Wulp (Numenius arquata), Wulpen (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel - weiland, Steenwijkerland, De Wieden, Overijssel, Nederland, Europa
Wulp (Numenius arquata), Wulpen (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel - weiland, Steenwijkerland, De Wieden, Overijssel, Nederland, Europa Foto: Natuurmonumenten - Paul van Galen

'BLIJF OP DE PADEN EN LIJN HONDEN AAN'

Broedseizoen breekt aan, geef de dieren hun rust

Coronavirus of niet, de natuur staat niet stil. ‘Social distancing’, daar doen de dieren de komende maanden zeker niet aan. Zij hebben maar tot half juli de tijd om te daten, te paren, te broeden en voor hun jongen te zorgen. Het voortbestaan van hun soort hangt af van die paar maanden in het jaar. Rust is dan extra belangrijk en bezoekers van natuurgebieden als de Kampina kunnen daar aan bijdragen.

Boswachter Irma de Potter: ,,Door op de paden te blijven en honden aangelijnd te houden, zorgen wandelaars en fietsers er mede voor dat de dieren rust krijgen." Natuurmonumenten wil mensen de natuur laten beleven, maar deze ook beschermen en behouden. Vandaar dat de organisatie toegangsregels hanteert voor natuurgebieden. Boswachters zijn in deze tijd extra alert op naleving van de voorschriften.

,,Realiseer je dat je te gast bent andermans leefgebied. Dieren kunnen wennen aan vaste gedragspatronen van bezoekers. De mens hoeft geen bedreiging te vormen, zolang die op veilige afstand blijft. Het natuurlijke gedrag mag je dus niet verstoren", aldus de boswachter.

Wanneer recreanten, al dan niet met honden, de paden verlaten, kunnen ze stress veroorzaken bij dieren die in bos en veld huizen. Bijvoorbeeld bij grondbroeders. De Potter: ,,In de natuur zijn veel vogels die hun nest op de grond bouwen en dus extra gevoelig zijn voor verstoring. Vogels die van hun nesten worden verjaagd zijn vaak zo gestrest dat ze niet of niet op tijd terugkeren. De eieren koelen af en komen niet meer uit."

In weidevogelgebieden broeden kievit, wulp, grutto en tureluur op de grond, in het bos de houtsnip en in open heidegebieden de nachtzwaluw, veldleeuwerik, boompieper en roodborsttapuit.

REEGEITEN

Over een paar maanden werpen ook de reegeiten hun kalfjes. Ze verbergen hun jong in het kreupelhout of hoge gras. Ze worden daar achtergelaten zodat de moeder kan grazen. Honden en wandelaars die van de paden afwijken en op een kalf stuiten, laten een geur achter die ervoor zorgt dat de ree haar jong kan verstoten.

Dieren zijn met een beetje geluk en oplettendheid ook vanaf de paden waar te nemen. Zo heeft Natuurmonumenten verschillende routes waar belangstellenden goed vogels kunnen spotten, bijvoorbeeld in Banisveld in de Kampina.


p Een moederwulp met haar kuikens, rustend tussen het gras. (Foto: Natuurmonumenten, Paul van Galen).