Afbeelding
Foto: Sander en Vonny Graft

SPORTEN TIJDENS CORONACRISIS, OOK IN BOXTEL EEN UITDAGING

SPORTEN TIJDENS CORONACRISIS, OOK IN BOXTEL EEN UITDAGING

‘Blijven werken aan je sportdoelen’

LINDA VAN DE WIEL

Bewegen is gezond voor lijf, leden én cognitieve prestaties. Professor Erik Scherder – bekend van onder meer zijn colleges bij tv-programma De Wereld Draait Door - heeft vele onderzoeken gedaan om dit aan te tonen. Het coronavirus zorgt in deze periode voor veel uitdagingen. Maar ook voor veel creatieve initiatieven door onder meer de Boxtelse sportscholen…

De poorten van de voetbalaccommodaties zijn gesloten, evenals die van het hockeyterrein. De deur van het zwembad is dicht en ook bij de normaal gesproken drukbezochte sportscholen is niemand te bekennen. Het coronavirus beperkt ons letterlijk in onze bewegingsvrijheid. En dit terwijl bewegen heel belangrijk is voor het lichaam én de hersenen. Professor Scherder vertelt al jaren over de relatie tussen bewegen en het geheugen.

,,Ik heb een missie”, schrijft hij in zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’. ,,Ik wil iedereen, jong en oud, doordringen van de mogelijke gevolgen van niet bewegen en van de winst van wél bewegen.”

Scherder schuwt in het overbrengen van zijn boodschap zelfs een sprong op tafel in tv-programma De Wereld Draait Door niet. Want de professor maakt zich zorgen over het gebrek aan beweging van onze jeugd. Schermtijd verpest hun lichamelijke activiteit. ,,Wij hingen vroeger in bomen. Speelden uren buiten”, stelt hij in zijn boek.

Dat bewegen goed is voor het lijf zou zo langzamerhand wel bekend moeten zijn, maar dat het ook je brein in topconditie brengt, weet nog niet iedereen. ,,In feite zet je de motor van je hersenen aan door te bewegen. Je brein gaat beter werken. Je denkt sneller, komt misschien eerder op nieuwe ideeën.”

ONLINE SPORTEN

Mooie, maar ook uitdagende woorden in een periode waarin mensen elkaar zoveel mogelijk mijden en sportvoorzieningen gesloten zijn. Daniel Hoenselaars, eigenaar van sportscholen Daniel’s Gym en 040FIT in Boxtel, wil graag dat zijn leden kunnen blijven sporten. Hij biedt hen daarom een uitgebreid online aanbod van bijna tweehonderd work-outs, tips en voedingsadviezen aan. Hoenselaars: ,,Op deze manier kunnen leden aan hun eigen sportdoelen blijven werken vanuit de eigen vertrouwde woonkamer.”

Ook het eveneens in Boxtel gelegen Tiga Health & Beauty biedt livestreams aan leden en niet-leden. In samenwerking met het lokale Omroep Dommelland startte Tiga maandag met ‘Thuis Fit in Boxtel!’ Met deze laagdrempelige work-outs biedt de sportschool alle Boxtelaren de kans om fit te blijven door thuis sportlessen te volgen. Docent Paul Ketelaars: ,,Daarnaast hebben een aantal collega’s en ik tijdens de eerste dagen dat we gesloten waren filmpjes opgenomen. Klanten kunnen zo online groepslessen volgen als total body, salsation én pilates.”

Leden kunnen daarnaast gebruik maken van de website Fit Snacks waar alle klanten een gratis account van aangeboden krijgen. Tot slot is Tiga gestart met een uitleenservice van materialen. ,,Zo kunnen onze klanten nog meer oefeningen uitvoeren."

Eén tip heeft instructeur Ketelaars ook nog: ,,Train om de dag een uur. Zo blijf je fit en dat is goed voor je algehele gezondheid.”

Vonny Graft, al jaren lid van Tiga, is dagelijks actief. ,,Ik sport zes dagen per week, soms één, maar vaak twee uur per dag. Sinds maandag 16 maart volg ik online lessen.” Ze vervolgt: ,,Gelukkig maken docenten van Tiga veel filmpjes en daarnaast volg ik lessen van andere sportscholen. Wat ik het liefst doe? Steps en salsation. Bij Tiga heb ik een step en een x-co geleend en op het dakterras doe ik ook oefeningen. Zo proberen mijn man Sander en ik elke dag wat te doen. Dat lukt, maar ik mis wel mijn sportmaatjes.

p Sander en Vonny Graft trainen door het coronavirus noodgedwongen thuis in plaats van in de sportschool. (Foto: eigen collectie).