Dinsdag had huisarts Nillis Fleerakkers van De Vier Kwartieren dienst in de coronapraktijk die tijdelijk is gevestigd in het voormalige koetshuis bij pastoraal centrum Duinendaal. Op de achtergrond doktersassistente Anne Visser, die zich als vrijwilliger aanmeldde. (Foto: Peter de Koning).
Dinsdag had huisarts Nillis Fleerakkers van De Vier Kwartieren dienst in de coronapraktijk die tijdelijk is gevestigd in het voormalige koetshuis bij pastoraal centrum Duinendaal. Op de achtergrond doktersassistente Anne Visser, die zich als vrijwilliger aanmeldde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KOETSHUIS PASTORAAL CENTRUM DUINENDAAL HEEFT TIJDELIJK WEER ZORGFUNCTIE

KOETSHUIS PASTORAAL CENTRUM DUINENDAAL HEEFT TIJDELIJK WEER ZORGFUNCTIE

Huisartsen openen isolatiepraktijk coronavirus

HENK VAN WEERT

Het voormalige koetshuis van pastoraal centrum Duinendaal wordt sinds afgelopen weekeinde door de gezamenlijke huisartsen van Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde gebruikt als isolatiepraktijk voor coronapatiënten. Die kunnen daar alleen terecht na doorverwijzing van hun eigen dokter.

Door patiënten met luchtwegklachten af te zonderen van andere zorgvragers, hopen vijftien huisartsen in deze regio besmettingsgevaar door het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Een gezamenlijke isolatiepraktijk is bovendien ook praktisch, zo meldt initiatiefnemer Marjolein den Dekker, die samen met Bart van Lith Huisartsenpraktijk Boxtel Centrum aan de Koppel runt.

Den Dekker kwam zaterdagavond aan het woord tijdens de televisie-uitzending van EenVandaag. Ze gaf aan dat in de praktijk op Duinendaal slechts één arts van top tot teen beschermende kleding hoeft te dragen. Op die manier is het risico op besmetting van andere patiënten en artsen minimaal en worden de schaarse hulpmiddelen zo efficiënt mogelijk ingezet.

VIA EIGEN HUISARTS

Den Dekkers collega Hans Leenders, die samen met Bob van Riel een praktijk heeft aan de Bosscheweg, was zaterdag de eerste die dienst had op Duinendaal. De tijdelijke praktijk werd in 24 uur tijd ingericht, nadat het bestuur van de Heilig Hartparochie instemde met het verzoek om de ruimte in het koetshuis te mogen gebruiken.

Volgens Leenders verlicht het initiatief ook de druk op ziekenhuizen waarheen patiënten met coronagerelateerde ziekteverschijnselen anders naar worden doorverwezen. Het Boxtelse initiatief heeft elders al navolging gekregen, volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging. Dat meldde presentator Jaap Jongbloed van het NOS-programma.

De extra praktijk is opgezet om alle patiënten op te vangen die zich bij hun huisarts melden met luchtwegklachten en dus mogelijk besmet zijn met Covid-19, zoals het virus officieel heet. Zelf als patiënt aankloppen bij Duinendaal is er dus niet bij; mensen kunnen er alleen terecht als hun eigen dokter hen doorverwijst. Ook daar kan men overigens alleen na een telefonische afspraak terecht.

VRIJWILLIGSTER

Bij toerbeurt heeft een van de vijftien huisartsen dienst in de tijdelijke praktijk. Zij worden daar bijgestaan door de Boxtelse Anne Visser. Zij is vijfdejaars co-assistent in het ziekenhuis in Maastricht en kreeg vanwege het coronavirus te horen dat de co-schappen tot nader order zijn gestopt door de pandemie.

Thuis blijven zitten en niets doen, ziet Visser niet zitten Daarom bood ze als vrijwilligster hulp aan bij diverse ziekenhuizen. Ook dropte ze haar CV bij een van de Boxtelse huisartsen en daaruit volgde dat ze de coronapraktijk draaiende houdt.

Jasper Snijders, die voorheen in het koetshuis zijn praktijk had, maar sinds enkele jaren patiënten aan huis ontvangt bij Villa Nimrod aan de Clarissenstraat, had maandag dienst. Hij vertelde blij te zijn met het spontane aanbod van Anne. Van hectiek was tijdens zijn dienst geen sprake.

LEEG KOETSHUIS

Snijders belde zondag 15 maart zijn broer Cleem. De architect was voorheen eigenaar van het koetshuisgedeelte waar de dokterspraktijk was gevestigd. Vorig jaar verkocht hij het pand terug aan de parochie, maar wist dat die nog geen bestemming had gevonden voor de benedenverdieping.

,,Wij hoefden niet lang na te denken over het verzoek", aldus secretaris Jo Custers van het parochiebestuur. ,,De ruimte was nog nagenoeg intact en kon dus snel opnieuw worden ingericht als praktijk." Het koetshuis blijft vooralsnog vier weken gehuurd door de gezamenlijke huisartsen.

De zolder van de dokterspraktijk is inmiddels volgepakt met kostuums van de Heilig Bloedprocessie en in een ander deel repeteren doorgaans ook koren of worden andere activiteiten gehouden. Vanwege het virus liggen die activiteiten ook stil.

Ideeën voor invulling van de vroegere dokterspraktijk Snijders bleken niet haalbaar, meldde Custers desgevraagd en daarom was de ruimte te huur. ,,We hebben plannen om er twee woonunits te maken, onder meer om priesters te huisvesten. Daarvoor moet eerst de bestemming worden gewijzigd door de gemeente."

De isolatiepraktijk van de vijftien huisartsen van Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde is gevestigd op de plek waar vijftien jaar lang dokter Jasper Snijders zijn patiënten ontving. (Foto: Piet van Oers).
Huisartsenpraktijken kunnen door het heersende coronavirus niet zomaar worden betreden. Dat blijkt onder meer uit de aankondiging op de deur van de praktijk aan de Koppel.