Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

SPEELVELD BIEDT VERTIER AAN THUISZITTENDE JONGEREN MET STEPPEN EN SKATES

Skateparkje Liempde in gebruik genomen

JULES HAMELEERS

Sem Smetsers (12) schreef twee jaar geleden aan de burgemeester van Boxtel: hij wilde een plek om te skaten in zijn eigen dorp, Liempde. Toen bleken twee andere kinderen, Tijn Michiels (11) en Leen van der Velden (10) daar óók al om gevraagd te hebben. En soms komen wensen wel degelijk uit: het parkje aan de Bolakkerweg zou afgelopen weekend officieel geopend worden.

Het coronavirus zette echter een streep door die feestelijke aangelegenheid. Erg jammer, vindt Anne-Marie Smetsers, moeder van Sem. Wethouder Peter van de Wiel zou namelijk aanwezig zijn, er was een jonge dj en een rookmachine geregeld en het logo zou onthuld worden.

De afgelasting van de bijeenkomst weerhoudt de Liempdse jeugd er echter niet van om gebruik te maken van de skatebaan. Met steps, skeelers en skateboards vermaken de kinderen zich op de gladde obstakels. De scholen zijn dicht vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, dus de jongeren hebben voldoende tijd om zich te vermaken op de baan.

MOOI

Het initiatief van de Liempdse jeugd werd breedgedragen door het dorp: de jongeren verzamelden, met wat hulp van hun ouders, liefst 370 handtekeningen. Naar aanleiding daarvan besloot de gemeente Boxtel 51.500 euro beschikbaar te stellen voor het project. De overige 7.500 euro die nodig waren voor de realisatie, kreeg de werkgroep van Wijkorgaan Liempde en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde.

Twee ontwerpbureaus maakten een schets van de toekomstige skatebaan. Sem, Tijn en Leen mochten meedenken over welke zij de beste keuze vonden. Ook werd er een presentatie gegeven op de Liempdse basisschool, om te kijken welk ontwerp de goedkeuring van de doelgroep kon wegdragen.

WERKELIJKHEID

En nu is de wens van de Liempdse jeugd werkelijkheid geworden: de skatebaan ligt er. ,,De hekken rondom de baan waren al weg, toen het project nog niet helemaal was afgerond", legt Anne-Marie Smetsers uit. Doordat de kinderen door de modder richting de baan moesten lopen, omdat de stoepen er nog niet lagen, was het skateparkje een tijdje vrij modderig. ,,Maar gelukkig ligt er nu een stoepje en is de baan weer schoon. Het is echt mooi geworden. Als het gras is ingezaaid, is het helemaal af."


p Veel Liempdse kinderen maakten de afgelopen paar dagen gebruik van het skatebaantje aan de Bolakkerweg. Door de coronacrisis gingen zij niet naar school en zochten ze ergens anders vertier.Vanwege privacyredenen staan de jongeren niet op de foto. (Foto: Hans van Doorn).