KERKBERICHTEN


PALMZONDAG • 3 - 10 april • 'God zal mij helpen'


Heilig Hart
parochie


l Pastoraal team. Pastoor G. v. Rossem en kapelaan M. Stanislaus, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk, (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde, 06-47 24 36 47.

l Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat het nummer voor dringende zaken.

l Website. Kerkberichten en gegevens staan ook op www.heilighartparochie.nl. De parochie is tevens te vinden op Facebook.

l Parochiebijdrage. Het geld komt aan de eigen geloofsgemeenschap ten goede, het wordt daar besteed of gespaard. De volgende rekeningnummers zijn beschikbaar: Boxtel NL38 RABO 0108 8603 37; Esch NL57 RABO 0155 4007 89; Lennisheuvel NL94 RABO 0108 8034 57 en Liempde NL14 RABO 0128 7923 29.

l Palmtakjes. Tijdens de tv-mis van Palmpasen in de Liempdse kerk worden zondag palmtakjes gezegend, ook die van Boxtel, Esch en Lennisheuvel. De takjes kunnen nadien worden afgehaald in de kapel of het kerkportaal van de kerken in Esch, Lennisheuvel en Liempde). In Boxtel kan dit op Palmzondag van 11.00 tot 12.00.

l Liturgie Palmzondag. 'God zal mij helpen' luidt het motto. Christenen staan in een lange, vruchtbare traditie. Zij bouwen verder op de fundamenten die eens gelegd zijn: het leven, het lijden, de dood en het ‘verder dan de dood’ van Jezus Christus. Maar ook dit Pasen van de Heer heeft zijn wortels: de geloofservaringen van een lange traditie van ‘mensen van God, van dienstknechten van de Heer’. Met het feest van Palmzondag begint de Goede Week.

l Liturgie Witte Donderdag. 'Liefde gebroken om te binden' luidt het motto. Met deze viering wordt het Heilig Triduum, de heilige dagen van Pasen geopend. Het is een 'gewone' eucharistie, maar die krijgt een bijzondere betekenis. Het is op deze avond dat de eucharistie is ingesteld. De volle betekenis van het sacrament der sacramenten komt aan het licht: gedachtenis van het lijden, sterven en verheven worden van Jezus de Christus, het dienaarschap van de Heer uitgedrukt in de voetwassing.

l Liturgie Goede Vrijdag. 'Door lijden gerijpt' luidt het motto. Deze dag worden het lijden en de dood van Jezus Christus herdacht. De dag waarop Jezus en zijn leerlingen door een ware hel gingen. Zou alles eindigen aan het kruis? Komt dit ooit nog goed? Gelovigen weten dat het kruis een teken van hoop is geworden. De evangelist Johannes, de schrijver van het lijdensverhaal dat vandaag klinkt, laat ook al iets doorschemeren van het paasmysterie. Toch is het zinvol op Goede Vrijdag met name stil te staan bij de tragische gebeurtenissen die hebben geleid tot dit teken van geloof en hoop. Stil te worden bij het lijden…

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

l Geen vieringen. Vanwege het coronavirus vervallen tot 1 juni alle vieringen, zowel in het weekeinde als doordeweeks. Voor uitvaarten en huwelijksmissen wordt een uitzondering gemaakt, maar deze vinden onder stikte voorwaarden en met een beperkt gezelschap plaats (maximaal dertig personen en tenminste anderhalve meter afstand houden).

l Basiliek open. Tot en met april is de Sint-Petrusbasiliek iedere vrijdag open van 08.00 tot 12.00. Leden van de contactgroep Boxtel zijn aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Bezoekers dienen, conform de richtlijnen van het RIVM, anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

l Intenties opgeven. Boxtelse misintenties graag in de brievenbus van pastoraal centrum Duinendaal deponeren.

l Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15. Tevens is de werkgroep op zoek naar iemand die de administratie wil bijhouden en vrijwilligers om zieken te bezoeken.

St-Jans Onthoofdingkerk Liempde

ZONDAG 09.30 tv-uitzending eucharistieviering zonder kerkgangers; uitzending via Omroep Dommelland. De opgegeven intenties worden afgelezen, alsmede die van Thea Spooren– v.d. Meijden (Esch, verj); Toon v.d. Linden (Lennisheuvel).

DONDERDAG Witte Donderdag, 19.00 tv-uitzending eucharistieviering eucharistieviering.

VRIJDAG Goede Vrijdag, 15.00 tv-uitzending kruisweg; 19.00 tv-uitzending viering.

l Overleden. Marinus de Laat (94) is maandag begraven bij zijn echtgenote op de begraafplaats te Liempde. Moge hij rusten in de vrede van de Heer.

l Vastenactiezakjes inleveren. De jaarlijkse vastenactie is in volle gang. De zakjes kunnen niet worden ingeleverd in de kerk vanwege corona; wel kunnen ze in de daarvoor bestemde actiebus worden gedeponeerd bij supermarkt COOP aan de Nieuwstraat.

l Communie thuis vervalt. Op last van de bisschoppen wordt op de eerste vrijdag van de maand de communie niet langer thuisgebracht.

l De Ontmoeting gesloten. Het wekelijkse open huis op zaterdagochtend in het contactpunt nabij De Kloosterhof is vanwege het coronavirus tot nader order gesloten. Gelieve misintenties à twaalf euro met gepast geld in een gesloten enveloppe (met naam en telefoonnummer) in de brievenbus van De Ontmoeting te deponeren.

l Aandacht voor zieken. Mensen kunnen hiervoor terecht bij het pastoresteam, telefoonnummer (0411) 67 22 15 en/of De Zonnebloem afdeling Liempde, 06-24 61 44 30.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

l Vastenactie. Als aanvulling op het project (opleiding van een monteur) staat in de kerk (achter het glas) een kist voor overtollig gereedschap. De collectebus blijft bereikbaar.

l Misintenties. De misintenties opgeven vóór maandag 11.30 bij pastor Van den Tillaart (0411) 63 34 90 of bij Helma Rombouts (0411) 67 25 94. De envelop met twaalf euro en de naam en datum van de intentie kan achter in de kerk (of in De Uitwijk) in de bus worden gedaan.

l Bereikbaarheid. Pastor Harry van den Tillaart, tel. (0411) 63 34 90 of 06-45 68 25 31; voorzitter contactgroep Chris Snik tel. 06-38 61 62 71. Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart via de pastor.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

l Geen eucharistievieringen. Zaterdagavond en maandagochtend vervallen de eucharistievieringen in respectievelijk de kerk en het Buitenhuis. Over de intenties die hiervoor waren opgegeven wordt contact opgenomen. Voor de periode vanaf 29 mei kunnen nu reeds intenties worden opgegeven.

l Misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 gedeponeerd worden. Telefonisch doorgeven kan ook via (0411) 60 15 65.

l Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de geloofsgemeenschap gewenst? Laat het weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

Sint-Lambertus
Gemonde

l Vieringen afgelast. Alle vieringen zijn tot en met tweede paasdag afgelast. De kerk is open op momenten dat er een mis zou zijn. Bezoekers zijn welkom voor een persoonlijk gebed. Er zijn bezinningsteksten met de intenties en muziek. Intentie: Wim Verhagen.

Protestantse
Gemeente

l Bereikbaarheid. Margré Schoondermark, telefoonnummer (0411) 67 85 65 of 06-20 11 73 64.

l Afgelastingen. Vanwege het coronavirus is er zondag geen dienst; alternatieve vormen voor vieringen in huiselijke krijg zijn te vinden op de website. De snuffel- en boekenmarkt vindt 4 april eveneens geen doorgang.

l Website. Meer informatie in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.