De bewoners van zorgcentrum Simeonshof kregen donderdag een contactloos concert. Zanger Bart de Rooij uit Nuenen verzorgde een mini-optreden voor de hoofdingang. Maandag deed hij dat ook bij Liduina. Het is een initiatief van het Boxtelse bedrijf FutureTalentFactory en Club Goud uit Nijmegen. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
De bewoners van zorgcentrum Simeonshof kregen donderdag een contactloos concert. Zanger Bart de Rooij uit Nuenen verzorgde een mini-optreden voor de hoofdingang. Maandag deed hij dat ook bij Liduina. Het is een initiatief van het Boxtelse bedrijf FutureTalentFactory en Club Goud uit Nijmegen. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

OUDEREN EN ZORGPERSONEEL IN DE REGIO OVERSPOELD DOOR (MUZIKALE) INITIATIEVEN VAN INWONERS

Boxtelaren hebben in coronacrisis het hart op de juiste plek

RENS VAN DEN ELSEN

Kaartjes, knustelwerkjes, bloemen, taarten en muziek. Het is de afgelopen weken allemaal al eens voorbij gekomen op de verschillende zorgafdelingen in de gemeente Boxtel. Veel mensen willen laten weten dat ze de harde werkers in de zorgsector én de bewoners en cliënten van de diverse instellingen steunen. Boxtelaren blijken in tijden van crisis het hart op de juiste plek te hebben.

Zorgexpertisehuis Liduina kreeg vorige week veel optredens voor de hoofdingang. Dat werd weer opgepikt door kleinere woonzorggroepen waar geen ouderen wonen, maar mensen met een beperking. Want ook zij zitten binnen en kunnen niet naar de dagbesteding of naar buiten. Muzikant Maarten de Gans zag door het coronavirus alle boekingen geannuleerd worden, maar zijn gitaar een paar maanden niet aanraken zat er voor hem niet in.

,,Toen we hoorden dat verzorgingshuizen op slot gingen, stelde mijn vriendin voor om met een versterker op straat voor de mensen op te treden. Dat vond ik een goed idee, maar ik wilde mijn repertoire dan wel aanpassen naar de situatie. Dus muziek waar de bewoners iets mee hebben", vertelt De Gans. Hij belde zijn accordeonist Tom van Aarle en ook hij was meteen enthousiast.

Het filmpje dat niet veel later bij Liduina werd gemaakt, ging al snel rond in Boxtel en het inspireerde meer mensen om iets te betekenen voor de medemens in deze lastige tijd. ,,Dat is ook altijd onze intentie geweest, niet om onszelf in de spotlights te zetten, maar om iets los te maken. Dat nu ook een organisatie als Club Goud de optredens wat meer gaat coördineren is een goede zet. Het is goed als lokale artiesten worden gevraagd om op te treden", geeft de zanger aan.


'Het is heftig wat je tegen komt'

Rijk wordt De Gans er niet van, want alle optredens doet hij gratis. En wie denkt dat het een half uurtje vrolijk optreden is en weer weg, komt bedrogen uit. De Boxtelaar merkt dat het emotioneel gezien zwaarder is dan zingen voor een uitzinnig publiek. ,,Op een gegeven moment zag ik ineens achter het raam wat mensen in beschermende kleding staan, daar schrok ik wel van. Toen besef ik ineens hoe heftig het er daar binnen aan toe gaat, dat kwam wel even hard binnen. Ik zag ook een oudere man die een bosje bloemen naar z'n vrouw wilde brengen, maar niet binnen mocht. Het is echt heftig wat je zo tegen komt", geeft hij aan.

Bij woonvorm De Munsel kregen de 24 bewoners met een beperking de afgelopen dagen al veel cadeautjes en activiteiten aangeboden. Het personeel is verguld dat zoveel mensen begaan zijn met hun cliënten. De beelden van optredende muzikanten voor zorgexpertisehuis Liduina kwamen ook bij Emily van Drunen binnen.

De Boxtelse loopt stage bij De Munsel en plaatste onlangs een oproep aan muzikanten op haar Facebookpagina. Daar werd al snel gehoor aan gegeven. ,,In eerste instantie wisten we niet zo goed of we dit wel moesten doen, iedereen doet het immers al. Maar voor onze bewoners is het natuurlijk hartstikke leuk en de vele reacties op de oproep deden ons goed", geeft Van Drunen aan.

Zaterdag verzorgde De Gans een korte show voor de ramen van de woonvorm. ,,Je ziet onze bewoners dan echt genieten, dat is mooi om te zien. Ze vinden het allemaal heel bijzonder", vertelt Van Drunen.

Dat de coronacrisis ook gevolgen heeft voor hen, was even wennen. ,,Normaal gesproken mogen de cliënten gewoon naar buiten, gaan ze naar de supermarkt, naar hun vriend of vriendin of naar de dagbesteding. Dat mag nu allemaal niet meer. We hebben met ons team dan ook snel voor een goed dagritme gezorgd. Zo ontbijten we met z'n allen om tien uur en om één uur is de lunch. Tussendoor komt de dagbesteding naar ons en doen we spelletjes, gaan we iets bakken of mogen ze naar hun kamer. Zo zijn we van drie bewoners die overdag thuis waren, naar 24 man gegaan. Dat vergt veel zorg, maar ze gaan er gelukkig goed mee om."


'Er is behoefte aan een verzetje'

Hetzelfde geldt voor de Herbergier. Hier wonen mensen met dementie. Muziek is voor hen juist erg belangrijk, want het brengt mooie herinneringen aan vroeger tijden naar boven. Medewerkster Eveline van den Besselaar zag alle optredens bij de grote zorginstellingen: ,,Allemaal heel mooi natuurlijk, maar wij zijn een kleine woongroep en ook niet zo bekend in Boxtel. Maar dat betekent niet dat onze bewoners geen behoefte hebben aan een verzetje in deze tijd", vertelt ze.

Van den Besselaar deed haar relaas ook bij de Boxtelse ondernemer Natasja Willems van Natasja Fashion. Die plaatste een oproep op social media en vrijwel direct meldde Hans van Breugel zich. Met zijn disco M'n Bruur draaide hij zondagmiddag een tijdje Nederlandstalige plaatjes voor de deur van de zorglocatie aan de Baroniestraat.

,,Nu veel van mijn optredens zijn afgezegd, is dit een mooi alternatief. Keileuk om te doen voor deze mensen. Kijk ze maar eens enthousiast zwaaien", zegt Van Breugel vanachter zijn draaitafel. Het optreden inspireerde de dj om het nog grootser aan te pakken. Komende zondag zet hij al zijn spullen op een vrachtwagen en gaat hij samen met zijn broer Jos bij vier zorginstellingen in Boxtel en Liempde langs. ,,Dat gaan we vanaf 13.00 uur allemaal korte optredens verzorgen, hartstikke mooi."

Achter het raam van de woonkamer zitten de bewoners van de Herbergier. Ook al kunnen ze nu niet zoveel naar buiten, ze vinden het prachtig wat er gedaan wordt. ,,Ze genieten hier echt ontzettend van, want er mag nu geen bezoek langskomen en ze kunnen ook niet zomaar weg. De een begrijpt dat wat beter dan de ander en dat maakt de hele situatie wel lastig. Maar gelukkig kunnen we het met onze grote groep medewerkers en ondersteunend personeel en vrijwilligers allemaal goed bolwerken", aldus Van den Besselaar.

Zo blijkt dat na een paar weken crisis, de creatieve en muzikale ideeën elkaar steeds sneller opvolgen. Maar ondanks al deze goedbedoelde optredens heeft De Gans nog wel een tip: ,,Speel muziek die past bij de generatie waar je voor optreedt. Het is makkelijk om je eigen liedjes te zingen, maar het gaat nu even niet om jezelf, maar om de bewoners."

De Boxtelse muzikant trots op wat er nu in de samenleving gebeurt. ,,Ik hoop dan ook van harte dat dit niet een opleving die van korte duur is, maar dat het doorzet tot 1 juni of zelfs langer dan dat."

Maarten de Gans gaf zaterdag een optreden bij woongroep De Munsel aan de Voetboog. Daar klapten de bewoners vrolijk mee tijdens het optreden van de Boxtelse zanger. Hij geeft deze weken op diverse plekken concertjes, ook buiten Boxtel.
Hans van Breugel (rechts met microfoon) en zijn maat Erik Kempff (in de rolstoel) zingen een paar nummers voor de bewoners van De Herbergier aan de Baroniestraat. De handjes gaan de lucht in.
Het optreden van Jan van der Heijden deed de bewoners van De Vlaswiek in Liempde zichtbaar goed. Ze genoten vanaf hun terrasjes in het zonnetje van de muziek.