Ties van Erp ziet een beer achter een raam zitten. Het is er een van vele knuffels in Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ties van Erp ziet een beer achter een raam zitten. Het is er een van vele knuffels in Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

KNUFFELS VOOR HET RAAM BIEDEN KINDEREN VERMAAK IN TIJDEN VAN CORONACRISIS

Boxtelse jeugd gaat onvervaard op berenjacht

JAN HERMENS

Soms zie je overal beren op de weg. De laatste dagen misschien wel meer dan ooit, al bevinden de meesten zich niet direct op straat, maar zijn het knuffels die veilig achter een raam staan. Ze zijn levensgroot of juist heel klein, donkerbruin, geel of paars en dragen soms een strik, hoed of zelfs een mondkapje: ook in Boxtel is de 'berenjacht' geopend ter vermaak van de allerkleinsten.

Het spel heeft zich in een razend tempo over het land verspreid. Overal gaan ouders met hun kroost op pad om beren te spotten in de buurt. Uiteraard is het wel zaak dit te doen met inachtneming van de regels die momenteel gelden: in groepjes van twee en met minstens anderhalve meter afstand onderling. Het is tijdverdrijf voor kinderen die door de coronacrisis veelvuldig binnen zitten, niet naar school kunnen en weinig of geen vriendjes treffen. Het concept kwam overwaaien uit het buitenland en Nederland heeft het massaal omarmd. Om de jongste jeugd vermaak te bieden, maar misschien ook wel omdat zo'n teddybeer in de vensterbank gewoon gezellig staat.

FACEBOOK

Boxtel is niet bij de landelijke gebeurtenissen achtergebleven. Her en der zijn guitige knuffels te vinden, op strategische plaatsen achter een raam. Op Facebook bestaat de openbare groep Berenjacht gemeente Boxtel. Daar kunnen inwoners van de gemeente zich aanmelden als ze een beer op de uitkijk hebben gezet. Dan weten speurders waar ze kunnen gaan zoeken. Mark van Gils heeft de pagina opgezet: ,,Ik was het afgelopen weekend bij mijn moeder op bezoek en daar hadden we het over Berenjacht in NL, de landelijke Facebookgroep. Die kent allerlei lokale subgroepen. In Boxtel was er nog geen, zodoende ben ik die gestart. Ik heb meteen een beer meegenomen om thuis een plekje te geven."

Er is een kaart met locaties waar de verschillende Baloes, Teddy's en Bruno's te vinden zijn. Van Gils: ,,Dat maakt het zoeken makkelijker." Inmiddels hebben zich meer dan vijftig mensen via de website aangemeld en wellicht bevinden zich ook nog beren in de dorpen die niet zijn geregistreerd. Dat zijn dan de zogeheten wilde beren.

DISCUSSIE

Niet iedereen vindt de speurtocht een goed idee. In de Facebookgroep Boxtelaar, zeg het maar, ontstond er discussie over. De overheid geeft ten slotte nadrukkelijk aan dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven en de berenjacht trekt juist mensen naar buiten. Toch vindt de meerderheid dat het spel gespeeld kan worden, mits de veiligheidsmaatregelen goed worden nageleefd.

In Delft doet zelfs de politie mee aan het speurspel: in een van haar voertuigen is een knuffel geplaatst. Wel meldt ze nadrukkelijk dat iedereen voldoende afstand moet houden.

Rilana Pennings spotte beren in Boxtel: ,,Wij zijn hier op berenjacht geweest en kwamen volgens mij langs een bejaardentehuis. Mijn kinderen zwaaiden naar de mensen die naar buiten keken. Een vrouw zag wat we aan het doen waren, verdween even en kwam terug met een grote knuffelbeer. Mijn dochter (5) werd er helemaal blij van en die vrouw moest daar erg om lachen. Niet alleen de kinderen worden vrolijk van de berenjacht, de mensen die verplicht binnen moeten zitten, krijgen zo ook een lach op hun gezicht."

Janne van Bergen ging zaterdag al op pad in Boxtel-Oost: ,,De kinderen vonden het leuk. Nu er steeds meer beren komen zullen ze het nog interessanter gaan vinden."

Volgens Lia Vorstenbosch, die zondag met haar kleinkind in Esch op zoek ging naar pluche beesten, was het in haar dorp nog geen dierentuin. ,,Er waren nog niet zoveel knuffels te spotten. Dat moet nog even groeien denk ik."

KAARTJES

Ingrid Legius heeft haar beer in Liempde een boodschap meegegeven; op een plakkaat staat te lezen dat kinderen iets voor het knuffeldier terug kunnen doen, namelijk een kaartje sturen naar de mensen van Cello. Die mogen bij haar in de bus.

Voor 'professionele jagers': er bestaat een app die met het spel te maken heeft en er zijn papiertjes waarop spotters alle waargenomen beren kunnen afstrepen.


Afbeelding