STICHTING WORDT OOK GERAAKT

Hoe Brabants Centrum met Covid-19 omgaat

JULES HAMELEERS

Een tijd waarin alles stil ligt, maar er toch zo veel verhalen te vertellen zijn. De coronacrisis is een interessante tijd voor journalisten, ook lokaal. Het team van Brabants Centrum probeert zo goed mogelijk zijn werk te doen in deze bizarre omstandigheden. De stichting helpt zoveel mogelijk mensen, maar krijgt zelf ook klappen. Hoe is het om nu een krant te maken en een stichting draaiende te houden?

Ook werken bij Brabants Centrum is nu een cruciaal beroep. Dat voelt raar om te zeggen, aangezien de mensen in de zorg in afwerende kleding en met mondkapjes doodzieke patiënten verzorgen. Dát is pas cruciaal. Wat op hen afkomt is onvoorstelbaar; ziekenhuizen plaatsen zelfs tenten om patiënten kwijt te kunnen.

Toch is te merken dat mensen in deze tijd van twijfel en onzekerheid, behoefte hebben aan informatie. En niet alleen de toespraak van premier Mark Rutte en analyses door specialisten en experts, maar ook of het favoriete café voortaan bezorgt en wat er in Boxtel gebeurt om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

BERICHTENSTROOM

Ook bij Brabants Centrum werkt iedereen zo veel mogelijk thuis. Daarnaast is het kantoor gesloten en nemen we, voor zover dat kan, alle interviews telefonisch af. Sommige werknemers kunnen echter niet thuiswerken, omdat zij de spullen en computers nodig hebben die alleen op kantoor beschikbaar zijn.

Verder zijn er enkele momenten waarop het team samen moet komen: maandag- en woensdagochtend. Hoewel het overleg zoveel mogelijk digitaal gaat, kan het op sommige momenten niet anders dan samen voor één scherm, uiteraard met genoeg afstand. Daarnaast dienen de pakken kranten klaargelegd worden voor bezorgers én moeten postlidmaatschappen de deur uit.

Het gaat, maar niet altijd gemakkelijk. De redactie is zich bewust geworden hoeveel er 'even snel' iets afgesproken wordt. Vlug de trap oprennen en wat kortsluiten, even advies vragen aan een collega of kort overleggen hoe een bepaald artikel wordt aangevlogen of welke advertenties wel of niet komen: al die dingen gaan nu via WhatsApp of telefonisch. Beter dan verwacht, maar wat omslachtig. Toch werkt de redactie hard om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en deze zo duidelijk mogelijk naar de lokale situatie te vertalen.

Ook is het redactioneel een uitdaging om constant relevant en vernieuwend te blijven. Het coronavirus stelt Nederland en Boxtel steeds voor nieuwe uitdagingen, maar toch is het oppassen om niet in herhaling te vallen. Daarnaast benadrukken de journalisten niet alleen het negatieve: ook helpende handen en andere initiatieven zijn het vermelden meer dan waard.

DE FINANCIËLE GEVOLGEN

Niet alleen de redactie komt voor een ingewikkelde taak te staan. Gelukkig krijgt stichting Brabants Centrum geld uit lidmaatschappen. Maar advertentie-inkomsten zijn ook een belangrijk aandeel in de omzet. Die nemen nu een duik: winkeliers en horeca-ondernemers moeten zelf hard hun best doen om rond te komen.

Brabants Centrum helpt getroffen ondernemers uiteraard wel waar het kan: businesspartners worden extra ondersteund en bijvoorbeeld de modespecial van deze week is kosteloos. Later, als alles weer open is, wordt deze betaald herhaald. De suggestie van een Boxtelse om alle bedrijven gratis te laten adverteren, is echter niet uitvoerbaar: ook de stichting moet hard haar best doen om het hoofd boven water te houden.