Herinrichting landje Burgakker
Herinrichting landje Burgakker Foto: Jan Hermens

VLONDERPAD IS AF EN TREKT VEEL NIEUWSGIERIGEN

Landje Burgakker krijgt snel vorm

Jan Hermens

De herinrichting van het braakliggende lapje grond op de hoek van de Burgakker en de Raaphof is in volle gang. Het onkruid dat er welig tierde is verdwenen. Hoveniers leggen op deze plek aan de oever van de Dommel een parkje aan met een haag, poorten en grasland.

Drie bomen die er stonden, moesten wijken voor nieuwe aanplant. Uit protest daartegen werd een monumentje ter nagedachtenis aan gevelde bomen opgericht. Dat is verdwenen toen de boomstronken werden verwijderd.

In opdracht van de gemeente voorzien hoveniers het veldje, dat deel uitmaakt van Stadslandgoed Stapelen en van centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen, van een haag, twee veldpoorten en drie nieuwe bomen. Als de werkzaamheden straks gereed zijn, siert ook een sculptuur van een ijsvogel het perceel dat een bloemrijk grasland moet worden. Dat oogt fraai en is ook nog eens goed voor insecten. En daarmee ook voor vogels, want die eten die insecten weer.

Op het stukje grond, dat eigendom is van de gemeente, rust de bestemming natuur en dat blijft ook het geval. Er worden dus geen huizen gebouwd, zoals toevallige passanten zich afvroegen. Het parkje in wording vormt het begin- dan wel eindpunt van de Boxtelse cultuurhistorische as die van kasteelpark Stapelen naar de Sint-Petrusbasiliek loopt.

VLONDERPAD

Even verderop, in het weiland aan de Konijnshoolsedreef, is het vlonderpad gereed, eveneens onderdeel van Stadslandgoed Stapelen en aangelegd met geld uit de provinciale subsidiepot Landschappen van Allure.

Het pad is prompt een attractie waar menigeen even overheen wandelt. Het is in principe rolstoelvriendelijk, al zijn de op- en afstap tamelijk hoog. In ieder geval biedt het houten lint wandelaars de kans met droge voeten door het nogal drassige weiland te lopen.


p Hoveniers werken aan het landje aan de Burgakker. Ze hebben er al bomen en onkruid verwijderd, meetwerk verricht en piketpaaltjes uitgezet. (Foto's: Jan Hermens).


q Het vlonderpad in het weiland aan de Konijnshoolsedreef is af. Vooral tussen de middag wandelen veel Boxtelaren er even overheen. Ook hondenuitlaters betreden de plankieren met hun viervoeters.


Op bezoek bij oma, maar op afstand door het coronavirus

Het coronavirus zorgde ervoor dat Iefke Schoenmaker niet bij haar oma Ineke Hellemons op bezoek kon. Toch wilde het meisje haar wel even spreken. Daarom ging Ineke even uit het raam hangen terwijl Iefke aan de voordeur stond. ,,Het was een prachtig moment. Een tip voor andere opa's en oma's!", aldus Ineke. (Foto: Femke Hellemons).

Vlonderpad is af
Afbeelding