niet kunt doen wat je leuk vindt. Sommigen viel het nieuws best zwaar", geeft de uitbater aan.

BESTELLING

De eerste dagen waren er nog wel wat werkzaamheden in de zaak, zoals poetsen en spulletjes opruimen. Maar dat is nu ook allemaal gedaan. Wel kunnen mensen bij Lunch bij Trots nog broodjes bestellen. Deze kunnen dan bij de deur opgehaald worden. ,,Een enkele keer brengen we de bestelling ook thuis, maar dat proberen we zoveel mogelijk te vermijden", aldus Van Hal.

Normaal gesproken lopen er vijf medewerkers rond in de zaak, voor de afwas, bediening en achter de bar. Nu zijn er zoveel mensen niet nodig, maar niet iedereen kan thuis blijven omdat bijvoorbeeld de ouders allebei in de zorg werken. ,,In dergelijke gevallen zorgen we wel voor een oplossing. Zo hebben we iemand bij de deur gezet, die iedereen een voor een binnen laat als de bestelling klaar is. Je moet toch wat."

SCHOUDERS

Van Hal hoopt dat de crisis snel over gaat, net zoals alle horeca-ondernemers, want het gemis van de omzet drukt ook op zijn schouders. ,,We bekijken de situatie van dag tot dag. Ik hoop echt dat de overheid snel met de beloofde regelingen over de brug komt. Een ding biedt wel troost: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje."


p Fietsenwinkel Elan Bikes leende onlangs een bakfiets uit zodat Lunch bij Trots toch broodjes kon bezorgen in de buurt. Peter Groenendaal en Rob van den Hoven (in de bak) zijn blij met het aanbod. (Foto: John van Hal).