Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NANG UIT ESCH KOOKT IN CORONATIJD VOOR ZORGMEDEWERKERS

'Het voelt goed om dit te doen'

RENS VAN DEN ELSEN

Een hart onder de riem steken en klappen voor de zorg is natuurlijk mooi, maar soms is een echt steuntje in de rug ook welkom. Bijvoorbeeld door een lekkere maaltijd te koken voor mensen met vitale beroepen, zodat zij een zorg minder hebben. Nang Satita Norpo uit Esch kent de Thaise keuken op haar duimpje en wil mensen graag helpen in deze moeilijke coronacrisis. Daarom kookt ze op bestelling, gratis. ,,Het voelt gewoon goed om dit te doen."

Net iets meer dan een maand geleden startte Nang met haar eigen foodtruckbedrijfje, Padthai Lekker. Ze staat hiermee onder meer op weekmarkten. Een beginnende ondernemer dus, maar al vrij snel brak de coronacrisis uit en werden markten op sommige plekken gesloten, zoals ook tijdelijk in Helvoirt waar ze net een paar weken stond. Op vrijdag bood Nang voor deze situatie al de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding bij haar een Thaise maaltijd af te komen halen, vers bereid. Dat doet ze nu dus ook voor zorgmedewerkers, maar dan gratis.

VRIJWILLIGER

Dat ze graag iets wil betekenen voor haar dorpsgenoten had ze al snel bedacht. ,,Toen ik nog in Changmai, Thailand woonde (Nang verblijft al tien jaar in Nederland, waarvan drie jaar in Esch - red.) was ik als vrijwilliger actief om mensen uit Birma te helpen die slecht ter been waren. Nu ik hier ben wil ik in deze hele coronatijd ook iets voor andere mensen betekenen", vertelt Nang.

Omdat ze toch graag in de keuken staat, besloot ze om maaltijden te gaan verzorgen: ,,Via het fenomeen thuiskok kwam ik op het idee om dit in Esch ook te gaan doen. De mensen in de zorg hebben het nu erg zwaar, dus met een maaltijd help ik ze toch een beetje. Gelukkig slaat het aan en vinden mensen het fijn, want ze hoeven niet zelf te koken, dat scheelt toch weer iets." Nang is er van overtuigd dat iedereen wel iets kan doen om een ander die het nu extra zwaar heeft te ontlasten. ,,Voor mij is koken mijn hobby, ik hou er echt van. Zo heeft iedereen wel iets."

Bang dat er misbruik wordt gemaakt van haar goedhartigheid is Nang niet. ,,Esch is niet zo groot en iedereen kent elkaar hier. Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen", geeft ze aan.

VERS

Het is niet zo dat er tientallen mensen melden, maar iedereen die ze kan helpen is meegenomen, vindt Nang. Elke maaltijd wordt vers klaargemaakt, dus ze is er wel wat tijd aan kwijt. ,,De Thaise keuken kent veel verse ingrediƫnten, dat moet allemaal gesneden en gebakken of gekookt worden. Maar ik doe het graag."

LEKKER

In principe biedt Nang de gratis maaltijden voor vitale beroepsgroepen nog twee vrijdagen aan. Ze zou graag nog met haar foodtruck voor de deur van het Buitenhuis in Esch gaan staan, maar dat is op moment van verschijnen van deze krant nog niet helemaal rond. Volgende week, vrijdag 10 april, zijn er weer gerechten aan huis af te halen. Nang: ,,Via mijn Facebookpagina Padthai Lekker kunnen mensen uiterlijk woensdag de bestelling doorgeven. Ik maak een vast, Thais gerecht. Deze week was dat Padthai, maar wat het volgende keer wordt weet ik nog niet", aldus Nang. Dan zegt ze lachend: ,,Dat maakt ook niet zoveel uit, want het is gewoon allemaal lekker."


p Nang Satita Norpo heeft het gerecht thuis klaargemaakt, maar vanuit haar onlangs opgeleverde foodtruck geeft ze de bestellingen uit. Iedere maaltijd bereidt ze apart, zodat het extra vers blijft. (Foto: Peter de Koning).