Fysiotherapeuten helpen op afstand mensen met de bestrijding van lichamelijke klachten. (Foto: eigen collectie).
Fysiotherapeuten helpen op afstand mensen met de bestrijding van lichamelijke klachten. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

BOXTELSE FYSIOTHERAPEUTEN EENDUIDIG:

'Alleen behandeling bij risico op restschade'

HENK VAN WEERT

De eigenaren van de vijf Boxtelse fysiotherapiepraktijken hadden allemaal inventieve plannen om hun cliënten toch te helpen. Maar de aangescherpte maatregelen die het kabinet zondagavond afkondigde vanwege het coronavirus, maken het voor hen niet makkelijker. Gisteren zijn ze bijeen geweest om - binnen de mogelijkheden - mensen toch zoveel mogelijk van zorg te voorzien en in beweging te houden. ,,Juist nu is het nóg belangrijker dat zorgverleners schouder aan schouder staan en met elkaar in verbinding blijven", aldus een gezamenlijke verklaring.

Met z’n allen staan we voor een enorme uitdaging waarin ieders flexibiliteit en veerkracht flink op de proef wordt gesteld, zo stellen de praktijkhouders van Fysiotherapie Verzijden, Fysiotherapie Boxtel, Fysio-Team, Fysiotherapie Sluijters en Fysiotherapie De Dommel.

BEPERKT BEZOEK

Een bezoek brengen aan een van de vestigingen is nog maar zeer beperkt mogelijk. ,,Wij behandelen alleen in onze praktijken als iemand zonder behandeling risico loopt op blijvende restschade voor diens functioneren. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn na een operatie", stelt Hans Sluijters mede namens zijn collega's. ,,Het is tevens onze taak om werknemers met cruciale en vitale beroepen op de been te houden. We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen om zorg te kunnen blijven leveren aan diegene die het echt heel hard nodig hebben. Bovendien zijn de lijntjes met huisartsen in Boxtel kort wanneer er overleg nodig is."

Om te ondersteunen bij alle andere pijnklachten en beperkingen zijn de fysiotherapeuten alternatieven aan het bedenken. Daarbij maken zij zoveel mogelijk gebruik van behandeling op afstand (eHealth, zie foto onder). ,,Wij zijn voor mensen het laagdrempelige en primaire aanspreekpunt voor alle klachten aan het bewegingsapparaat. Op die manier proberen we mee te helpen om huisartsen en ziekenhuizen niet nog meer te overbelasten", stellen de vijf paramedici.

TELEFONISCH BEREIKBAAR

Tijdens kantooruren zijn alle praktijken in Boxtel altijd telefonisch bereikbaar. Wie pijnklachten of beperkingen heeft, kan dus gewoon contact opnemen met de vertrouwde fysiotherapeut. Die zoeken met de cliënt naar een alternatieve behandeling wanneer die niet naar de praktijk mag of kan komen. ,,Wij doen er alles aan om mensen op de been te houden en willen tevens voorkomen dat kwetsbare mensen in een sociaal isolement komen. Wij willen Boxtel heel graag in beweging houden en dat kunnen we alleen samen!", luidt de gezamenlijke boodschap van de therapeuten.