Medewerkers verdelen de voorraad isopropyl-alcohol van Magic FX over kleine flacons. (Foto: eigen collectie).
Medewerkers verdelen de voorraad isopropyl-alcohol van Magic FX over kleine flacons. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

MAGIC FX SCHENKT VOORRAAD ISOPROPYL-ALCOHOL AAN RODE KRUIS

MAGIC FX SCHENKT VOORRAAD ISOPROPYL-ALCOHOL AAN RODE KRUIS

Vlammenvloeistof als hand-sanitizer

HENK VAN WEERT

Het Boxtelse Magic FX levert in binnen- en buitenland voornamelijk confettiproducten en apparatuur voor special effects. Dit jaar zou het bedrijf van Bram Veroude onder meer meewerken aan het Eurovisie Songfestival, het EK voetbal en tal van festivals. Het gaat allemaal niet door. Met 'dank' aan het coronavirus. De voorraad isopropyl-alcohol in de bedrijfshal aan de Schouwrooij blijft echter niet onaangeroerd en wordt als desinfecterende handgel geschonken aan ziekenhuizen.

Door de pandemie worden over de hele wereld evenementen geannuleerd. Met als laatste hoogte- c.q. dieptepunt het uitstel van de Olympische Spelen in Japan die naar volgend jaar worden opgeschoven. Er gaan maar weinig grootscheepse muziekfestivals, toernooien, kampioenschappenn of wat dies meer zij voorbij of Magic FX levert zijn aandeel om een finale of huldiging tot een spetterend hoogtepunt te maken. Je mag gerust stellen dat een feest zonder Boxtelse confetti, knallers en lichtshows maar moeilijk tot een spektakel kan uitgroeien.

SCHENKING MONDKAPJES

Maar het is - voorlopg - gedaan met de pret. ,,Onze producten voor de evenementen- en festivalbranche worden over de gehele wereld gedistribueerd, maar momenteel is de omzet teruggevallen naar nul. Het zijn zware tijden voor ons en voor iedereen die werkzaam is in deze mooie branche", stelt ondernemer Veroude. Hij vervolgt: ,,Maar het zijn tevens tijden waarin er meer van je verwacht wordt, waarin je snel moet schakelen en nog creatiever moet denken."

De geboren en getogen Boxtelaar vroeg zich af hoe hij een bijdrage zou kunnen leveren aan de bestrijding van Covid-19. ,,Als je ziet hoe heel veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen en hoe onze medische helden keihard werken en doen wat ze kunnen, denk je ook na op wat voor manier wij kunnen helpen."

Eerder deze week kreeg Magic FX nog een grote doos mondkapjes toegestuurd van een Chinese relatie. ,,We hadden in het nieuws gezien dat er een groot tekort is en daarom hebben we die partij direct na binnenkomst geschonken aan een Boxtelse huisarts. Deze mensen kunnen de mondkapjes nu veel beter gebruiken", zegt Veroude.

Maandag ontstond het idee om hand-sanitizer te maken. Deze desinfecterende handgel is ook zeer schaars. Hulpverleners doen een oproep aan mensen om wat zij thuis hebben staan in te leveren. Veroude: ,,Bij Magic FX beschikken we over een flinke voorraad isopropyl-alcohol. Deze vloeistof wordt normaal geleverd als vloeistof voor machines die op festivals metershoge vlammen produceren. Maar het spul blijkt ook het basisingrediënt voor hand-sanitizer."

JE WILT IETS GOEDS DOEN

Veroude en zijn medewerkers beseften meteen dat zij met hun voorraad iets goeds konden doen voor de hulpverleners. ,,We hebben direct geschakeld met WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, om de exacte receptuur op te vragen voor het maken van flesjes hand-sanitizer. De overige ingrediënten zijn dezelfde dag nog besteld en de volgende dag geleverd. Supertof ook hoe onze vaste leverancier van jerrycans drieduizend flesjes van 100 milliliter schonk en onze stickerfabrikant leverde gratis hetzelfde aantal etiketten."

De afgelopen dagen zijn de flesjes allemaal afgevuld en gelabeld. Morgen, vrijdag 27 maart wordt de grote partij flesjes geschonken aan Het Rode Kruis en die zorgt voor verdeling over de ziekenhuizen. De hulporganisatie reageerde enorm enthousiast en dankbaar op het Boxtelse initiatief, aldus Veroude.


p Medewerkers verdelen de voorraad isopropyl-alcohol van Magic FX over kleine flacons. (Foto: eigen collectie).


SNELHEIDSVERLAGING SCHEPT RUIMTE VOOR WONINGBOUW

Provincie verwacht veel projecten vlot te trekken


Jan Hermens

De verlaging van de maximumsnelheid naar honderd kilometer per uur op 16 maart moet zorgen voor minder stikstofuitstoot. Hierdoor ontstaat ruimte voor woningbouw en dinsdag zijn alle provincies gestart met de vergunningsaanvragen daarvoor. Brabant verwacht dat vrijwel alle woningbouwprojecten die binnen zijn grenzen stilliggen alsnog gerealiseerd kunnen worden.

Wat de gemeente Boxtel betreft, is niet duidelijk of ze direct baat heeft bij deze ontwikkeling. Een woordvoerder reageert: ,,We moeten nog in overleg met de provincie om te bekijken welke plannen hierdoor mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een vergunning. Er zal ook in deze gevallen echter nog steeds berekend moeten worden of er daadwerkelijk voldoende stikstofdepositie is."

Wethouder Peter van de Wiel vult aan: ,,Ik vind het een goede zaak dat de provincie de snelheidsverlaging mede wil inzetten om woningbouw mogelijk te maken. Indien wij nieuwbouwprojecten hebben die door stikstofuitstoot stilliggen of vast komen te zitten, dan kijken we in overleg met de provincie welke ruimte er is om alsnog te kunnen bouwen.”

ACHTER DEN EIJNGEL

In december meldde beleidsadviseur Bart van de Staak van de gemeente Boxtel dat de provincie alleen voor bouwplan Achter den Eijngel in Lennisheuvel een verklaring van geen bedenkingen af hoeft te geven. Dit in verband met de nabijheid van Natura 2000-gebied Kampina. Van de Staak verwachtte toen dat het project geen vertraging zou oplopen, vanwege stikstofcompensatie door het verdwijnen van agrarische percelen. De extra ruimte die ontstaat door de snelheidsverlaging op de snelwegen, is voor de stikstofbalans in dit plan niet nodig.

De provincie schrijft overigens dat zogeheten woondeals, versnelde trajecten in verband met woningnood, en projecten van minimaal honderd huizen voorrang krijgen bij de vergunningverlening. Na zes weken worden de overige aanvragen in volgorde van binnenkomst behandeld.

Achter den Eijngel omvat minder dan honderd woningen, namelijk 87, en ligt dus nog even op de plank.

De vloeistof waarmee metershoge vlammen worden geproduceerd op festivals schenkt Magic FX nu - via Het Rode Kruis - aan ziekenhuizen. (Foto: Marcel Fischer, 2017).