Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Diny van Litsenburg viert verjaardag vanaf balkon

Essche wordt 100 en krijgt serenades

JULES HAMELEERS

Het moest één groot feest worden. Er kwamen bijna honderd mensen op bezoek. Maar het coronavirus zette ook een streep door de honderdste verjaardag van Diny van Litsenburg. Toch lieten de bewoners van Esch zich daardoor niet tegenhouden: vrijdag kreeg Diny een verjaardagsontbijt en liefst twee serenades. En haar cadeau? Een iPad.

Zichtbaar aangedaan kijkt Diny van Litsenburg vanaf haar balkon naar beneden. Daar zingen meerdere dorpsbewoners en verzorgenden - met gitaarbegeleiding - speciaal voor haar verjaardagsliedjes. Eerder die dag zongen haar buren haar al vanaf de balkons toe.

En dat is niet het enige: 's ochtends kreeg ze in een klein gezelschap een feestelijk ontbijt, kaarten en een cadeau. Ook versierden initiatiefnemers Marcia Bekkers en Leonie van der Pas haar balkon met een speciaal gemaakt spandoek. Op het grasveldje onder het balkon vormen paarse bloemen het getal honderd, geschonken door de lokale bloemist.

BALKONSCÈNE

Vrijdag werd Diny honderd. Omdat ook haar kinderen ondertussen op leeftijd zijn, namen de zussen Marcia Bekkers en Leonie van der Pas de organisatie van een feest op zich. Dat zou vrijdag plaatsvinden in Ons Café en er zouden bijna honderd mensen aanwezig zijn.

Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Daardoor lieten de Essch zussen zich echter niet tegenhouden. Er werd gezocht naar alternatieven, wat leidde tot taferelen die deden denken aan de Shakespeare-klassieker Romeo en Julia: inderdaad een heuse muzikale balkonscène.

ZO GENOTEN

,,Het was een fantastische dag", vertelt Marcia. ,,Ze heeft zo genoten: de hele kamer stond vol met bloemen en kaarten en ze heeft wel honderd keer gevraagd: waar heb ik dit aan verdiend? Ze was zo dankbaar." Diny, die oorspronkelijk uit het noorden van het land komt, woont al jaren in Brabant. Haar echtgenoot is inmiddels overleden, maar ze is nog steeds ontzettend betrokken bij het dorp en de inwoners bij haar.

Ook Marcia benadrukt dit: volgens haar heeft Diny dit zeker verdiend. ,,Ze is zo lief. Als je bij haar bent, vliegt de tijd. Ze kan prachtig vertellen over vroeger, maar wil ook nog steeds alles weten wat er in de wereld gebeurt."

BOEK MET VERHALEN

,,Het was heel mooi om te zien hoe iedereen samenkwam. Er hadden zo veel mensen met haar te doen dat het feest niet door kon gaan." Tijdens het feest wilden Leonie en Marcia de jarige een boek cadeau geven met daarin allemaal verhalen van mensen die Diny kennen. ,,En dat kwam nu natuurlijk perfect uit. Iedereen had iets ingestuurd, dus nu had ze een mooie verzameling van alle mensen die eigenlijk op haar feest zouden zijn geweest."

Het boek was niet het enige cadeau dat Diny ontving ter ere van haar honderdste verjaardag. Aan haar zoon, schoonzoon en schoondochter vroeg ze een iPad. Marcia: ,,Ze had eerst een laptop, maar die is stuk. Dus vroeg ze een iPad aan haar kinderen. Dan zou je denken, huh, een tablet voor een honderdjarige? Maar voor haar kan dat gewoon."p Diny van Litsenburg staat trots op haar balkon dat versierd is met een speciaal voor haar gemaakt spandoek. Op diezelfde plek genoot zij vrijdag van meerdere serenades ter ere van haar honderste verjaardag. (Foto: Peter de Koning).