Afbeelding
Foto: Eigen collectie

Waterschap biedt ondernemers een helpende hand

Waterschap biedt ondernemers een helpende hand


ZZP'ers en overige ondernemers die door de coronacrisis hun waterschapsbelasting momenteel niet kunnen betalen, krijgen van waterschap De Dommel een uitgestoken hand. Ze kunnen uitstel of een betalingsregeling aanvragen.

De actie van De Dommel is een antwoord op de oproep van de landelijke Unie van Waterschappen om ondernemers bij te staan. Veel bedrijven hebben het moeilijk door de beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen.

Ondernemers die uitstel van betaling of een regeling willen aanvragen, moeten dat digitaal doen. Zo kan het waterschap de aanvraag sneller verwerken.

Automatische incasso's lopen door, laat een woordvoerder weten. ,,We schrijven het bedrag af op de laatste werkdag voor de vervaldatum."

De landelijke oproep vermeldt ook dat waterschappen facturen sneller betalen. ,,Bij De Dommel betalen we altijd al binnen dertig dagen. Dat blijft zo."

Beheer en onderhoud, de uitvoering van projecten en de voorbereiding van nieuwe projecten vinden zoveel als mogelijk doorgang, om grond-, weg-, en waterbouwbedrijven aan het werk te houden.


Boxtelse Miriam maakt zelf stoffen mondmaskers


Zorggroep Elde Maasduinen deed vrijdag al een dringende oproep via haar Facebookpagina: ze zoekt chirurgische mondmaskers. Miriam van Breugel sprong in op deze vraag en zette het initiatief op om zelf mondmaskers te maken.

Van Breugel, die de winkel Mijn Herdenking heeft in Boxtel, hoorde van meerdere kanten de roep om mondmaskers. Ze heeft toen om zich heen gevraagd, maar begreep dat verplegers en artsen gecertificeerde exemplaren gebruiken. ,,Maar er zijn veel meer beroepsgroepen die mondkapjes nodig hebben. Denk aan schoonmakers en mensen die met kinderen werken."

COUPEUSES

Daarom verzamelde ze drie coupeuses om zich heen die achter hun naaimachine kruipen om de mondmaskers te maken. Daarnaast zijn er twee koppels die alle lapjes stof knippen. Ook doneerden meerdere mensen stoffen. ,,En ik ben de persoon die overal tussendoor rijdt en de maskers wegbrengt."

Zorgexpertisehuis Liduina gaf aan in principe interesse te hebben, maar meldde later dat zij gecertificeerde maskers nodig hebben vanwege de richtlijnen van het RIVM. Toch knippen en naaien de vrijwilligers driftig door. Van Breugel heeft onder andere al maskers gebracht bij een verloskundige.

Wie nog chirurgische maskers heeft en die tijdelijk niet gebruikt, mag deze doneren aan Liduina. Deze kunnen elke dag tussen 07.00 en 23.00 uur afgegeven worden bij de zorginstelling aan de Liduinahof.


q De mondmaskers die meerdere vrijwilligers uit Boxtel zelf naaien, hebben allerlei verschillende kleuren. Dit is afhankelijk van de soort stoffen die gedoneerd worden. (Foto: eigen collectie).