Havo-scholiere Noore van der Horst werkt thuis in Gemonde aan haar schoolopdrachten van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: eigen collectie).
Havo-scholiere Noore van der Horst werkt thuis in Gemonde aan haar schoolopdrachten van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

HAVO-SCHOLIER VERTELT HOE ZE HAAR DAGEN THUIS DOORKOMT

Digitale lessen: wat minder structuur

Noore van der Horst (15) uit Gemonde is vierdejaars havoscholier aan het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Na de middelbare school wil ze graag een opleiding tot journalist gaan volgen. Daarom benaderde ze onder meer deze krant om artikelen te mogen schrijven. Vandaag haar eerste bijdrage, waarin ze de lezer vertelt wat ze meemaakt als gevolg van het coronavirus.

NOORE VAN DER HORST

Het is voor veel mensen een bijzondere tijd, waar veel in is veranderd. Zo ook voor mij. Zo ga ik niet meer naar school en krijg ik thuisonderwijs. Dit houdt in dat ik via mijn laptop wordt onderwezen.

Via het programma Microsoft Teams krijg ik uitleg over de stof en kunnen we opdrachten met de docent bespreken. Het is een goed alternatief nu de scholen zijn gesloten, maar of het ook effectief is?

Veel leraren zijn niet gewend om met dit systeem te werken. Ze weten vaak nog niet helemaal hoe alles werkt en hierdoor zijn de lessen ook wel wat minder gestructureerd. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar het zou voor in de toekomst een goed idee zijn als leraren hier voortaan in worden getraind.

NAÏVITEIT

Voor de leerlingen is het ook lastig om zich bezig te houden. Veel scholieren kampen met verveling. Door de maatregelen die op dit moment zijn genomen, mogen veel jongeren elkaar niet meer zien en dat wordt erg vervelend gevonden. Ze weten niet goed wat ze moeten doen.

Aanvankelijk was het nog leuk dat je de hele dag Netflix kon kijken, maar dat wordt nu onderhand ook wel wat saai. Er wordt contact met elkaar gezocht via sociale media. Apps zoals Snapchat en Houseparty worden nu weer veel gebruikt. Op deze manier kunnen de leerlingen digitaal nog met elkaar praten. Het is een goede oplossing, maar toch zijn ontmoetingen in het echt veel leuker.

Eerst waren die er nog veel, want onder de jongeren is er veel naïviteit rondom het virus. Zij denken vaak dat ze het toch niet zo makkelijk krijgen en dat degene die wel besmet raakt, niet zo ziek wordt.

Dit is misschien wel waar, maar dit betekent dat mensen in onze omgeving hierdoor wél heel ziek kunnen worden. We kunnen namelijk nog altijd drager zijn van het virus en het overgeven aan mensen met een minder goede gezondheid, voor wie het virus wel fataal kan zijn. Het is daarom belangrijk dat ook de jongeren zich goed aan de regels houden.

GEEN EVENEMENTEN

Het thuiszitten wordt er alleen niet veel makkelijker op nu er tot 1 juni geen evenementen meer plaatsvinden. In het begin keek ik nog uit naar activiteiten die stonden gepland, maar alle plannen die zijn gemaakt voor de komende zomer lijken toch steeds uitzichtlozer. Geen Koningsdag, geen Bevrijdingsdag en ook geen Paaspop. Dit is natuurlijk heel jammer, maar ik begrijp ook dat er geen andere optie is.

Ik probeer mezelf bezig te houden door elke dag gestructureerd te zijn. Op tijd uit bed en vervolgens een planning maken met wat ik die dag allemaal ga doen. Dit bestaat meestal uit een beetje werken voor school en bijvoorbeeld iets gezonds doen.

BLIJVEN BEWEGEN

Sportclubs zijn op dit moment natuurlijk ook niet open en dit zorgt ervoor dat het lastig wordt om fit te blijven. Er wordt sneller een tussendoortje uit de kast gehaald, waardoor er meer ongezond wordt gegeten. Het is daarom belangrijk dat je toch een beetje in beweging blijft. Denk bijvoorbeeld aan een rondje hardlopen of een stukje skeeleren. Behoud dan natuurlijk wel een afstand van anderhalve meter als je iemand tegenkomt op de weg.


p Havo-scholiere Noore van der Horst werkt thuis in Gemonde aan haar schoolopdrachten van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: eigen collectie).



        ...NOORE VAN DER HORST...